повернутися Ї: кордон

Єдиний європейський прикордонник

Василь ГРІМ

Поступ 9 травня 2002 р.

За якихось кілька років на українсько-польському кордоні можуть з’явитися німецькі чи французькі прикордонники. Допомагаючи польським колегам, вони не просто наглядатимуть за їхньою роботою, а зможуть заарештовувати нелегальних мігрантів чи контрабандистів, перевіряти паспорти й візи, словом, матимуть усі необхідні права для охорони кордонів.

Відповідний проект уніфікації охорони зовнішніх кордонів ЄС репрезентувала цього тижня Європейська Комісія. Його автор — член Єврокомісії, португалець Антоніо Віторіно — переконаний, що реалізувати задумане вдасться за 4-5 років.

Ідея такого проекту виникла після неодноразових висловлювань представниками чинних країн-членів Європейського Союзу своїх побоювань, що розширення на Схід погрожує втратою жорстокого контролю за зовнішніми кордонами. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, мешканці ЄС переконані, що вступ до організації нових країн призведе до зростання злочинності, нелегальної міграції тощо.
Щоб розвіяти ці побоювання й піднести охорону особливо східних кордонів ЄС до відповідних стандартів, на допомогу прикордонникам нових країн-членів буде відряджено досвідчених побратимів із Заходу.

Така практика прикордонної допомоги існує вже давно, принаймні у німецько-польській співпраці.
“Ми займаємося цією справою вже не перший рік, допомагаємо країнам-кандидатам не лише зміцнювати контроль на кордонах, але й у боротьбі з організованою злочинністю”, — підкреслив пан Віторіно. А загалом буде створено “Європейський прикордонний корпус”, який згодом перейме на себе всі турботи про зовнішні межі Євросоюзу. Допоможе в цьому і європейська сателітарна навігаційна система Galileo. Вона стане в пригоді для контролю за морськими кордонами.

У громадян України, звичайно ж, виникає запитання: а чи не потягне за собою створення цього Корпусу побудову нового муру на наших західних кордонах? Антоніо Віторіно запевняє, що в жодному випадку. Адже “проект передбачає модернізацію митних переходів, наприклад, між Польщею та Україною”. “Усе це сприятиме тому, що транспортний рух через кордони проходитиме впорядкованіше й у значно цивілізованіших умовах”, — зазначив він.

Проект створення “Європейського прикордонного корпусу” ще передбачає безліч вдосконалень, аби усунути деякі конституційні колізії. Зокрема, йдеться про суверенне право кожної держави самостійно контролювати свої кордони. Тому праця над документом триватиме, і його офіційна презентація відбудеться 30 травня.