повернутися Ї: кордон

07.10.2007 http://www.dw-world.de

На шляху в Шенген Словаччина зміцнює кордон з Україною

Кордон між Україною та Словаччиною тепер обладнано найсучаснішою технікою. Всі зусилля сусідня держава спрямовує на зміцнення прикордонного контролю з метою привести їх у відповідність з вимогами Шенгенської угоди.

Словаччина та ще вісім країн – членів Європейського союзу, серед яких і ще один сусід України – Польща,  31 грудня цього року ввійдуть до Шенгенської зони. Насамперед це означає скасування прикордонного контролю між цими країнами, що дозволить власникам шенгенської візи переїзд між цими країнами без паспортного контролю. У країнах колишнього соціалістичного табору цю подію порівнюють з падінням „залізної завіси”. У той же час можна говорити про спорудження цього року нової, високотехнологічної „завіси” між Україною та Словаччиною.

Близько 35 мільйонів євро коштує оснащення нового шенгенського кордону спеціальними пристроями для його контролю, закупівля нових транспортних засобів та будівництво нових об’єктів. Людміла Станова, асистент речника міністерства внутрішніх справ Словаччини розповіла „Німецькій хвилі” про хід підготовки:

„Реорганізація служби прикордонної та міграційної поліції міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки проводиться поступово, у кілька етапів, так що вона пристосовується до нових умов та вимог і в той же час продовжує повністю виконувати свої обов’язки.”

Уздовж кордону були інстальовані сенсорні камери, які реєструють рух живих організмів та відображають його на великих плазмових екранах. А для запобігання несанкціонованого перетину кордону в поїздах словацькі митники тепер застосовують спеціальні сканери. Значно полегшить роботу словацьких прикордонників і запровадження тут шенгенської комп’ютерної системи „SISOne4all”, за допомогою якої можна відразу перевірити, чи  перебуває та чи інша особа у розшуку і чи не стоїть автомобіль на обліку викрадених машин.

Шеф прикордонної поліції на одному з найбільших автомобільних пунктів пропуску на словацько-українському кордоні Вишнє Нємецьке  - Ужгород Мірослав Ушнар з гордістю розповідає про новий стан речей:

„Раніше тут були лише дві проїзні смуги: одна – для дипломатів та автобусів, інша – для усіх автомобілів. Нині ж ми маємо п’ять нових смуг, тобто тепер це пропускний пункт, який повністю відповідає європейським стандартам.”

Значно збільшено і кількість персоналу: ще в 2004 році були задіяні 293 особи, нині ж кількість прикордонників буде збільшено майже втричі.

Тим не менше останнім часом багато політиків у Австрії та Баварії мають сумніви у спроможності нових країн, що ввійдуть до Шенгенської зони, належним чином контролювати та охороняти нові кордони. Так, міністр внутрішніх справ Австрії Ґюнтер Платтер висловлював побоювання щодо в’їзду нелегальних мігрантів або навіть терористів у Європейський союз саме через словацько-український кордон. Прикордонник Мірослав Ушнар не погоджується з такими припущеннями:

„Я переконаний, що жодна інша країна Шенгенської зони не має такої досконалої  системи та кордону, який би так пильно охоронявся.”

Про відповідність обслуговування словацько-українського кордону європейським стандартам свідчить і попередній звіт інспекторів Євросоюзу, складений у липні цього року. Так принаймні стверджує Людміла Станова, адже офіційно звіт ще не оприлюднений:

„Як відомо, у липні 2007 Словаччина отримала оцінювальний звіт інспекторів Європейської комісії про готовність Словаччини до застосування шенгенських вимог у сфері державних кордонів. Цей звіт був дуже позитивним для нас, тож ми щасливі і задоволені. Як на мене, це свідчить про те, що ми успішно виконали передумови для прийняття у Шенгенську зону.”

Словацька сторона оптимістично оцінює і співпрацю з українськими прикордонниками:

„Загалом ми вважаємо, що Україна у змозі впоратися з усіма завданнями та проблемами, що стосуються словацько-українського кордону, ”- підкреслила Людміла Станова.

Остаточне рішення про вступ Словаччини та інших кандидатів буде прийнято у листопаді на засіданні Ради ЄС. За словами Фріско Роскам Аббінга, речника комісара з питань юстиції ЄС Франко Фраттіні, до того часу підготовку цих країн буде перевірено за суворими критеріями. Уже нині можна припустити, що словацько-український кордон ще довго залишатиметься у полі особливої уваги з боку Європейського союзу.

Тетяна Бондаренко