повернутися Ї: кордон

Візи “по-слов’янськи”

Львівська газета, 24.11. 2003 (№ 298)

НЕЗВАЖАЮЧИ на те, що напередодні запровадження візового режиму з Польщею не було передумов для створення жодних проблем, з 1 жовтня вони таки з’явилися – реальністю стали постійні черги біля візового відділу польського консульства у Львові та не менші “китайські стіни” на кордоні. З огляду на те, що Польща є одним із основних інвестиційних партнерів Львівщини (18,6% від загального обсягу залучених інвестицій), впровадження візового режиму не може не позначитися на розвитку малого та середнього бізнесу на Львівщині. Власне цей вплив і досліджували на засіданні Львівського прес-клубу реформ минулої п’ятниці.

“Запровадження візового режиму ніколи не сприяло покращанню торговельних стосунків. Проте не можна однозначно стверджувати, що введення віз призвело до зменшення інвестицій”, – розповідає віце-президент Львівської торгово-промислової палати Юрій Пукальський. На його думку, візовий режим абсолютно не зашкодить розвиткові міждержавних польсько-українських торгово-економічних стосунків. “Підтвердженням цьому є нарощення співпраці з країнами ЄС, з якими Україна постійно мала візовий режим. Обсяги торгівлі з державами Євросоюзу, як і обсяги інвестицій, щороку збільшуються”, – зауважив представник Торгово-промислової палати. Оптимістично оцінив проблему і нинішній в.о. генерального консула Республіки Польща у Львові Януш Яблонський. “Звичайно, спочатку візи гальмуватимуть розвиток торговельних стосунків, але так триватиме не більше 3 місяців”, – наголосив він, зазначивши, що легальний бізнес від цього сильно не потерпатиме, на відміну від нелегальної чи не зовсім легальної “човникової” прикордонної торгівлі, на яку візовий режим таки вплинув.

Водночас присутні на засіданні прес-клубу львівські бізнесмени запровадження візового режиму оцінюють не так оптимістично, як українські та польські чиновники. “Запровадження візового режиму не витримує жодної критики. У нашому бізнесі з’явилися серйозні труднощі, – вважає виконавчий директор ТзОВ “Системи швидкого харчування” Ігор Шевельов. – Наша фірма має дочірнє підприємство в Жешуві, тому для підтримки бізнесу в нас постійно виникає необхідність у відрядженнях. Тепер перед нами гостро постала проблема: як пересуватися та керувати бізнесом, створеним у Польщі, адже ми витрачаємо по 2-3 тижні на отримання віз”. На його думку, якби довгострокові багаторазові бізнес-візи почали видавати за півроку до офіційного запровадження візового режиму, то нині таких проблем не виникало б. Із цим твердженням, врешті-решт, погодився і Юрій Пукальський: “Візовий режим запроваджували по-слов’янськи, наслідком чого і є теперішні затримки та черги”.

Натомість візовий режим – ще не все, з чим українські та львівські бізнесмени можуть зіткнутися у співпраці з Польщею. Річ у тім, що у 2004 році Польща стане повноправним членом Євросоюзу, і на середній бізнес очікуватимуть проблеми зі змінами стандартів, зокрема зі встановленням рівня мінімальної заробітної плати на рівні європейської. “Поки що важко передбачити наслідки вступу Польщі в ЄС для України, оскільки все залежатиме від того, про що Україна зможе домовитися з Євросоюзом до моменту вступу нових країн-кандидатів”, – зазначив заступник начальника управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності й іноземних інвестицій Львівської облдержадміністрації Тарас Жолубак. На його думку, одним із варіантів розвитку подій є те, що після вступу Польщі, Угорщини та Чехії до ЄС загальний баланс торгівлі України з Євросоюзом стане негативним – імпорт переважатиме над експортом, внаслідок чого може відбутися здешевлення гривні. Натомість Юрій Пукальський вважає, що вступ Польщі до ЄС позитивно позначиться на розвитку бізнесу в Україні. “Можливості підприємців тільки збільшаться, з’являться нові технології, нові робочі місця”, – каже він.

Зазначимо, що впродовж кількох останніх років Польщі належить значна частина зовнішньоторговельного обігу Львівської області. За 9 місяців 2003 року товарообіг підприємств Львівщини з Польщею становить 138,4 млн. доларів США, тобто 5,7% від загального обсягу. Порівняно з аналогічним періодом минулого року товарообіг збільшився на 32,6 млн. доларів США (на 23,6%). Також Польща є одним із основних інвесторів Львівської області. Станом на 1 жовтня обсяг залучених інвестицій становить 52,8 млн. доларів США. Найбільші обсяги інвестицій залучено у харчову, переробну та легку промисловість, фінансово-кредитну сферу, транспорт.

Уляна Куйдич