повернутися Ї: кордон

15 березня 2006 http://radiosvoboda.org

Пожвавлення польсько - української прикордонної співпраці в карпатському регіоні

Єва Поштар

Варшава, 15 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Активізується співпраця на українсько-польському кордоні. З грудня надійшла рекордна кількість пропозицій від місцевих громад та недержавних організацій, які змагаються за фонди Європейського Союзу, призначені на розвиток прикордонних територій у Єврорегіоні Карпати. По всій Європі діють десятки єврорегіонів, але ніде досі не було такої запеклої боротьби за європейські кошти. Загалом на розвиток українсько-польської частини Карпатського Єврорегіону виділено майже 2 мільйони євро. Крім Польщі та України у рамках Єврорегіону співпрацюють Словаччина, Румунія та Угорщина.

Переважно аграрні та занедбані центральною владою райони європейських держав отримали шанс на розвиток з появою такої програми ЄС як Єврорегіони. За рахунок європейських коштів вони можуть поліпшити свою інфраструктуру, спільно організувати якісь культурні акції та налагодити контакти на рівні звичайних громадян. Головна вимога до подання заявок – мати партнера у сусідній державі.

Директор Товариства Карпатський Єврорегіон Польща Давід Лясек сказав для Радіо “Свобода”, що для відсталих районів у Карпатах з обох боків польсько - українського кордону субсидії ЄС на транскордонну співпрацю - це великий шанс прискореного розвитку:

“Кожний проект, нами фінансований, мусить мати польсько -yкраїнський характер. До наших проектів запрошуємо людей з України і самі відвідуємо українські акції. Завдяки нашим фінансовим засобам ці регіони пройшли трансформацію, прискорився їхній розвиток”.

Карпатські землі, яким далеко до центрів своїх держав, були десятиліттями ізольовані від світу. А завдяки появі Єврорегіону Карпати, ці території швидше розвиваються, відкривається для туристів, людей науки, підприємців. Тут відновлюються закриті від радянських часів залізничні сполучення поміж містами Польщі, Словаччини, Угорщини та України.

Директор Лясек говорить Радіо “Свобода”, що місцевих зусиль з обох боків кордону не вистачило б на таку різноманітну діяльність. Співпрацюють між собою польське місто Ярослав і український Ужгород, Б'єщадський повіт та район Старий Самбір в Україні. Але також позаурядові гуманітарні організації, які допомагають безпритульним, інвалідам, хворим дітям.

Директор Давід Лясек сказав також Радіо “Свобода” про проекти збереження спільної культурної спадщини.

“Це дуже спеціалізовані проекти. Прикладом є музей ікон в місті Ланцут, який спільно із відділенням Української академії наук, з одним із музеїв утворив комп'ютерну програму для каталогування музейних фондів ікон. Ми також призначили фонди на опрацювання тих фондів у Львові, також найбільших фондів у Польщі в місті Ланцут”.

Український напрямок домінує в Єврорегіоні Карпати. Для порівнання - на польсько - словацьку співпрацю призначено 600 тис євро. Натомість поляки й українці можуть видати до кінця року втричі більше, тобто майже два мільйони євро. Поляки, які складають пропозицію до Європейського Союзу, повинні мати власний внесок у розмірі 25% від загальної суми проекту. Від українців цього не вимагається. До кінця місяця будуть оголошені проекти-переможці. І відразу після цього розпочнеться прийом нових заявок.