повернутися Ї: кордон

Високий Замок, 14.05.2004 №83(2763) http://www.wz.lviv.ua

Поляки їдуть гонорово, а ми у черзі стоїмо...

Роман ІВАНЧУК

Після вступу Польщі до Євросоюзу перетин кордону доводить наших водіїв до відчаю.

Минулої суботи громадяни України, які виїжджали у Польщу, більше ніж на дві години заблокували міжнародний автомобільний переїзд “Смільницю” у Старосамбірському районі. Причиною такої акції стали довжелезні черги на митно-прикордонному переїзді. Українським мандрівникам псують настрій уже з 1 травня, коли Польща вступила до Євросоюзу і перетин кордону почав підпорядковуватися жорсткішим нормам.

За словами начальника Мостиського прикордонного загону полковника Олександра Заріцького, який прибув вгамовувати несподіваний інцидент, начебто за вимогами Євросоюзу, представники його країн повинні перетинати кордон по спеціальній смузі. Для представників всіх інших країн, вважайте України, – загальна черга. Але того дня автомобілів було так багато, що деякі поляки почали вклинюватися у нашу чергу. Побачивши це, хтось з польських митників чи стражів кордону пошкодував своїх і попросив виїжджати з українського ряду та обминати чергу. Таким чином на нашій смузі виник ще один ряд. Крім того, як повідомив Олександр Заріцький, поляки ставлять до наших громадян надто високі вимоги. Скажімо, надбита фара може стати причиною того, що автомобіль завернуть. І це у той час, коли поляки можуть в’їжджати до нас взагалі з розбитими фарами. Пан полковник зазначив також, що поки поляки перевіряють один наш автомобіль, за цей час проїжджає п’ять польських.

Водії, а їздять здебільшого одні й ті ж, не раз погрожували блокуванням переїзду за таку, за їхніми словами, дискримінацію. Отож минулої суботи терпець увірвався. Як повідомив міський голова Старого Самбора Іван Грись, який також там був, терміново відкликали з відпустки і коменданта польської митниці. Людей наразі втихомирили.

Найбільш відчайдушні водії кажуть, якщо ситуація при перетині митниці і далі буде такою, то вони влаштують блокування дороги у якомусь ближньому прикордонному селі, і ні в один бік, ні в другий не пропустять жодного польського авто. Адже люди по обидва боки кордону їздять одні до одних за одним і тим же: перевозять спиртне, цигарки, бензин і саме так заробляють собі на життя. Тому умови для такого “бізнесу” повинні бути рівними.

Крім того, жителі прикордонних сіл помітили, що поляки почали активніше скуповувати продукти харчування: борошно, цукор, макарони, олію, які у них подорожчали. З одного боку, твердять вони, це добре, бо сусіди залишають у нас свої гроші, але, з іншого, місцеві бізнесмени, відчуваючи наплив покупців, пробують піднімати ціни на продукти у власних крамничках.

с. Смільниця Старосамбірського району