повернутися Ї: кордон

http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета. 16 травня 2006 року, № 84 (891)

Кордон, який об’єднує

Одразу за західною межею Ужгорода починається Євросоюз, а зокрема Словаччина. Щороку на День добросусідства України та Словаччини закарпатці та словаки із сусідньої Пряшівщини зайвий раз переконуються, що кордон, який відділяє дві сусідні країни, є кордоном, що розділяє політичні концепції, а не людей.

У суботу, 13 травня, на українсько-словацькому кордоні вже вкотре відбулося традиційне свято – День добросусідства. Як завжди, на нейтральній смузі мешканці Закарпаття зустрілися зі своїми сусідами з Пряшівщини. У багатьох із тих, хто був на святі, є родичі з обох боків кордону. Традиційно на змонтованій між двома пунктами пропуску сцені співали закарпатських і словацьких пісень, смакували словацьке пиво з ковбасками та закарпатське вино з шашликом,  словом – раділи одному дню без кордонів.

Начальник управління транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА Ернест Нусер зазначив, що це  свято відзначають уже впродовж десятків років. Був період у 1990-х, коли мали декілька років перерви, але останнім часом відновлено щорічну традицію проводити тут свято українсько-словацької дружби. Це своєрідне підбивання підсумків виконаної за рік роботи. Тут зустрічаються міста-побратими та села, які мають партнерські стосунки.

“На рівні області в нас партнерські відносини з двома областями Словаччини. Й символічно, що завершено дводенні перемовини в рамках міжурядової українсько-словацької комісії з питань транскордонної співпраці, на яких схвалили чимало серйозних пропозицій і рекомендацій для наших урядів, зокрема і щодо розбудови мережі пунктів пропуску, економічної співпраці та розвитку транспортних мереж”, – повідомив пан Нусер.

За його словами, після вступу Словаччини до Шенгенської зони (через півтора року) для наших громадян може настати певне погіршення. Єдина перевага, яку матимуть закарпатці, – те, що в Ужгороді є і словацьке, й угорське консульства, відтак не потрібно буде їздити в Київ по шенгенські візи.

Голова Кошицького самоврядного краю Зденко Требула розповів, що останніми роками сторони доклали багато зусиль, щоб було підписано угоду про співпрацю. “Я радий, що за останні три місяці ми здійснили великий осяг роботи й сьогодні підписали меморандум. Власне, саму угоду про співпрацю між Закарпаттям і Кошицьким регіоном плануємо підписати в липні, – сказав він. – Вона матиме значення для того, щоб ми не лише зміцнили наші добросусідські відносини, а й усіма можливими шляхами через культурні заклади та школи передали вам свій досвід, який ми набули, вступаючи до Європейського Союзу”.

До слова, в суботу на кордоні підняли три прапори та звучали три гімни – України, Словаччини та Європейського Союзу. Попри те, що політично Україні до ЄС ще далеко, значна частина пересічних мешканців прикордонних регіонів уже давно бачить себе частинкою ЄС.

День добросусідства України та Словаччини є першим із чотирьох схожих свят, які щороку відбуваються на західних кордонах України. Попереду – зустрічі на кордонах з Угорщиною, Польщею та Румунією.

Іван Колодій, Ужгород