повернутися Ї: кордон

Ірландці відкрили двері до ЄС

Поступ 22 жовтня 2002

Іван ҐОР

За рік майже двадцять відсотків ірландців змінило своє ставлення до Євросоюзу, і під час суботнього референдуму 62,9% підтримали, угоду підписану в 2000 році в Ніцці щодо майбутнього устрою ЄС. У червні минулого року під час аналогічного референдуму "за" було лише 46 відсотків голосів.

Більшість ірландців й надалі виступає проти надмірної участі своєї держави у спільних політичних та військових структурах ЄС та хоче бачити свою країну нейтральною. Однак цього разу більшість громадян підтримала угоду, боячись самоізоляції країни. А це могло б перешкодити економічному зростанню Ірландії, яке спостерігається протягом останніх десятиліть, зокрема завдяки і членству в ЄС.

Якби й цього разу більшість ірландців не схвалила угоди з Ніцци, процес розширення ЄС було б зупинено принаймні на кілька років. Тому й не дивно, якого тиску зазнали ірландські виборці як з боку прихильників, так і противників спільної Європи. Тепер уряди 10 країн-кандидатів зітхнули з полегшенням. Найповажнішу перешкоду на їхньому шляху до ЄС усунено.

Міністр закордонних справ Чеської республіки Циріл Свобода заявив, що ірландські виборці висловили солідарність з країнами-кандидатами на вступ і засвідчили значення кожної окремої держави. А прем'єр-міністр Польщі Лешек Міллер навіть публічно випив гальбу темного ірландського пива і заспівав "Я люблю тебе, Ірландіє!"

Голова єврокомісії Романо Проді заявив, що дуже задоволений підсумками голосування. Президент Європейського парламенту, ірландець Пат Кокс, сказав, що голосування в Ірландії усунуло останню цеглину з Берлінського муру.

Однак, британський міністр закордонних справ Джек Стро дещо остудив цю ейфорію, нагадавши, що попереду ще важливі і важкі переговори, які мають визначити конкретні умови вступу нових членів до ЄС.

У середу парламент Нідерландів має погодити резолюцію свого уряду щодо прийняття 10-ти нових членів ЄС у 2004 році. А 24-25 жовтня у Брюсселі відбудеться черговий саміт Євросоюзу, на якому мали б бути остаточно погоджені умови прийняття нових членів спільноти. Однак майже виключено, щоб котрась із країн-претендентів могла б відмовитись від членства через незгоду від умов, насамперед фінансових, до вступу до ЄС. А прафування угод про вступ нових членів має відбутись під час саміту ЄС у Копенгагені 12-13 грудня 2002 року.

Після цього справа розширення ЄС мала б бути остаточно затверджена Європарламентом. А до літа 2004 року питання про вступ нових членів повинні ратифікувати парламенти 15 "старих" учасників ЄС та громадяни країн-претендентів під час референдумів. Після усіх цих процедур до 1 липня 2004 року має утворитись нова структура Євросоюзу у складі 25 членів.

Якщо, звичайно, на якомусь із проміжних етапів не станеться збою. Адже й в десятці претендентів не бракує противників вступу до ЄС.