повернутися Ї: кордон

Прихильників ЄС у Європі меншає

Д.О.СВІДНИК

Поступ, 10 грудня 2003 р.  http://postup.brama.com 

У п'ятницю має відбутися саміт лідерів країн Євросоюзу, на якому повинні остаточно затвердити Конституцію ЄС, хоча щодо деяких її положень згоди так і не дійшли.

У понеділок та вівторок міністри закордонних справ 15 країн-членів і 10 майбутніх членів ЄС збиралися в Брюсселі на завершальні наради перед загальноєвропейським самітом. Поки не вирішено одне з головних спірних питань: "Скількома голосами володітиме кожен член ЄС?" Протистояння Франції і Німеччини, з одного боку, і Польщі, Іспанії та практично всіх інших членів ЄС, з другого, так і не вдалося залагодити.

У проекті Євроконституції запропоновано варіант голосування "подвійною більшістю". Це означає, що "за" повинні висловитися не менше від половини країн ЄС (13), що представляють 60% населення співтовариства. Цей варіант не влаштовує Польщу й Іспанію. Мадрид і Варшава хочуть зберегти в Конституції принципи договору, укладеного в Ніцці 2000 року, що визначив кількість голосів для кожної країни в Європейській раді у вигідній для них пропорції. Цією угодою забезпечено по 27 голосів для Іспанії і Польщі. Однак це не влаштовує зараз Німеччину, Францію, Італію та Великобританію, які мають лише по 29 голосів, хоча населення їхнє в півтора-два рази більше. Не кажучи вже про економічний потенціал та внески до спільної каси ЄС.

"У 2009 термін дії договору Ніцци закінчується, але в нас немає нічого, що могло б його замінити. У нас немає іншої альтернативи, крім як ухвалити Конституцію", -- вважає міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні.

Бракує єдності й щодо іншого важливого питання, а саме: скільки має бути членів у Європейській комісії? Проект Конституції припускає, що до комісії, як і раніше, повинні входити представники 15 країн, тобто десятьох нових членів ЄС позбавлять повноважного представництва в європейському уряді. І, нарешті, ще один важливий пункт розбіжностей -- спільна оборона в рамках ЄС. Чотири нейтральні країни -- Фінляндія, Австрія, Швеція й Ірландія -- проти внесення в текст Конституції такого положення.

Однак щоб Євроконституція набрала чинності, замало домовленості лідерів країн ЄС, навіть, якщо її вдасться досягнути в п'ятницю. Основний Закон мають затвердити парламенти і самі громадяни під час референдумів. Та, виявляється, що не всі Європейці в захваті від ЄС. Опубліковані 8 грудня результати опитування аґентства Eurobarometer свідчать, що менше від половини населення держав-членів Євросоюзу (лише 48%) вважають, що ЄС -- "добра справа". Хоча ще навесні таких оптимістів було більше -- 54%.

За даними останнього опитування, найбільш негативно налаштованою державою є Великобританія, в якій ідею об'єднаної Європи схвалили лише 28% громадян. Навіть у Франції Євросоюз підтримали менше від половини опитаних.

Громадяни європейських країн мають свої застереження щодо тексту Євроконституції, яка передбачає запровадження посади президента ЄС, міністра закордонних справ, а також встановлює контроль керівництва ЄС над судовою системою, науковими дослідженнями, транспортом, енергетикою та економікою країн-членів. Європейці побоюються втрати власну національну ідентичність та суверенітет своїх народів.

Тож перспектива призначених на майбутній рік референдумів з тексту Конституції ЄС стає все більш невизначеною. Є побоювання, що, як мінімум, одна-дів країна -- Великобританія, Франція чи Ірландія, а може, навіть і Польща -- не підтримають проект Євроконституції.