повернутися Ї: кордон

22.10.2008 http://www.dw-world.de/dw

Реконструйовано найбільший пункт пропуску на західному кордоні

На українсько-польському кордоні після реконструкції відкрито один з найбільших пунктів пропуску „Рава-Руська-Гребене”. Розбудову пункту було здійснено за підтримки Європейського Союзу.

Після розбудови пропускна здатність цього пункту пропуску збільшилась у два рази і становить понад три тисячі легкових автомобілів, 250 вантажівок та сто автобусів впродовж доби. За словами керівника програм зовнішньої допомоги Європейської комісії Лаури Гараньяні, виконано основне завдання проекту - люди не очікуватимуть у довгих чергах, бо зросла пропускна здатність і водночас посилено безпеку кордону з ЄС. Адже у рамках проекту також закуплено відповідне обладнання для огляду вантажів. На реконструкцію пункту пропуску „Рава-Руська-Гребене” Євросоюз виділив 8,5 мільйонів євро. Єврокомісія паралельно втілює ще два аналогічних проекти у пунктах пропуску „Ужгород” та „Ягодин”. А вже до 2011 року уряд планує відкрити ще три нових пункти на українсько-польському кордоні „Грушів-Будоміж”, „Мшанець-Бистре” та „Нижанковичі-Мальховіце”, заявив заступник голови Держмитслужби України Тарас Козак: „Це тяжкі пункти пропуску. Львівська область гориста місцевість, інфраструктура не підготовлена, треба буде будувати багато мостів, доріг”. Проектні роботи вже розпочато, пункти матимуть міжнародний статус.

Галина Стадник


30.09.2008 http://www.dw-world.de

Митні пости України оздоблять рентген-автомобілями за рахунок ЄС

Після тривалих переговорів державна митна служба України отримає від європейської спільноти дев’ять мобільних сканерів на загальну суму близько 14 мільйонів євро, повідомили у службі. П’ять рентген-автомобілів, які здатні сканувати вантаж у контейнерах та у вантажних авто, не пошкоджуючи при цьому товар, передадуть на західний кордон України. Митники кажуть, що ця спецтехніка розширить їхні можливості при здійснені огляду і пришвидшить процедуру. Голова спостережної громадської ради при Львівській митниці, підприємець Юрій Сендецький теж вважає, що техніка сприятиме швидшому огляду вантажів, адже фізичний огляд є підставою для штучного створення черг, а вони чималі. Водночас, це вирішить проблему з браком кадрів на митних пунктах, каже підприємець. Для пункту пропуску цілком достатньо буде однієї машини, адже перевіряють вантаж вибірково, зауважує Сендецький. І додає, у роботі такої спецтехніки на українському кордоні зацікавлені, в першу чергу, і європейські країни, бо йдеться не лише про незаконний товар, але й про нелегальних мігрантів.   

Галина Стадник


Малий прикордонний рух зі Словаччиною – ще чекати три місяці

Вересень 29 2008 http://zik.com.ua

Довгоочікувана Угода про малий прикордонний рух зі Словаччиною хоч і набула чинності 27 вересня та скористатися нею закарпатці зможуть тільки через два, а то й три місяці. Саме стільки часу після подання документів оформлятимуть потрібний дозвіл. Про це сьогодні, 29 вересня, повідомила Німецька хвиля.

У повідомленні йдеться, що для того, аби отримати дозвіл на малий прикордонний рух зі Словаччиною, треба сплатити 20 євро і надати не тільки цілу низку документів, що підтверджують громадянський стан, а й вказати причину поїздок. Це мають бути сімейні, культурні чи соціальні потреби і аж ніяк не прибуткові справи.

Працювати на території Словаччини власникам дозволів заборонено.

Крім того, малий прикордонний рух з цією країною поширюється на 30-, а не 50-кілометрову зону. Претенденти мають проживати у ній щонайменше три роки. За словами Генерального консула Словаччини в Ужгороді Маріана Сладечека, консульства тільки прийматимуть документи, а дозволи видаватиме Поліцейське бюро у справах іноземців МВС Словаччини.

Сьогодні очікують перших заявників. Щоб уникнути черг консули працюватимуть у дві зміни.


24.09.2008 http://zaxid.net

29 вересня словаки розпочнуть видавати українцям візи згідно з угодою про малий прикордонний рух

27 вересня цього року набуває чинності угода про місцевий прикордонний рух між Словацькою республікою і Україною. Генеральне консульство Словаччини в Ужгороді розпочне приймати заяви від громадян на отримання дозволів на місцевий прикордонний рух у перший робочий день після набуття чинності угоди - 29 вересня. Про це сьогодні на прес-конференції в Ужгороді повідомив генеральний консул Словацької республіки в Ужгороді Маріан Сладечек.

Як інформує власкор ZAXID.NET, Генеральне консульство Словаччини в Ужгороді наразі не має достатніх умов для виконання нових завдань, передбачених угодою. Зокрема, йдеться про брак приміщень. Тимчасово, поки йтимуть будівельні роботи, консульський відділ діятиме в приміщеннях, де приймають заяви на оформлення віз. Працюватимуть у дві зміни.

Скористатись дозволом зможуть українці, що проживають не менше 3 років у прикордонній зоні. Вони мають подати до консульства заяву, заповнену латинкою, проїзний документ (паспорт), два фото , та головне - документи, що підтверджують причини для неодноразового перетину кордону в режимі місцевого прикордонного руху.

Такими причинами можуть бути соціальні (наприклад, на лікування до словацького шпиталю), культурні (на зустрічі представників міст/сіл-побратимів, шкіл, товариств ) - згідно з угодою про добросусідство, економічні та родинні. Консульський збір складає 20 євро.

Зона місцевого прикордонного руху обмежена 30 км. Дозвіл дає право на багаторазовий безвізовий в’їзд та протягом будь-яких шести місяців на безперервне перебування максимальною тривалістю 3 місяці. Його видаватимуть на термін від 1 до 5 років. Зі списком населених пунктів, до яких дозволений в’їзд, можна ознайомитись на веб-сторінці консульства.

Як раніше інформував ZAXID.NET, Словаччина ставить жорсткіші умови для отримання закарпатцями дозволу малого прикордонного руху, ніж Угорщина.

Зокрема, серед документів на отримання такого дозволу за категорією "близькі родичі" повинні бути: запрошення від словацької сторони, документальне підтвердження родинних зв’язків між закарпатцями і словаками, котрі запрошують.


30.07.2008 http://zaxid.net

Поляки технічно готові до підписання угоди про малий прикордонний рух 1 вересня

Поляки технічно готові до підписання угоди про малий прикордонний рух 1 вересня. "Залишилося домовитися на політичному рівні між нашими країнами. Найближчим часом має відбутися ще один раунд переговорів з цього питання. Я зустрінуся із міністром закордонних справ України і передам від нього документи в МЗС Польщі. Думаю, це питання розглядатимуть восени", - зазначив сьогодні, 30 липня, під час відкриття нового візового відділу Генконсульства Польщі у Львові заступник міністра закордонних справ Республіки Польща Ян Борковський.

Водночас він повідомив, що Брюссель наполягає на 30-кілометровій прикордонній зоні з розширенням у окремих випадках (у зв’язку із адміністративними зонами) до 50 км. "Ми разом із Словаччиною та Угорщиною і прибалтійськими країнами лобіюватимемо розширення цієї зони до 50 км. Це можливо у другому півріччі 2009 року", - наголосив Ян Борковський.


Процедура отримання дозволу малого прикордонного руху від Словаччини майже ідентична отриманню Шенгенської візи

28.07. 2008 http://zik.com.ua

Вже у вересні 2008 року мешканці Закарпатської області зможуть їздити до Словаччини за дозволами про малий прикордонний рух. Про це 28 липня ЗІКу повідомила представник Міністерства закордонних справ України в Закарпатській області Галина Гороховська.

Угоду вже затвердили парламентарії Національної ради Словацької Республіки. Очікується, що українською стороною документ буде ратифіковано у вересні цього року.

За словами Галини Гороховської, процедура отримання дозволу з боку Словаччини доволі складна. Громадяни України повинні будуть надати запрошення зі словацької сторони, завірене відповідними органами в цій країні. Таке ж запрошення потрібно надавати і при оформленні Шенгенської візи. Всі документи, додані до заяви жителями прикордонної зони, повинні бути видані не раніше, ніж за 90 днів до дати подання прохання на отримання дозволу. Крім документів, що підтверджують громадянський стан, та документа, що посвідчує особу, додатково консульство залишає за собою право вимагати здійснення переклад всіх документів словацькою мовою. Ще одне ускладнення для закарпатців – дозволи видаватиме не консульство, а Поліцейське бюро у справах кордонів та іноземців міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки.

«В результаті, через складну процедуру оформлення дозволу на місцевий прикордонний рух зі Словаччиною для закарпатців практично не буде різниці, чи оформляти за 35 євро Шенгенську візу, чи дозвіл на малий прикордонний рух, який коштує 20 євро. Переваги матимуть лише діти до 15 років та пенсіонери, яким понад 60 років. Вони отримають дозволи безкоштовно», – каже Галина Гороховська.

Довідка ЗІКу.

Майже 20 тисяч мешканців області на сьогодні отримали дозволи на малий прикордонний рух для поїздок в Угорщину.


03.06.2008 http://www.dw-world.de

Українські та польські митники намагаються усунути черги на кордоні

Керівники польської та української митних служб вживають заходів задля поліпшення ситуації з довжелезними чергами вантажівок на кордоні.

Станом на понеділок з польського боку кордону пункту пропуску „Ягодин-Дорогуськ” черга вантажних авто розтягнулася на 18 кілометрів. Це понад сім сотень машин. Митники визнають, що ситуація складна. Керівники митних служб обох країн домовилися поступово збільшити пропускну здатність пункту за рахунок спрощення схем оформлення вантажів, збільшення  кількості працівників та попереднього обміну інформацією про товар, що перетинає кордон. У коментарі „Німецькій хвилі” представник Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Віталій Німченко зауважив,  що ці заходи є дієвими, але докорінно ситуацію не змінять, бо пункти пропуску мають обмежені можливості, а товаропотік зростає. Українсько-польський кордон потребує додаткових пунктів пропуску, запевняє експерт. Він каже, що збільшення персоналу – це добре, але більш доцільно б було організувати спільний з поляками контроль. А задля спрощення митного оформлення вантажів, на думку Німченка, слід перевести служби санітарного та ветеринарного контролю зі смуги кордону у місто.


02.06.2008 11:14 http://zaxid.net

Підписано угоду про місцевий прикордонний рух між Україною і Словаччиною

30 травня, перебуваючи з робочим візитом у Словацькій Республіці, міністр закордонних справ України В.Огризко та міністр закордонних справ Словацької Республіки Я.Кубіш підписали Угоду між Україною та Словацькою Республікою про місцевий прикордонний рух. Угодою встановлюється спрощений порядок перетинання кордону мешканцями прикордонних областей України і Словаччини, які проживають в межах 50-кілометрової зони від спільного державного кордону, - повідомила ZAXID.NET прес-служба МЗС України.

Положення Угоди поширюються на мешканців 295 населених пунктів Закарпатської області України (близько 400 тис.осіб) та 299 населених пунктів Словаччини.

Мешканці прикордонної зони отримуватимуть дозволи на спрощений перетин кордону з правом перебувати в межах прикордонної зони сусідньої держави не більше 30 днів з дати в’їзду. При цьому термін загального перебування не може перевищувати 90 днів упродовж кожних 180 днів.

Умовою для отримання дозволу є трирічний термін постійного проживання в населених пунктах прикордонної зони. Право на отримання дозволу матимуть також члени сімей (подружжя, діти, тощо), на яких ценз осілості (3 роки) не розповсюджується.

Документами, що підтверджують постійне проживання в прикордонній зоні, є паспорт громадянина України та довідка про місце постійного проживання, видана компетентним органом України. Мешканці прикордонної зони здійснюватимуть поїздки на територію іншої Договірної Сторони за посвідченням на спрощений перетин кордону та з паспортом.

Дозвіл видається на термін до п’яти років (та не менше, ніж один рік) консульськими установами держави в’їзду у можливо стислі терміни, але не більше 60 днів з дати подання заяви. Як виняток, в обґрунтованих випадках, термін розгляду заяви може бути збільшено до 90 діб. Багаторазові перетини кордону громадянином у минулому братимуться до уваги при розгляді документів, тобто враховано принцип bona fide заявника.


14.05.2008 http://www.dw-world.de

Єврокомісія внесла поправки до Угоди про малий прикордонний рух

У середу комітет у закордонних справах Верховної Ради розгляне зауваження Європейської Комісії щодо Угоди про малий прикордонний рух між Польщею та Україною. Про це „Німецькій хвилі” повідомив член комітету Андрій Шкіль. Свої зауваження ЄС вже скерував до МЗС України.

Зауважень не багато, і вони стосуються переважно польської сторони. Зокрема, для Євросоюзу залишається неприйнятним пункт угоди, де йдеться про ширину зони у п’ятдесят кілометрів, адже, згідно з правилами ЄС, ця відстань від кордону має становити не більше тридцяти кілометрів, каже Андрій Шкіль. Євросоюз непокоїть, що люди, які стануть учасниками прикордонного руху, а їх, за попередніми підрахунками, понад мільйон осіб, не перебуватимуть під контролем, і зможуть безперешкодно опинитися у Німеччині, зауважує депутат. На його думку, застереження радше ініційовані Німеччиною. „На думку європейських аналітиків, у межах 30- кілометрової зони немає транспортних вузлових центрів, з яких можна потрапити безпересадково до Німеччини”,- сказав Андрій Шкіль. Ще одне зауваження стосується вимог страхування життя та наявність страхового полісу для українців. Цей пункт угоди, на думку Єврокомісії, не відповідає нормам ЄС. Водночас, депутат вважає, що зауваження не будуть приводом для нових переговорів, а обмежаться консультаціями.

Галина Стадник


07.04.2008 http://www.dw-world.de

Кількість людей, що перетинають західний кордон України, скоротилася

Кількість людей, що перетнули західний кордон України, за останні три місяці скоротилася у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Такі дані оприлюднило Західне регіональне управління держприкордонслужби. Фахівці пояснюють таку тенденцію запровадженням шенгенських віз. Докладніше Галина Стадник:

Від початку року західний кордон перетнуло на 11 відсотків людей менше, аніж минулоріч. При цьому поляків, які перетнули українсько-польський кордон, удвічі більше, аніж українців. А ще рік тому, повідомляють прикордонники, це співвідношення було на користь українців. Начальник управління міжнародного співробітництва Львівської облдержадміністрації Оксана Музичук пояснює скорочення пасажиропотоку запровадженням шенгенських віз: „Через ускладнення умов отримання візи люди стали частіше замислюватися щодо доцільності кожної окремої поїздки. Бо раніше, отримавши візу, їхали, коли завгодно”. А от щодо транспортного потоку, то, за даними прикордонників, він навпаки зріс на дев’ять відсотків. Щоправда, зростання зафіксовано лише на угорському та румунському кордонах. На думку Музичук, поясненням цьому є те, що транспортний потік таким чином оптимізувався через черги та страйки на польському кордоні, які суттєво ускладнювали перетин.


Україна і Польща домовилися про малий прикордонний рух

28 березня 2008 http://portal.lviv.ua

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко і Голова Ради Міністрів Республіки Польща Дональд Туск підписали Угоду між Урядом України і Польщі про правила місцевого прикордонного руху. Про це повідомляє у правління у зв`язках із засобами масової інформації Секретаріату Кабінету Міністрів України .

Як заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час спільної прес-конференції з Головою Ради Міністрів Республіки Польща Дональдом Туском , Україна розраховує на підтримку Польщі в переговорному процесі з Європейським Союзом.

Як передає proUA , згідно з угодою, громадяни України, що проживають в прикордонній 50-кілометровій зоні, зможуть замість віз отримувати спеціальні дозволи у вигляді пластикових карток, які видаватимуться відразу на 2 роки і коштуватимуть 20 євро. При цьому передбачено низку категорій пільговиків, для яких такі дозволи видаватимуться безкоштовно, серед них - діти та інваліди.

Особам, які протягом 2-х років здійснюватимуть це переміщення без порушень, передбачена видача дозволів на більш тривалий період - до 5 років.

Угода передбачає паритетні умови.

За словами заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлісеєва, угода набере чинності після ратифікації його польським парламентом і офіційного повідомлення про це української сторони.

З українського боку ця угода поширюється на 1,5 тис. населених пунктів.

Заступник міністра відзначив, що польська сторона обіцяє провести ратифікацію швидко.

Як повідомлялося, 4 березня Україна і Польща парафували (заздалегідь підписали) угоду про правила місцевого прикордонного руху.

Польща посилила правила видач віз з 1 грудня 2007 і ввела оплату 35 євро з 2008 року для українців у зв’язку зі вступом країни до Шенгенської зони з 21 грудня 2007 року.

Українці в січні-лютому неодноразово блокували пункти пропуску на польсько-українському кордоні з вимогою прискорити підписання договору про малий прикордонний рух і спростити видачу віз.

Польща прогнозує видачу перших дозволів в рамках малого прикордонного руху не раніше червня і прогнозує видачу до 300 тис. дозволів у 2008 році.

Дозволи в рамках малого прикордонного руху в Україні видаватимуть польські консульства у Львові та Луцьку, а в Польщі - українське консульство в Любліні.


МЗС Польщі додатково скерувало на роботу до Львова чотирьох нових консулів

ЛЬВІВ, 13 БЕРЕЗНЯ, PRESSTIME.COM.UA. - Міністерство закордонних справ Польщі скерувало на роботу до Генерального консульства Республіки Польща додатково чотирьох нових консулів.

Про це повідомило Польське радіо з посиланням на представницю польського МЗС Йоанну Корзінську-Фрибес.

Загалом Генконсульство Польщі у Львові потребує додатково 14 консулів і 40 працівників адміністрації. «Без додаткових людей та нового приміщення наша дипломатична установа не порадить собі з черговими завданнями» - стверджує Генеральний консул Республіки Польща у Львові Вєслав Осуховский.

Польське консульство у Львові охоплює територію, на якій живе 10 мільйонів осіб. Кожного дня видається приблизно 800 віз, а бажаючих є в декілька разів більше. З 1 квітня працівники консульства будуть видавати Карти поляка, а ще за декілька місяців також і візи у рамках так званого малого прикордонного руху.

Міністерство вирішило допомогти і протягом найближчого часу до Львова прибуде 4 нових консулів. Генконсул Вєслав Осуховський наголошує, що без підтримки з боку МЗС - порадити собі з новими завданнями буде неможливо.

Додаткові працівники появляться у Львові після введення у дію угоди по малий прикордонний рух, але остаточного рішення щодо їхнього числа поки що не принято.

Карта Поляка — документ, який підтверджує приналежність до польського народу. Власникові Карти Поляка належать права, що випливають із Закону «Про Карту Поляка», ухваленого сеймом Республіки Польща 7 вересня 2007 року, пояснює "Вікіпедія". Карта може бути надана лише особі, що не має польського громадянства або дозволу на проживання на території Республіки Польща і яка є громадянином Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Естонії, Грузії, Казахстану, Киргизії, Литви, Латвії, Молдови, Російської Федерації, Таджикистану, Туркменістану, України або ж Узбекистану. Карта Поляка може також бути видана особі, польське походження якої було підтверджено згідно з правилами Закону «Про репатріацію» від 9 листопада 2000 року.


Генконсул Румунії зустрівся з буковинцями, які блокували українсько-румунський кордон. Їм обіцяно лібералізацію візового режиму між Україною та Румунією

Січень 25 2008  http://zik.com.ua

З мешканцями прикордонної з Румунією смуги Чернівецької області, які блокували легковими автомобілями міжнародний пункт пропуску «Порубне», учора, 24 січня, зустрілися в.о. заступника голови ОДА Олександр Грушко та Генеральний консул Румунії в Чернівецькій області Ромео Сендулеску. У зустрічі взяли участь представники УМВС України в Чернівецькій області та прикордонного загону. Йшлося про можливості лібералізації чинного візового режиму між Україною та Румунією, зокрема, зменшення консульського збору за оформлення візових документів. Про це ЗІКу повідомили у прес-службі ОДА.

Мешканців прикордонної з Румунією смуги Чернівецької області повідомлено, що керівництво області вже звернулося до Міністерства закордонних справ України з клопотанням про прискорення вирішення питань лібералізації чинного візового режиму між Україною та Румунією і зменшення консульського збору за оформлення віз. Зокрема, ОДА пропонує укласти угоду про правила щодо імплементації режиму місцевого прикордонного руху між Україною і Румунією.

На це звернення керівництва краю заступник міністра закордонних справ Володимир Хандогій повідомив, що довів до відома Надзвичайного і Повноважного посла Румунії в Україні Т.Л.Хрістя ситуацію, що склалася в Чернівецькій області. Посол запевнив урядовців України, що Румунія готова до проведення двосторонніх консультацій щодо лібералізації чинного візового режиму з Україною, зокрема, в контексті укладання міжурядової угоди про малий прикордонний рух і наразі ця угода перебуває на опрацюванні в МЗС Румунії. Вона суттєво спростить умови перетину кордону українськими громадянами, що мешкають в прикордонній смузі.

За певний час до виникнення конфлікту з метою врегулювання проблеми, що назрівала, голова ОДА Володимир Куліш звернувся до Президента та Прем'єр-міністра України з проханнями внести зміни до законодавства і укласти угоду щодо євроінтеграційного розвитку між урядом України і Чернівецькою областю. Керівництво ОДА вважає, що це не лише вирішило б питання малого прикордонного руху, а й сприяло залученню інвестицій в область і поліпшило б економіку краю загалом.. У зверненні губернатора до керівників держави йшлося і про сприяння у схваленні законопроекту «Про спеціальні економічні зони».

Мешканців прикордонних територій також проінформовано про те, що 28 грудня минулого року голова ОДА Володимир Куліш та голова Сучавської повітової ради Гавріл Мирза вже підписали Протокол про спрощення перетину і рівноправний перетин україно-румунського кордону мешканцями цих територій. Йшлося також про надання статусу міжнародного пункту пропуску «Красноїльськ - Вікова де Сус».

Аргументи владників Чернівецької області та Генконсула Румунії у Чернівцях на буковинців подіяли. Блокування ними українсько-румунського кордону наразі припинено.


Керівництво області обговорило з польським консулом проблеми на кордоні

16 сiчня 2008 http://portal.lviv.ua

Проблемну ситуацію щодо пропуску громадян через українсько-польський кордон після приєднання Республіки Польща до Шенгенської угоди обговорили вчора найвищі чільники області з генеральним консулом Республіки Польща у місті Львові Вєславом Осуховським. З української сторони в нараді взяли участь голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник, голова обласної ради Мирослав Сеник, представник МЗС України у Львові Ігор Довганюк, генеральний консул України у Любліні пан Горбатенко та начальник управління міжнародного співробітництва облдержадміністрації Оксана Музичук.

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Вєслав Осуховські інформував присутніх про принципові зміни, які стосуються організації роботи консульства в умовах шенгенської зони. Представники української сторони, зі свого боку, розповіли консулові про різноманітні ускладнення та незручності, з якими стикаються українські громадяни у процесі реалізації свого права на перетин кордону, та запропонувала своє бачення шляхів покращення ситуації.

Під час діалогу було вирішено, що ЛОДА та ЛОР сприятимуть у наданні тимчасового приміщення генконсульства для відкриття додаткових віконець обслуговування громадян, що дозволить збільшити загальну кількість виданих віз. Одночасно, обласна адміністрація та обласна рада скеровуватиме листи до сусідніх прикордонних воєводств та областей України, які межують з Польщею, з пропозицією спільних звернень до керівних органів Польщі та України щодо якнайшвидшого підписання Угоди “Про правила місцевого прикордонного руху”. Ця угода надасть можливість українським громадянам, що проживають на прикордонних територіях, у безвізовому режимі перетинати українсько-польський кордон.

У процесі наради українська сторона повідомила, що на випередження готова провести підготовчу роботу, відповідно до власної компетенції, спрямовану на те, щоб після підписання згаданої угоди, процес видачі відповідних дозволів відбувався максимально швидко. Також було вирішено, що невдовзі представники робочої групи Львівської області відбудуть до міста Ужгород з метою ознайомлення із досвідом організації впровадження угоди “Про правила місцевого прикордонного руху” між Україною та Угорщиною.

Згідно з результатами зустрічі, було вирішено скерувати листи до Кабінету Міністрів України та до МЗС України з клопотанням про пришвидшення завершення роботи з підготовки та підписання угоди “Про місцевий прикордонний рух”.

Генеральний консул Республіки Польща у місті Львові Вєслав Осуховські, зі свого боку, запевнив присутніх, що польська сторона перегляне перелік документів, необхідних для отримання візи, та зробить його оптимальним та логічним.

Присутній на зустрічі представник МЗС України у місті Львові Ігор Довганюк поінформував, що щойно Верховною Радою України було ратифіковано угоду “Про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС”. Згідно з цією угодою ціла низка категорій українських громадян мають право на отримання безкоштовної візи, а також шенгенських віз тривалого періоду дії. Цією угодою також передбачено створення спеціального органу, який займатиметься моніторингом впровадження угоди та вирішенням проблемних питань, пов’язаних, із прочитанням її положень.

У процесі наради генеральному консулу Республіки Польща у місті Львові Вєславу Осуховському було поставлено ще низку запитань, які, зокрема, стосувалися поведінки польських прикордонників у відношенні до українських громадян; підходів щодо визначення переліку страхових компаній, страхові поліси яких визнаються польською стороною; інформаційного забезпечення українських громадян через інтернет-сайт генерального консульства республіки Польща у місті Львові та ускладнення роботи українських тур операторів у сфері зовнішнього туризму. Окремого обговорення та розгляду вимагає питання польських робочих віз для громадян України, які видаються консульством з можливістю лише одного в’їзду на територію країни. Українська сторона висловила сподівання на отримання швидкої відповіді на ці важливі питання, повідомляє прес-служба ЛОДА.


14.01.2008 http://www.dw-world.de

Мешканці населених пунктів на кордоні із Польщею страйкують

Мешканці прикордонних районів Львівської області вимагають негайного підписання угоди про малий прикордонний рух між Польщею та Україною. Кілька днів поспіль люди перекривали міжнародні магістралі, що ведуть до пунктів пропуску. З подробицями Галина Стадник:

Вже три тижні поспіль тисячі українців є „заручниками” переговорів між Україною та Польщею. Не маючи віз, люди втратили заробіток від прикордонної торгівлі, не можуть відвідати родичів. Блокуючи доступ до пунктів-пропуску „Рава-Руська” та „Краковець”, обурені мешканці вимагають терміново активізувати переговорний процес. В інтерв’ю „Німецькій хвилі” заступник голови комісії з транскордонного співробітництва Львівської облради Ростислав Новоженець висловив думку, що підписання угоди не розв’яже проблему: „Проблему остаточно можна вирішити лише тоді, коли Україна опиниться у шенгенській зоні, а так вона періодично виникатиме, бо візи – це не вимога Польщі, а вимога держав Шенгенської угоди”. Генконсул Польщі у Львові В”єслав Осуховський поки не може назвати дати підписання угоди про малий прикордонний рух. Водночас, аналогічні угоди із Словаччиною та Угорщиною були підписані ще до Нового року.