повернутися Ї: кордон

На українсько-польському кордоні. Дорога через муки

Повідомляє Управління аналізу, прогнозування та зв’язків з громадськістю Держмитслужби

http://www.customs.gov.ua/ukr/news/140302.html

З метою підтримки вітчизняного виробника Державна митна служба спільно з іншими контрольними службами посилює контроль за ввезенням на митну територію України продовольчих товарів, вдосконалює роботу щодо захисту внутрішнього ринку від неякісної продукції.
Вже протягом тривалого часу діють законодавчо встановлені норми на ввезення громадянами продуктів харчування, контроль за дотриманням яких забезпечують митні та інші контрольні органи в пунктах пропуску через державний кордон України.
Але законні вимоги контрольних служб щодо дотримання законодавства викликають незадоволення з боку окремих громадян, які намагаються ввезти в Україну продовольчі товари, що призводить до виникнення в окремих пунктах пропуску черг.
В останній час такі черги мають місце на українсько-польській ділянці кордону.
Статтею 9 Закону України від 13.09.01 №2681-ІІІ “Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України” встановлено, що пропуск на митну територію України сільськогосподарської продукції, що підпадає під визначення першої – двадцять четвертої груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, в будь-яких обсягах не дозволяється, крім передбаченої кількості продуктів харчування для власного споживання на суму до 50 євро.
Постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.01 №1652 “Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України продуктів харчування для власного споживання та перелік предметів, що не можуть бути віднесені до особистих речей громадян” також встановлено, що громадяни можуть ввозити на митну територію України продукти харчування для власного споживання на загальну суму не більше, як 50 євро на одну особу в таких обсягах:
- в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, у кількості не більше, ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує двох кілограмів кожного найменування на одну особу;
- без упаковки – у кількості, що не перевищує двох кілограмів кожного найменування на одну особу;
- без упаковки – неподільний продукт, готовий для безпосереднього вживання, у кількості не більше, ніж одиниця кожного найменування на одну особу.
Крім того, відповідно до ст.17 Закону України “Про ветеринарну медицину” забороняється ввезення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства на територію України продукції тваринного походження для власного споживання, про що Держмитслужба отримала додаткове застереження Голови Державного департаменту ветеринарної медицини.
Держмитслужба заздалегідь інформувала громадян та суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності з приводу законодавчого регулювання норм ввезення продовольчих товарів та їх сертифікації через засоби масової інформації. Така інформація представлена також на інформаційних стендах в пунктах пропуску через державний кордон.
Держмитслужбою вживаються всі можливі заходи щодо нормалізації ситуації на кордоні.


Джерело: “Gazeta wyborcza” від 12.03.2002

Вони кочують тут вже 2-3 тижні. Сплять в машинах, харчуються в придорожніх ровах. Брудні і вкрай втомлені вони чекають на той день, коли зможуть перетнути кордон.

Черга машин до польсько-українського прикордонного переходу в Корчовій починається вже за 3 км до кордону. Ми натрапляємо тут на перший пост поліції. Він зупиняє усі транспортні засоби, пропускаючи лише незавантажені легкові автомобілі та опломбовані рефрижератори. Ми їдемо вздовж черги, в якій стоять близько 400 українських машин, котрі не можуть в’їхати в свою країну. — Блядь, ... твою мать! Це все через політиків, — кляне водій “Лади”. — В кінці березня ми матимемо президентські вибори [так в тексті.— Прим. перекл.]. Те, що тут відбувається, — це виборча кампанія. Можу побитися об заклад, що після виборів все внормалізується, — підтримує його сусід із “Жигулів”.

Обидва перебувають у машинах вже близько 2 тижнів. Їжа в них вже давно закінчилася, отож, доводиться купувати харчі у найближчих магазинах і барах. Гігієнічні умови просто трагічні. Останній раз вони вмивалися минулої п’ятниці, коли міський голова м. Радимна організував для них 3 цистерни з водою. Було встановлено також кілька пересувних туалетів.

— Черга на сьогоднішній день і так є меншою. Два дні тому тут стяли більш ніж 700 машин. Частина з них поїхали на інші прикордонні переходи. Проте вони повернулися, бо ситуація всюди схожа. Шкода на них дивитися, — каже Чеслав Лукашов, власник крамниці в Корчовій.

Більшість українців вивозить з Польщі овочі та фрукти. Проте є й такі, хто торгує ковбасними виробами. — У мене в машині кільканадцять кілограмів ковбаси. Вона вже засмерджується. Я буду змушений викинути її в ліс, або привезу та продам на ґриль, — говорить Олександр Нарцизович Пашковський з Вінниці. Він — останній в черзі. Ця ситуація ускладнила життя і польським торговцям, котрі продавали овочі з околиць Сандомєжа обабіч дороги до кордону. — Я маю зараз кільканадцять тон картоплі. Вже три тижні, як я не можу нічого продати. Якщо не розблокують кордон, то я не знаю, що з ними робити, — каже один з них.

Приїжджаємо на перехід. В черзі на переїзд кордону чекають кілька легкових автомобілів. Польські митники не знають, чому українська сторона не впускає до себе вантажних автомобілів. Вони припускають, що в Україні, напевно, змінилися правила ввезення товару, але ніхто їм про це не повідомляв. Два тижні тому їхні українські колеги просто заблокували в’їзд. Вони пропускають через кордон лише тих, хто не має нічого до розмитнення. А людей, котрі мають товар, не впускають. Ніхто не знає, як довго все це ще триватиме. Українські чиновники мовчать.

Для “Ґазети Виборчої”: Мирон Янків, голова Торгівельної місії при Посольстві України в Варшаві: — Ситуація на кордоні є наслідком розпорядження Кабінету Міністрів України, що регулює ввезення в Україну продовольчих товарів. Для особистих потреб одна особа може ввозити товар на суму до 50 Евро. Товар, який перевищує цю вартість, розглядається, як такий, що ввозиться для продажу, а тому він повинен мати сертифікат, виданий українськими службами. Водії цих сертифікатів не мають. Розпорядження з’явилося 13 грудня минулого року, а набуло чинності з 1 березня. Отож, було достатньо часу на ознайомлення з цими правилами.

Мацєй Хлодніцкі


Кілька тисяч українських торговців стоять у черзі на прикордонному переході в Корчовій

ДЗВОНІТЬ ПРЕЗИДЕНТОВІ КУЧМІ

Юзеф Матуш

Перекладено за: “Rzeczpospolita” № 57 від 8.03.2002

Вже кілька днів на польсько-українському прикордонному переході в Корчовій (Підкарпатське воєводство), в авто, на узбіччі дороги і в нечисленних барах кочують кілька тисяч українських торговців, котрих українські прикордонні служби не хочуть впускати з товаром в Україну.

Вони домагаються сертифікатів якості на ввезення з Польщі продовольчих товарів і оплати великого мита, яке перевищує вартість товару: яблук, моркви, цитрусових. Вчора черга тих, хто очікує на процедуру переходу кордону, сягала понад 4 км. З дня у день напруження серед очікуючих зростає. Водії та пасажири сплять у кабінах, а туалетом їм служить придорожній рів з водою, в якому вони миються та залагоджують свої фізіологічні потреби. Люди стають дедалі агресивнішими і погрожують зовсім заблокувати доїзд до прикордонного переходу. Комендант поліції Підкарпатського воєводства п. Юзеф Єдинак призначив для утримання порядку відділ поліцейської профілактики з Ряшева.

Навіть немає кому дати хабара

– Ми отримали команду впускати ті машини з черги, які везуть моркву, але виявилося, що всі везуть моркву, хоча б для того, щоб під’їхати ближче до кордону. Пізніше була вказівка пропускати тих, хто їде з дітьми. Але й тут зголосилися всі, запевняючи нас, що їхні діти сплять в барі коло кордону, – розповідає один з полісменів. Деякі машини стоять вже 5 добу. Вони розраховують на те, що українські прикордонні служби нарешті поступляться і дозволять їм за хабар перетнути кордон.

– Бувало по-різному, але такої ситуації ще не було, – розповідає Володя, котрий везе “Мерседесом” аж під Київ майже 5 тон моркви, яблук і інших продуктів. Ми знали, що без хабара українським митникам – ані руш, але зараз навіть хабара нема кому дати, – каже Володя. Володя має номери стільникових телефонів багатьох “важливих” українських прикордонників, але ніхто не відповідає. – Можливо, ви знаєте, що там відбувається? – питає він. В найгіршій ситуації перебувають ті, хто везе цитрусові. – Я стою тут вже 3 дні і поки я доїду з бананами до Чернівців, що неподалік від кордону з Румунією, від них нічого не залишиться, – скаржиться Юрій. – Коли я виїжджав з України, то ніхто мене не попередив, що я повинен мати сертифікат якості на банани з Польщі.

Все почалося з виступу Президента

Все почалося з виступу Президента України Леоніда Кучми, котрий в лютому розкритикував українські прикордонні служби в тому, що до державної казни не надходить стільки податків, як належить. Президент закинув українським прикордонним службам хабарництво. Натомість у Кракові, звідки відправляють машини з продуктами харчування, з’явився контроль зі сторони податкових служб із Києва, наступним кроком стало суворе дотримання податкових правил, котрих завчасу ніхто не повідомляв. Фізичні особи, які ввозять на територію України продукти харчування, повинні мати сертифікат, який видається відповідними українськими службами. У випадку Львівської області – це Львівський Центр Сертифікації. Сертифікати, видані польськими службами, не визнаються українською стороною, оскільки між Польщею та Україною не підписана Угода про визнання взаємної сертифікації.

– Наші президенти та прем’єри постійно поплескують один одного по плечу, говорять про велику дружбу, а від часу утворення обома державам не можуть залагодити такої простої справи. Що ми маємо зараз робити? Я везу тонну яблук, отож повинен покласти кілограм до торбинки і їхати до Львова за сертифікатом, потім повернутися за своїм товаром і заплатити понад 100 відсотків мита? Це якийсь абсурд, – говорить Олександр з Тернополя.

Комендант розводить руками

Капітан Роберт Роґоз, комендант прикордонного переходу в Корчовій, розводить руками і каже, що його заклики до українських колег є безрезультатними. – Щодня я зустрічаюся з українським начальством у Краківці, а вони постійно повторюють одне і те саме – рішення має бути прийняте в Києві. Вчора вранці комендант Роґоз запропонував своєму українському відповідникові в Краківці поїхати і подивитися, в яких умовах перебувають на польському боці їхні громадяни. Але він не скористався моєю пропозицією.

Українські прикордонні служби не підпускають до себе жодних польських журналістів. – Наш комендант не буде з вами говорити. Дзвоніть Президентові Кучмі, – сказав журналістові “Rz” той, хто взяв слухавку на прикордонному переході в Краківці. Кажуть, що ця метушня має політичний аспект. Наприкінці березня в Україні відбудуться вибори до місцевих та Верховної Рад, і різні політичні лобі намагаються використати напружену ситуацію на кордоні в своїх пропагандистських цілях.

– В залагодженні цієї ситуації повинна взяти участь польська влада. Ми – безсильні. Ми боїмося, що кожної хвилини може трапитися трагедія, – говорить майор Лєшек Длужевскі, заступник коменданта охорони кордону в Корчовій. Вчора [7.03.02] намагався втручатися воєвода Підкарпатського воєводства Здзіслав Сєвєрскі, який зустрівся з польськими прикордонними, санітарними службами та поліцією. Воєвода розпорядився відокремити машини, що перевозять продовольчі товари, від інших, завдяки чому після обіду рух дещо налагодився.


Польща – Україна

Навіть на кільканадцять кілограмів продуктів харчування потрібно мати сертифікат

Від 1 березня цього року Україна не приймає продовольчих товарів без сертифікату якості, виданих українською дослідною лабораторією. Сертифікати повинні мати і ті юридичні особи, які ввозять продукти для власних потреб.

Можливо, ще сьогодні на прикордонний перехід між Польщею і Україною доберуться працівники Львівського Центру Сертифікацій, щоб в особливому порядку видавати сертифікати якості на продовольчі товари, які ввозяться на територію України.

Здзіслав Сєвєрскі, воєвода Підкарпатського воєводства, каже, наче керівники Львівської області запевнили його, що пришлють на кордон уповноважених працівників для видавання сертифікатів.

Зі слів Олександра Гамана з Генерального Консульства України в Кракові працівники Львівського Центру Сертифікації можуть з’явитися на прикордонних переходах, в тому числі і в Корчовій та Медиці, вже в найближчі дні.

– Ми контактуємо з нашим керівництвом і міркуємо над різними можливостями розв’язання проблеми, приводом до якої є брак сертифікатів якості на споживчі товари, що ввозяться до України, – говорить Олександр Гаман.

Значно суворішими стали правила ввозу в Україну алкоголю, квітів та тютюнових виробів. У випадку з продуктами харчування вимагають документи, які підтверджують походження товару, щоб застерегтися від надходження продуктів с/г з ЕС у зв’язку з ящуром і коров’ячим сказом.

– Не існує заборони імпорту продуктів харчування з Польщі, – говорить Пьотр Мішковяк, заступник торгового аташе Польщі в Києві.

Зміни захопили зненацька експортерів та імпортерів продуктів харчування, а особливо “прикордонних човників” і дрібних торговців, які досі ввозили ці товари без кількісних обмежень і додаткових митних оплат.

На власні потреби можна ввезти товари на суму, що не перевищує 50 Евро. Наприклад, 1 кг цибулі коштує 0,5 Евро. Українські сертифікати повинні мати і польські фірми, які мають дозвіл на експорт до Росії, – їх, скажімо, в Підкарпатському воєводстві 18.

– Нормалізуванню наших торгово-промислових контактів може допомогти підписання Угоди про взаємне визнання сертифікатів, – переконаний воєвода Підкарпатського воєводства. Він підкреслює, що з цього питання вже проводять попередні міжурядові переговори.

Лідія Октаба