повернутися Ї: кордон

Митниця – заручник законодавства

Українська митна служба не може займатися оперативно-розшуковою діяльністю

Поступ 20 квітня 2002

Ольга Яценко

Я не знаю, чи це була спецоперація, чи контрольована поставка”, – так прокоментував вилучення польськими митниками на початку тижня великої партії наркотиків начальник Західної регіональної митниці Микола Горинь під час прес-конференції, яка відбулася 19 квітня. Нагадаємо, що цей вантаж виявили польські митники, причому польські ЗМІ повідомили, що зробили вони це за оперативною інформацією спецслужб.

Дехто дорікав нашим митникам, що вони, мовляв, проґавили цю здобич. Насправді ж ситуація виявилася досить сумною та нелогічною, оскільки біда Української митної служби – в законодавстві. Відомство вже понад 10 років працює за старим Митним кодексом. “Уся проблема Української митної служби в тому, що на теренах колишнього Радянського Союзу і серед країн Європи ми залишилися єдиними, хто не має права на оперативно-розшукову діяльність, – пояснив проблему Микола Горинь. – Тому робота митника стосується лише вузької ділянки зони митного контролю. Ми намагаємося пропустити транспортний засіб за 2-3 хвилини через пункт, то чи варто говорити про те, що митник не може без попередньої оперативної інформації спецслужб визначити на рівні інтуїції чи нюху, де є героїн, а де марихуана”.

За словами Миколи Гориня, парламент ще минулого року прийняв новий Митний кодекс України, але президент Леонід Кучма наклав вето на нього. “Однією з головних причин, чому президент ветував його, є відсутність графи про оперативно-розшукову діяльність для митниці”, – стверджує Микола Горинь. Понад те, Микола Горинь говорить, що наші правоохоронні структури активно лобіюють питання, щоби ця графа не з’явилася в новому кодексі.


довідка

Митні органи Західного регіону (Львівська, Волинська, Рівненська та Івано-Франківська області) в першому кварталі 2002 року перерахували до держбюджету понад 185 млн. гривень. Тільки митні органи, які розташовані у Львівській області, – понад 92,5 млн. гривень, у тому числі Західна регіональна митниця – 57,3 млн. гривень, Рава-Руська митниця – 14, 6 млн. гривень і Галицька митниця – 20,6 млн. гривень. За цей час вони сукупно зафіксували 2866 порушень митного законодавства, у результаті було порушено 46 кримінальних справ. Найчастіше громадяни намагалися незаконно перевезти через кордон тютюнові вироби – 436 випадків, загальна кількість – майже 2 млн. штук; спирт – 288 випадків, загальна кількість – майже 12 тис. літрів; валюту – 150 випадків, загальна сума – понад 150 тис. доларів США, понад 23 тис. євро, понад 20 тис. гривень.


ЄС виділить 16 млн. євро на захист своїх кордонів від українців

ForUm

Митники західного регіону України сподіваються вже найближчим часом отримати фінансову допомогу від Європейського союзу. Очікується, що на підготовку українсько-польського кордону до розширення ЄС буде виділено близько 16 мільйонів євро.

Якщо Польша 2003 року таки запровадить візовий режим для громадян України, на митних переходах стане значно легше та спокійніше працювати, заявив “Німецькій хвилі” керівник Західної регіональної митниці Микола Горинь. Процедура митного пропуску, за його словами, буде більш цивілізованою. Однак поки що, зауважує він, митні переходи західного регіону технічно не пристосовані до роботи у візовому режимі.

Митники розраховують на обіцяні гроші від Європейської комісії, країн-претендентів на вступ до ЄС, з яких 8 мільйонів повинні спрямувати на розбудову рава-руської митниці, 7 мільйонів - ягодинської та 800 тисяч євро на закупівлю нового обладнання. Скорочень робочого персоналу на пропускних пунктах у зв"язку з їхньою реконструкцією не передбачено, проте митники пройдуть перекваліфікацію. Для цього на практику їх відправлятимуть у країни Європи. Наразі, як повідомив Микола Горинь, пунктів пропуску на українсько-польському кордоні вистачає, а з наступного року діятиме новий пункт - "Смільниця". українсько-польському кордону вистачає, а з наступного року діятиме новий пункт - "Смільниця".