повернутися Ї: кордон

17 грудня 2007 http://radiosvoboda.org

Україна і Словаччина хочуть тісніше співпрацювати. Шенґенська зона не мала б перешкоджати

Надія Петрів

Ужгород, 17 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На словацько-українському кордоні потрібно відкривати нові пункти пропуску, запроваджувати спільний митний контроль, і, загалом, тісніше співпрацювати в усіх можливих галузях. Такої думки дійшли фахівці України та Словаччини під час VI засідання українсько-словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, яка днями пройшла в Закарпатті.

Україна та Словаччина мають не лише спільний кордон, але й спільне родинне коріння, спільні економічні, туристично-рекреаційні, культурні й освітні інтереси. Розширення Шенґенської зони обов’язково внесе корективи у вже налагоджені зв’язки. Тож яким чином зберегти позитивні моменти і отримати нові вигоди – радилися дипломати, бізнесмени, представники урядових установ, адміністрацій Словаччини й України під час засідання комісії з питань транскордонного співробітництва.

Український співголова комісії, керівник Закарпатської області Олег Гаваші зауважив: «Достатньо відзначити, що нині в Україні працюють 243 спільні українсько-словацькі підприємства, з них 109 – у Закарпатті, що словацькі інвестиції в українську економіку перевищують 100 мільйонів доларів, що товарообіг між Україною та Словаччиною зріс порівняно з минулим роком на 24 відсотки. Але все це можна робити, розвивати ці стосунки, коли ми будемо мати кордон, який буде не роз’єднувати, а об’єднувати».

Чи скоротять термін видачі віз для українців?

Йшлося і про конкретні практичні питання, як от: завершення будівництва вантажного терміналу міжнародного пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке», подальшу його реконструкцію та потребу у нових пунктах пропуску на словацько-українському кордоні. Окремо розглядали проблему скорочення терміну видачі віз для українців.

Словацький співголова комісії Владімір Чечет наголосив: «Між українцями та словаками існують давні й дуже добрі зв’язки, інколи навіть не потрібні перекладачі. Але хочу сказати, що все, що в наших силах, ми вже зробили, і наразі закінчуємо всі переговорні процеси. Ми працюємо над тим, щоб замість 30 днів оформлення віз, а такий термін встановлений, видавали візи українцям за 10 днів».

Малий прикордонний рух

Говорили на засіданні комісії і про так званий малий прикордонний рух між Словаччиною та Україною. За словами Надзвичайного і Повноважного Посла України в Словацькій Республіці Інни Огнівець, з цього приводу проведені вже три раунди переговорів, і українська сторона наполягає на пришвидшенні цього процесу.

Інна Огнівець: «Уся необхідна інформація словацькій стороні передана. Вони запитували, крім переліку населених пунктів, ще й кількість жителів у тих населених пунктах для того, щоб орієнтуватися щодо оформлення відповідних документів. Ми вже назвали цю цифру».

За результатами 6-го засідання українсько-словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва сторони підписали протокол співпраці з рекомендаціями урядам двох країн. Але найприємнішою виявилася звістка, отримана фактично по закінченні роботи комісії, щодо пришвидшення термінів підписання угоди про малий прикордонний рух. За словами голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші, це може відбутися 19-20 грудня цього року.