повернутися Ї: кордон

А «човникують» тепер поляки

Аркадій ЧОРНИЙ

Високий Замок, 25.11.2003 №224(2656) http://www.wz.lviv.ua

Як почуваються вітчизняні підприємці після запровадження Польщею візового режиму.  

Львів’янам та жителям інших прикордонних регіонів вже встигла добряче “залити сала за шкіру” польська ініціатива запровадження віз для в’їзду на її територію.

Попри те, що ці візи є безкоштовними, і проблем з їх отриманням наші громадяни (з числа законослухняних) мали б не мати. Але практика “довжелезно-спискових” черг, спекуляції з візами свідчать про інше – українці, на відміну від західних сусідів, знову у програші, місце наших “човників” (у багатьох з них це був єдиний метод заробітку) перейняли польські громадяни, яким потрапити в Україну можна без проблем. Торкнулась ця проблема і представників вітчизняного малого та середнього бізнесу, про що йшлося на засіданні Львівського прес-клубу реформ.

Керівник Генерального консульства Республіки Польща у Львові Януш Яблонський в отриманні віз найбільше проблем вбачає у відсутності належного приміщення для роботи. За його словами, з обох сторін кордону мешкають тисячі родичів, яким потрібно зустрічатися, тощо. У прикордонній зоні також пожвавлені економічні зв’язки, отож у Львові видають найбільше віз. На сьогодні – це вже 29 тисяч, і бажаючих їх отримати не меншає. Приміщення для обслуговування занадто мале, хоч і робиться все можливе, щоб уникнути черг. До речі, стверджує пан Яблонський, зараз черги помітно “зміліли” через спад початкового ажіотажу, зменшення кількості бажаючих заробити за місця у чергах тощо. І якщо людина має всі необхідні документи, польську візу вона отримає без проблем. Але ж для цього треба чекати два-три тижні. Має рацію виконавчий директор ТзОВ “Системи швидкого харчування”, коли стверджує про гальмування економічних зносин Польщі й України у ланках малого та середнього бізнесу. Зокрема, очолюване ним товариство має дочірнє підприємство у Жешуві, яке отримало інвестиції з України та Німеччини. Бізнесові справи вимагають постійно відряджати працівників до Польщі, але як пересуватись і керувати справою, якщо треба витратити по 2-3 тижні на отримання візи.

Польські представники запевнили, що вже підшукали нове приміщення консуляту у Львові – на турбазі навпроти нинішнього консульства РП. І якщо МЗС України дасть згоду на купівлю цього приміщення, після ремонту консульство запрацює оперативніше. Вочевидь, це буде вже з нового року. До речі, у травні 2004-го буде змінено перелік запитань в анкеті для отримання віз – їх поменшає.

Більшість фахівців стверджує, що вступ Чехії, Польщі та Угорщини до Євросоюзу негативно позначиться на загальному балансі торгівлі з ЄС – імпорт переважатиме над експортом. А це – одна з передумов знецінення національної валюти – гривні. Більш оптимістично налаштовані експерти мають трохи іншу точку зору: посування кордонів ЄС впритул до України зможе дати новий поштовх інвестиціям, адже євроспільноті потрібні не лише потужні ринки збуту, а й здешевлення виробництва за рахунок розміщення підприємств за межами Євросоюзу. Але це залежатиме від того, як і про що офіційний Київ зможе домовитись з Євросоюзом ще до вступу у цей альянс нових країн-кандидатів.