повернутися Ї: кордон

Цього року прикордонники в три рази ретельніше контролювали україно-російський кордон

ForUm 26.04.2002

В України немає прозорого кордону ні з однією з сусідніх держав, заявляє перший заступник голови Держкомкордону – начальник штабу прикордонних військ України Павло Шишолін. У п’ятницю в Києві на прес- конференції він зазначив, що ситуація на кордоні «стабільна і контролюється прикордонними військами». «Немає жодної ділянки на кордоні, на якій були б невирішені питання», - підкреслив начштабу.

Як передає «Інтерфакс-Україна», за його словами, зі всіма колегами прикордонних країн склалися ефективні стосунки. Так, на українсько-російській ділянці на території Росії в поточному році було затримано в 3 рази більше, ніж в минулому, нелегальних мігрантів. «Вперше з російськими прикордонниками була досягнута домовленість про повернення в Росію частини незаконних мігрантів, які були затримані в межах контрольованих прикордонниками ділянок території. За цей квартал було передано вже більше 100 чоловік», - зазначив П. Шишолін.

Начштабу проінформував, що цього року буде виставлено більше 40 нових прикордонних застав, які укріплять кордон на російському, білоруському і, частково, на молдовській ділянці.

Продовжуються також заходи щодо технічного обладнання кордону. «Ми знаходимо можливість придбавати радіостанції, мотоцикли. Найближчим часом буде закуплено 200 мотоциклів, і інспектори на цьому транспорті прикриють прикордонні ділянці в Сумській, Чернігівській і Житомирській областях», - підкреслив П. Шишолін.

З метою «посилення мобільності прикордонників у теперішній час проводиться формування мобільних загонів, які будуть використовуватися для спеціальних завдань з метою протидії організованій злочинності і корупції. Так, перший з них створюється в Бортничах Київській області, 200 людей мобільного загону будуть задіяні на молдовській ділянці кордону, в Сумській, Луганській областях.

Разом з тим, П. Шишолін висловив стурбованість у зв’язку з «проблемою зради в наших рядах». «Частина наших посадових осіб використовують своє службове становище в корисливих цілях, що не підвищує авторитет Прикордонних військ. І від того, як ми зустрінемо і проведемо, залежить імідж держави. Позиція в Держкомітеті дуже жорстка: всі, хто попався, грубіянив, в пропускних пунктах працювати не будуть», - заявив він.

За словами начштабу, з початку нинішнього року в Держкомітет поступило 114 скарг на дії співробітників. «11 офіцерів були «зняті» з пропускних пунктів, 8 - знижені в званні, 24 - звільнені і за 4 порушені кримінальні справи», - підкреслив П. Шишолін.

Він повідомив, що в Верховну Раду України буде внесений законопроект, згідно з яким кількість Прикордонних військ буде збільшена з 45 тис. до 50 тис. осіб протягом 2002-2003 років. У Держкомітеті також «працюють над переходом на професійну службу» в Прикордонних військах.


Україна охороняє свій кордон з Молдовою за радянськими стандартами

ForUm 26.04.2002

Кордон на україно-молдавській ділянці ретельно «закритий» для контрабанди, а проблема ніби існуючих тут труднощів надумана, заявляє перший заступник голови Держкомкордону – начальник штабу прикордонних військ України Павло Шишолін. «Обвинувачення, що звучать в засобах масової інформації про те, що через україно-молдавський кордон йде потік чорної контрабанди, – безпідставний», - сказав він у п’ятницю в Києві на прес-конференції.

Як передає «Інтерфакс-Україна», за словами начштабу, україно-молдавська ділянка «закрита більше, ніж інші». «Частота прикордонників у 2 рази більша, ніж на російському і в 3 рази більша, ніж на білоруському дільницях. Одна застава закриває 25 км кордону, що відповідає стандартам колишнього Радянського Союзу», - підкреслив він.

Показником же співпраці з молдовськими колегами є той факт, що на сьогодні на цій ділянці кордону кількість затриманих контрабандних товарів становить всього 12% від загальної кількості, поменшала кількість крадіжок худоби, транспорту.

П. Шишолін наголосив, що в поточному році ця ділянка кордону буде повністю обладнана. «Стосовно спільних пунктів пропуску, то вже відпрацьовано 5 протоколів по 5 пропускних пунктах, і вони будуть підписані. Україно-молдавський кордон не створює нам головного болю», - підкреслив прикордонник.

Як повідомлялося раніше, 8 лютого в Могилів- Подільському експерти України і Молдови завершили переговори про створення п’яти спільних митних пропускних пунктів на україно-молдовському кордоні і підготували до підписання відповідні протоколи.

Сторони також обговорили можливість створення в найближчому майбутньому ще двох митних пропускних пунктів: «Маяки-Паланка-Зручне» і «Кучурган- Первомайськ». У переговорах брали участь представники Придністров’я.

Раніше агентство повідомляло, що на останній зустрічі в Вінниці 9 листопада минулого року президенти України і Молдови Леонід Кучма і Володимир Воронін доручили главам уряду із залученням Придністров’я підготувати для підписання документ, який визначить порядок проходження вантажів через україно-молдовський кордон.

Раніше сторони розглядали режим на спільних пунктах пропуску україно-молдавського держкордону: «Рені-Джюрджюлешть», «Россошани-Бричень», «Кельменци-Ларга», «Зелена-Медвежа» і «Мамалига- Крива».

П. Шишолін також повідомив, що на острові Зміїний буде створена більш могутня, ніж сьогодні, прикордонна застава і збільшено кількість прикордонників. «Після того, як підрозділи військ Протиповітряної оборони покинуть острів, прикордонники продовжать виконувати поставлене перед ними завдання з охорони державного кордону вахтовим методом», - відмітив він.

Начштабу підкреслив, що в даному районі знаходиться більше 7 тис. км особливої економічної зони.


Прикордонники стабільно добувають для країни контрабандні автомобілі, паливо й наркотики

ForUm 26.04.2002

Українські прикордонники в поточному році затримали контрабандних товарів на суму 7 млн. грн., 122 викрадених автомобілі на суму понад 1 млн. грн. і 150 тонн палива, повідомив перший заступник голови Держкомкордону – начальник штабу прикордонних військ України Павло Шишолін.

Як передає «Інтерфакс-Україна», у п’ятницю в Києві на прес-конференції він зазначив, що під постійним контролем прикордонників знаходиться виняткова економічна зона. Так, у четвер неподалік від острова Зміїний прикордонне судно «Павло Державін» виявило в районі виняткової економічної зони на кордоні України й Румунії турецьку шхуну. Внаслідок зроблених маневрів, використовуючи й попередню стрільбу, шхуна була вислана за межі України й передана румунським колегам, поінформував П.Шишолін.

Гострою залишається проблема використання території України для транзиту важких наркотиків, зокрема героїну. «Ввезення важких наркотиків здійснюється у великих кількостях морським шляхом і залізницею, і з 1 травня будуть проведені заходи щодо посилення контролю за морськими портами, акваторіями, морськими стоянками кораблів, а також за вантажними поїздами», - зазначив прикордонник.

При цьому П.Шишолін нагадав про затримання в Одесі 203 кг героїну. «Наступного дня в Стамбулі в нашого громадянина вилучили 100 кг героїну. Поки офіційна інформація до нас ще не поступила й більш докладної інформації у нас немає», - сказав він.

Начштаба висловив думку, що всі чотири існуючі на кордоні автотермінали в Ягодині, Тисі, Краковці і Рава- Руській мають бути взяті під повний контроль, оскільки вони є «одним з каналів контрабанди».