повернутися Ї: кордон

“Ми є посміховиськом для всієї Європи!”

Кілометрові черги на митниці виведуть із рівноваги навіть флегматика

Львівська газета, 5 листопада 2004 (№ 527)  http://www.gazeta.lviv.ua 

У понеділок, 1 листопада, минуло півроку з дня вступу нашого найближчого західного сусіда – Польщі – до Європейського Союзу. З цієї нагоди минулої середи на міжнародному автомобільному пункті пропуску “Шегині” Галицької митниці відбулася прес-конференція за участю керівників митної служби обох держав.

Спочатку начальник Перемишльської митниці Анджей Карпінський довго й терпляче спілкувався з журналістами. Адже запитань було й справді чимало.

Передусім усіх цікавила думка польського посадовця щодо декількох актуальних тем для українських громадян – постійні кілометрові черги на дорогах перед перетином кордону, на які нерідко витрачаєш півдня, торгівля цигарками-горілкою-бензином і випадки корупції на митниці.

– Є дуже багато причин, чому на кордоні утворюються такі черги, – розповів пан Карпінський. – Але найголовнішою є величезна різниця цін у наших державах. І це сприяє тому, що багато українців, наче на роботу, щодня вирушають до Польщі продавати цигарки й алкоголь, а поляки їдуть в Україну за дешевим бензином.

За словами пана Карпінського, щодня польсько-український кордон на пропускному пункті “Шегині” перетинає 3-3,5 тисяч осіб. На його думку, з них лише відсоток є туристами, а решта перевозять товар з однієї країни в іншу заради вигідного збуту.

Щоправда, начальник Перемишльської митниці запевнив, що нині українські “човники” вже не ввозять до Польщі величезні партії цигарок, як колись. Однак чимало спритників ухитряються перевозити товар у мішках із гіпсом і навіть у колесах автомобілів. А в холодні місяці року спостерігається цікава тенденція: всі українські чоловіки, які потрапляють до Польщі через піший перехід, раптом стають надто огрядними, а жінки – вагітними. Неважко здогадатися, що ці люди везуть між теплими пальтами.

На думку начальника Перемишльської митниці, зарадити могло б запровадження цілодобового пішого переходу через кордон, а не обмеження часовими рамками – з 08.00 до 20.00.

– Тоді легше відстежувати випадки контрабанди, – переконаний він. – До речі, це слід робити лише за тісної співпраці польських та українських митників. Через ці постійні черги на митниці та перевезення контрабандних товарів ми є посміховиськом для цілої Європи! А щодо випадків корупції, то можу сказати лише одне: важко зловити когось на гарячому... Але ми робимо все, щоб цих випадків не було.

Пан Анджей Карпінський чітко не пояснив, як ліквідувати автомобільні “корки” на дорогах (до речі, минулої середи черга терплячих українських водіїв розтягнулася мало не на кілометр, – “Газета”). Начальник Перемишльської митниці лише зауважив, що це, мабуть, пов’язане зі святами (він не уточнив – з якими саме). “Зате в день виборів черг тут взагалі не було”, – додав А. Карпінський. Він також стверджує, що, аби подолати цю проблему, слід споруджувати нові пункти пропуску.

Зі свого боку, начальник Галицької митниці Андрій Цапів повідомив, що з боку працівників митних служб обох держав робиться все для того, щоб максимально спростити перетин кордону тим громадянам і суб’єктам зовнішньої економічної діяльності, які це роблять “чесно і неконтрабандним шляхом, не намагаючись порушити закон України. Ми працюємо над тим, щоб черги автомобілів скоротити до мінімуму”.

За словами пана Цапіва, введення візового режиму спочатку зменшило потік українців, які вирушають у Польщу. “Але нині людей, які перетинають кордон, стало на 10 відсотків більше, ніж колись”, – додав він.

Богдан Мазур, Шегині – Львів