повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля 19.11.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Затверджено Європейську комісію

СТРАСБУРҐ. Після тижнів суперечок Європейський парламент затвердив у четвер нову Європейську комісію на чолі з колишнім прем”єр-міністром Португалії Жосе Мануелем Баррозу. Голосування спочатку було призначене на 27 жовтня, але Баррозу змушений був відкликати перший склад комісії через заперечення депутатів парламенту проти кількох кандидатів. Таким чином голова сейму Латвії Інґріда Удре була замінена на посаді комісара з питань податків і митниці на угорця Ласло Ковача, а італієць Рокко Бутільйоне на міністра закордонних справ Італії Франко Фраттіні. Нові комісари розпочнуть роботу в понеділок.


Польща очолила Раду Європи

А. Д.

Поступ, 12 листопада 2004 р. http://postup.brama.com

Польща перейняла від Норвегії піврічне головування у Раді Європи.
Основним пріоритетом головування Польщі в організації стане посилення європейської єдності після розширення Європейського союзу, розбудова міжкультурного діалогу, вдосконалення механізмів захисту прав людини, розвиток локальних демократій та транскордонного співробітництва. Це заявив голова МЗС Польщі Влодзімеж Цімошевіч на прес-конференції у Страсбурзі.
Голова польського МЗС також зазначив, що докладе максимальних зусиль, аби ця установа виявила більше зацікавлення процесами, які відбуваються у Східній Європі. "Ми з усією відповідальністю, повагою і ретельністю виконуватимемо свої обов'язки. З цієї позиції ми виявлятимемо активне зацікавлення країнами Східної Європи", -- наголосив Влодзімєж Цімошевіч.
Нагадаймо, що Рада Європи -- це європейська міжурядова організація, створена 1949 року з ініціативи провідних західноєвропейських лідерів. Із січня 2001 року Рада нараховує сорок шість держав-членів. Польща стала членом Ради 13 років тому.


Без шансів
Полякам доведеться зачекати із впровадженням євро

Львівська газета, 22.10.2004 (№ 517)  http://www.gazeta.lviv.ua

Єврокомісія оприлюднила свою доповідь про шанси 11 країн-членів ЄС, із них і 10 новачків, приєднатися до зони євро. Висновки Єврокомісії – невтішні, з нових країн-членів жодна не відповідає п’яти критеріям економічної конвергенції, після досягнення відповідності яким ухвалюють рішення про вилучення з обігу національної валюти та повний перехід на спільну валюту. Варто зазначити, що з усіх найкраще підготовленою до приєднання до зони євро, за оцінкою Єврокомісії, виявилася Литва.

Нагадаємо, що з 15 старих країн-членів ЄС лише Данія, Великобританія та Швеція не приєдналися свого часу до зони євро. Однак якщо перші дві держави під час важких переговорів на початку 1990-х зберегли за собою право відмовитися від запровадження спільної європейської валюти, то для Швеції та десяти нових країн-членів, які долучилися до Євросоюзу 1 травня цього року, повна участь в Економічному та Валютному Союзі ЄС є обов’язковою, хоч і не відразу, а з часом, у разі відповідності необхідним вимогам.

Готовність країн-членів до переходу на євро оцінюють за такими показниками: рівень інфляції, співвідношення дефіциту державного бюджету та державного боргу у відсотках до ВВП країни, стабільність курсу національної валюти та рівень довгострокової відсоткової ставки, яку встановлює національний банк. Окрім того, національні банки держав-кандидатів на приєднання до зони євро на законодавчому рівні мають бути належно інтегровані до Європейської системи центральних банків, з їхнім підпорядкуванням Європейському центральному банку у Франкфурті, а їхня незалежність від політики уряду має бути також закріплена в національному праві.

Щодо першого показника – рівня інфляції, то з одинадцяти країн-членів лише в Чехії, Естонії, Литві, Швеції та на Кіпрі вона за останній рік – із серпня 2003 р. до серпня 2004 р. – не перевищувала базового показника у 2,4%. У Литві показник інфляції за цей період навіть становив 0,2%.

Нагадаємо, що дефіцит державного бюджету для всіх держав-кандидатів на перехід на євро повинен становити не більш ніж 3% від ВВП. З одинадцяти оцінених Єврокомісією держав лише Естонія, Латвія, Литва, Словенія та Швеція відповідають цьому критерію.

Стабільність курсів національної валюти країн-претендентів визначає лише їхня участь упродовж періоду не менше ніж два роки в механізмі валютних курсів Європейської валютної системи, в рамках якого допустимими є коливання курсу в межах ± 2,5%. Участь у цьому механізмі з-поміж нових країн-членів беруть лише естонська крона, литовський літ і словенський толар, однак зробити остаточні висновки щодо стабільності курсу цих валют можна буде лише 2006 року.

Згідно з висновками Єврокомісії, довгострокова відсоткова ставка національних банків у державах, які бажають приєднатися до зони євро, за останній рік мала становити не більш ніж 6,4%. Знову ж таки, лідерами і за цим критерієм виявилися Латвія, Литва, Естонія, а також Чехія, Кіпр, Мальта, Словенія, Швеція та Словаччина.

Що ж до критерію незалежності національних банків усіх оцінюваних 11 країн та їхньої законодавчої інтегрованості до Європейської системи центральних банків, то наразі жодна з них не виконала його.

Доповідь Єврокомісії лише підтвердила прогнози аналітиків, що найбільше шансів приєднатися до зони євро у 2007-2008 рр. мають балтійські країни, Чехія, Кіпр, Словенія та Мальта. Натомість Польщі й Угорщині з переходом на євро доведеться, очевидно, зачекати до 2009-2010 рр.

Дмитро Борисов


Німецька Хвиля, 10.09.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Поляк Марек Сівец має очололити комітет Європарламенту в зв'язках з Україною

БРЮССЕЛЬ. Главою комітету Європарламенту в зв”язках з Україною має стати Марек Сівец, який донедавна очолював польске Бюро з національної безпеки. Призначення Сівеца має затвердити Європарламент на сесії наступного тижня. Докладніше – Наталя Вікуліна:

У Європарламенті нового скликання польський соціаліст Сівец має очолити Комітет по зв”язках з Україною. Таким чином він має замінити на цьому посту нідерландця Яна Марінуса Вірсму, який у Європарламенті попереднього скликання доклав чимало зусиль для розвитку відносин між Києвом і Брюсселем. Як стало відомо ”Німецькій хвилі” із поінформованих джерел, першим заступником Сівеца має стати британський консерватор Чарльз Таннок. Він також може стати доповідачем Європарламенту з відносин Євросоюзу з Україною. Таннок відомий в інституціях ЄС як палкий прихильник України. У свою чергу, ім”я Сівеца добре знають українці – польський європарламентарій тривалий час був держсекретарем у канцелярії президента Квасьнєвського, очолював Бюро з національної безпеки та був представником Консультаційного комітету президентів Польщі і України. Фізик за освітою, Сівец свого часу працював головним редактором кількох польських видань, був депутатом сейму. Окрім англійської і німецької, він володіє російською і розуміє українську.


Німецька Хвиля, 11.08.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

ЄС створює Агенцію з захисту кордонів

БРЮССЕЛЬ. Майбутня Агенція ЄС з захисту кордонів реагуватиме на проблеми із біженцями, які намагаються в”їхати в держави Євросоюзу через Середземне море. Про це повідомив один із речників Єврокомісії після нових випадків загибелі африканських біженців при спробі дістатися берегів Італії. Докладніше – Наталя Вікуліна:

Наступного року нова Агенція ЄС з захисту кордонів зможе надавати підтримку середземноморським країнам Євросоюзу, до яких іде морем потік біженців з африканського континенту. При цьому дедалі частішають випадки загибелі людей, які їхали шукати щастя в Європі. Один із прес-секретарів Єврокомісії Фредерік Вінсент пояснив, що на сьогодні у цих питаннях справжньої співпраці між державами ЄС не існує. Італія та інші країни мають розраховувати на власні сили та на двосторонню підтримку держав Євросоюзу. 2005 року новостворена агенція з захисту кордонів допомагатиме країнам ЄС краще контролювати зовнішні кордони, проводитиме необхідне навчання персоналу, надаватиме прикордонним службам Євросоюзу технічну підтримку. Одним із завдань агенції стане також координація зусиль ЄС у висиланні осіб третіх країн, що нелегально мешкають на території держав Євросоюзу. Від останнього заходу можуть постраждати десятки тисяч українців, які нелегально працюють у країнах ЄС.


16.07.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

ЄС планує виділити кошти на обмін молоді з країнами-сусідами

БРЮССЕЛЬ. Європейська комісія пропонує виділити кількасот мільйонів євро на обмін молоді між Євросоюзом і його сусідами, включаючи Україну, та на інші проекти, в яких братимуть участь треті країни. Пропозицію виконавчого органу ЄС має ще розглянути Рада Євросоюзу та Європейський парламент. Докладніше – Наталя Вікуліна:

Єврокомісія планує виділити 915 мільйонів євро на програму ”Молодь у дії”, яка діятиме з 2007 до 2013 року. Учасниками цієї програми зможуть стати молоді люди від 13 до 30 років як із держав ЄС, так і з інших країн – особливо з тих, які є сусідами розширеного Євросоюзу. Тож взяти участь у програмі зможуть і українці. Планується, що за 6 років у рамках програми 35 тисяч молодих людей побувають за кордоном. Майже втричі збільшиться кількість учасників ”Європейської служби добровольців”, у роботі якої щорічно братиме участь 10 тисяч юнаків і дівчат. За словами комісара ЄС з освіти й культури Вівіан Редінг, молодь працюватиме добровольцями не тільки в Європі, але й також в інших країнах світу. У проектах розвитку в інших державах має бути задіяно 60 тисяч молодих європейців. Говорячи про ці та інші пропозиції Єврокомісії в галузі освіти й культури, комісар Редінг заявила: ”Кілька років тому я навіть не могла собі уявити, не могла мріяти, що зв”являться такі нові можливості”,- сказала Вівіан Редінг.


Німецька Хвиля 01.07.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Нідерланди перебрали на себе головування у Європейському Союзі

АМСТЕРДАМ. З першого липня Нідерланди перебирають на себе головування у Європейському Союзі. Передбачється, що головним завданням Амстердама на ці півроку стане проведення переговорів з Туреччиною щодо її можливого членства в ЄС. Голови держав та урядів Євросоюзу мають намір на саміті в грудні остаточно визначитися чи буде Анкара прийнята до ЄС і, якщо так, то коли. Ще 1999 року Туреччина отримала статус країни-кандидата.


Найбільші європейські вибори

Андрій ДУБЕЦЬКИЙ

Поступ, 14 червня 2004 р.  http://postup.brama.com 

От і закінчився один з найбільш грандіозних етапів історії Європейського Союзу. Мова йде про парламентські вибори, які відбувалися впродовж чотирьох днів у 25 країнах ЄС. Адже право голосу в цьому об'єднанні мають 350 мільйонів виборців, що робить ці вибори найбільш масштабними після індійських.

Нагадаємо, на 732 депутатських мандати претендувало 14 тисяч 670 кандидатів. Найбільше депутатів -- 99 необхідно було обрати німцям. Водночас одне з найменших представництв у ЄС належить Мальті -- лише 5 місць. Однак ця країна втерла носа всім "гігантам" ЄС, показавши найбільшу явку виборців -- понад 80 відсотків, коли в решті країн показники заледве перевищують 50-відсотковий бар'єр. Особливо апатичні виборці в нових країнах-членах, прийнятих до Євросоюзу 1 травня цього року, зокрема в республіках Балтії, Польщі, Чехії і Словаччині.

Водночас перші результати виборів до Європарламенту, що відбулися в Латвії, Чеській Республіці та Ірландії, виявилися не надто радісними для правлячих партій і прихильників європейської інтеґрації. Опитування, проведене на виході з виборчих дільниць у Латвії, засвідчило, що представники опозиційних партій можуть зайняти більшість з тих 9 місць, які належать Латвії в Європарламенті.

В Чеській Республіці лише 29% виборців прийшли до урн. Попередні прогнози говорять про переконливу перемогу євроскептиків. Найбільше, до 10-ти місць з 24, може одержати опозиційна Громадянська демократична партія. На 5 місць може розраховувати Компартія Чехії і Моравії. Проєвропейські партії загалом набирають не більше третини голосів виборців.

Ірландія, де одночасно з загальноєвропейськими відбувалися місцеві вибори і референдум з питання про громадянство, може, як і Мальта, похвалитися досить високою активністю виборців. "Екзіт пол" засвідчує лідерство правлячого блоку. Але щонайменше на одне крісло в Європарламенті претендує Шін Фейн -- політичне крило Ірландської республіканської армії.

Загалом же, якщо підсумувати всі дані про вибори, то праві партії Європи матимуть впевнену перемогу на виборах до Європарламенту. Про це свідчать опитування суспільної думки, проведені у всіх 25 країнах-членах ЄС. Очікується, що праві завоюють до 265 місць у Європарламенті і створять найчисленнішу фракцію. В такий спосіб вони зможуть претендувати на провідні посади в керівництві Європарламенту і в його комітетах.

Опитування також пророкують небувалий за всю історію прямих виборів до Європарламенту успіх крайніх правих, націоналістичних партій, які виступають проти подальшої інтеґрації ЄС і навіть закликають до виходу своїх країн із союзу. Можливо, що вони одержать до 50 місць у новому складі парламенту. А це може значно ускладнити роботу Євросоюзу і навіть викликати внутрішню кризу.


Німецька Хвиля, 15.06.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Євросоюз у липні затвердить плани дій з країнами-сусідами

БРЮССЕЛЬ. Європейська комісія має в липні затвердити плани дій з країнами-сусідами Євросоюзу. Про це повідомила одна з представниць виконавчого органу ЄС Міхаела Додіні, виступаючи в понеділок на конференції у Центрі європейських політичних досліджень. Докладніше – Наталя Вікуліна:

Єврокомісія закінчує підготовку планів дій з першими сімома країнами-сусідами, сказала Додіні. До їхнього числа входить і Україна. Восени ці документи має схвалити Рада Євросоюзу, після чого плани дій буде розглянуто в Україні та інших сусідніх з ЄС державах. За словами представниці Єврокомісії, після цього плани дій можна буде втілювати в життя. Новим сусідам розширеного Євросоюзу за певних умов пропонується брати участь у єдиному ринку. За словами Додіні, Єврокомісія сподівається, що частка сусідніх країн на єдиному з ЄС ринку заохотить економічні реформи в цих державах. Чиновниця нагадала, що Єврокомісія надасть суттєву технічну й фінансову допомогу для інтеграції межуючих з ЄС країн у єдиний ринок. Міхаела Додіні сказала, що Єврокомісія перевірятиме, який прогрес робитимуть країни:

”Плани дій переглядатимуться кожні два роки, і Євросоюз робитиме звіти щодо поступу країн у тій чи іншій галузі”,- зазначила представниця ЄС.


Німецька Хвиля, 09.06.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Транспортні коридори з Євросоюзу до сусідів

БРЮССЕЛЬ: Євросоюз має намір покращити транспортне сполучення із своїми сусідами, в тому числі з Україною. Про це йшлося на зустрічі міністрів транспорту країн ЄС, України, Росії і Туреччини, яка відбулася в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела. Розповідає Наталя Вікуліна: Євросоюз і його сусіди створять робочу групу на високому рівні, яка займатиметься продовженням європейських транспортних коридорів в Україну та інші країни, які межують з ЄС. Це було вирішено на зустрічі міністрів транспорту Італії, Нідерландів, Іспанії, України, Росії, Словенії та Туреччини. Віце-президент Єврокомісії Лойола де Паласіо, відповідальна за питання енергетики й транспорту, заявила, що зустріч є важливою відправною точкою для дискусії Євросоюзу з його сусідами щодо покращення транспортного сполучення. Адже, за оцінками експертів, за півтора десятиріччя обсяги перевезень між Євросоюзом і його сусідами збільшаться вдвічі. Прес-секретар віце-президента Єврокомісії Жиль Гантлє повідомив ”Німецькій хвилі”, що в майбутній робочій групі з питань транспорту Брюссель хоче бачити справжніх експертів. За його словами, наразі невідомо, коли цю групу буде створено і чи увійде до неї представник України.


Німецька Хвиля, 27.05.2004 http://www2.dw-world.de

Шредер закликав Польщу не блокувати прийняття Конституції ЄС

ВАРШАВА. Канцлер Німеччини Ґергард Шредер закликав польських політиків не блокувати ухвалення нової Конституції Європейського союзу. Перебуваючи в середу у Варшаві, глава німецького уряду виступив також за уніфакацію податкових систем нових та старих членів ЄС, що означало б збільшення рівня податків у Польщі. Детальніше – Володимир Прядко:

Ґергард Шредер висловив надію, що дії Польщі не призведуть до поразки саміту Євроспільноти і що європейська Конституція буде прийнята. Тим більше, що сам канцлер погоджується з польськими пропозиціями наголисти на християнському корінні Європи у преамбулі Конституції. Разом з тим, німецький канцлер продемонстрував стурбованість, на його думку, занадто низькими податками у новоприйнятих до Євросоюзу країнах. Коли ж президент Квасьнєвський похвалився 6-ти відсотковим зростанням економіки в Польщі, то Ґергард Шредер, наголосив, що це також заслуга і німецьких фірм, що працюють на польському ринку. Прем‘єр-міністр Марек Белька заявив, що податки в Євросоюзі гармонізувати можна лише тоді, коли Польща досягне рівня німецької економіки. Керівник опозиційного клубу Громадянська платформа Ян Рокіта піддав критиці заяви німецького канцлера у Варшаві. На його думку, німецький гість закликав Польщу підтримати зменшення бюджету Євросоюзу, ”бо найзаможніші країни потребують скорочення видатків на європейську спільноту”.


Швейцарія приєднається до Шенгенського договору

Німецька Хвиля, 20.05.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

БРЮССЕЛЬ. Швейцарія приєднається до Шенгенського договору. Це передбачено угодами про двосторонню співпрацю, підписаними на саміті Євросоюз-Швейцарія в середу. Прес-секретар Комісара ЄС з питань юстиції П”єтро Петруччі повідомив, що Швейцарія увійде в шенгенську зону наприкінці 2006-го – на початку 2007-го років. За його словами, країна має запровадити нову інформаційну систему, яка передбачена в державах шенгенського простору. Окрім того, Берн погодився обкладати податками секретні рахунки в швейцарських банках, власниками яких є резиденти Євросоюзу. Цю домовленість має ще затвердити парламент країни. На саміті в Брюсселі Швейцарія також погодилася співпрацювати з ЄС у галузі незаконної міграції, шахрайства та в галузі освіти й охорони довкілля.


Німецька Хвиля, 20.05.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Після розширення ЄС ціни в прикордонних регіонах поповзли вгору

МУКАЧЕВЕ. На Закарпатті вирішують перші незручності, спричинені близьким сусідством з Євросоюзом. Через різке подорожчання частини товарів у сусідніх країнах, в області намагаються дати раду навалі закордонних покупців і стримати безпідставне зростання цін. Розповідає Наталя Зотова:

Ще не так давно закарпатці самі заробляли, перепродаючи на ринках області якісні й дешеві закордонні товари. Вступ сусідніх держав до Євросоюзу, й закономірне підвищення тамтешніх цін, звели нанівець цей вид бізнесу, але дали поштовх новому. З”ясувалося, що тепер вигідно продавати вітчизняний товар закордонним покупцям. Іноземні “шоп-тури” заповнили обласні ринки і стали причиною значного коливання цін. Аби стримати безпідставне подорожчання товарів, довелося запровадити щоденний моніторинг цінової політики. Крім того, в обласній адміністрації почали розглядати пропозиції, як використати таку ситуацію для наповнення місцевого бюджету, і що найважливіше - не допустити дефіциту продуктів харчування. Поки вирішено сприяти розвитку харчової промисловості регіону й підтримати інвестиційні проекти, спрямовані на спорудження супер-маркетів та гуртових складів у прикордонних районах.


Німецька Хвиля, 13.05.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

ЄС готує індивідуальні плани співпраці з новими країнами-сусідами

БРЮССЕЛЬ. Європейський союз готує для кожної сусідньої країни індивідуальний план дій, який обумовлюватиме подальшу співпрацю. Про це в середу в Брюсселі повідомив комісар ЄС з питань розширення Ґюнтер Фергойґен, представляючи стратегічний документ щодо сусідів розширеного Євросоюзу. Розповідає Наталя Вікуліна:

Нові плани дій передбачитимуть, що Євросоюз і його сусіди обопільно поважають права людини, верховенство права тощо. Про членський квиток у Євросоюзі мова не йде. Говорить Комісар ЄС з питань розширення Гюнтер Ферхойген: ”І Україна, і президент Кучма, з яким я особисто говорив, добре усвідомлюють, що ми не виносимо на порядок денний питання про вступ до Євросоюзу.” Водночас Фергойґен відмовився визначати остаточні кордони ЄС. Він зауважив, що саме від України залежить, як далеко вона просунеться на шляху до Європи. За пропозиціями Єврокомісії, з 2007 року сусіди ЄС мають отримати додаткове фінансування на прикордонну співпрацю з регіонами Євросоюзу. У найближчі кілька років Єврокомісія планує виділити країнам-сусідкам більше 250 мільйонів євро. Окрім України, Росії, Білорусі, Молдови і країн Середземномор”я, Брюссель має намір включити у коло сусідів також Грузію, Вірменію і Азербайджан.


Німецька Хвиля, 03.05.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Бізнес у нових країнах ЄС може бути ризикованим

ГАМБУРГ. Участь у фірмах із нових держав-членів ЄС може виявитися ризикованим бізнесом. Причина в тому, що в цих країнах все ще розповсюджені корупція, відмивання грошей, маніпуляції з субсидіями та промислове піратство. Про це повідомляє в понеділок німецький тижневик ”Шпіґель” з посиланням на франкфуртську мережу економічного аудиту та консультацій PricewaterhouseCoopers. Серед ”проблемних” держав, які з 1 травня вступили до ЄС, виділяють Польщу, Угорщину та Чехію. У всіх цих країнах поширене промислове піратство, а Польща вирізняється ще й через масштабну корупцію. Чеська Республіка згадується передусім в контексті того, що на її території діють організовані злочинні угруповання з України, Косова, Росії, Болгарії, Китаю та В”єтнаму. Вони можуть використати вступ Чехії до ЄС на свою користь, адже віднині мають можливість ”ще легше діяти всередині Європейського союзу”, - пигше німецький тижневик ”Шпіґель”.


Німецька Хвиля, 02.05.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

ЄС може влітку ухвалити Конституцію

ДУБЛІН. Європейський союз прагне після розширення до 25 держав якомога швидше ухвалити спільну Конституцію. Берті Агерн, прем”єр-міністр Ірландії, яка зараз головує в ЄС, не виключає, що переговори щодо цього будуть завершені вже на наступному саміті Європейського союзу в червні. Оптимізм щодо можливості швидкого ухвалення Конституції ЄС висловив і канцлер Німеччини Ґергард Шредер. Він також очікує, що її буде прийнято влітку. Нагадаємо, що спроба ухвалити Конституцію на саміті Європейського союзу в грудні минулого року завершилася провалом. Свою незгоду щодо проекту документу тоді висловили Іспанія та Польща.


Німецька Хвиля, 21.04.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Доля Конституції ЄС не визначена

СТРАСБУРГ. Після офіційної заяви Тоні Блера у вівторок про проведення референдуму у Великобританії щодо Конституції ЄС комісар Європейської комісії з питань розширення Євросоюзу Ґюнтер Фергойґен застеріг, що, ймовірно, кількість країн-членів ЄС, які теж захочуть провести відповідний референдум, зросте. А це у свою чергу ставить під питання долю європейської Конституції. У багатьох інтерв'ю услід за британськими також німецькі політики висловилися за проведення голосування. Уряд Німеччини, однак, відкидає можливість розвитку подій за британським сценарієм.


Поступ, 16.04.2004 http://postup.brama.com  

Полякам євро ще не світить

А. В.

Рейтингова аґенція Standard & Poor's у своєму рапорті оцінила терміни можливого запровадження спільноєвропейської валюти у нових країнах ЄС.

Як повідомляє польська служба BBC, експерти аґенції вважають, що приєднання до єврозони відбуватиметься у три етапи. Найшвидше, 2008 року, євро запровадять країни Прибалтики та Словенія. Наступного року до них приєднаються Угорщина, Словаччина, Мальта та Кіпр. Останніми, у 2010 році, на євро перейдуть чехи та поляки.

Основною перепоною для запровадження євро Standard & Poor's називає неузгодженість фіскальної політики. До того ж вступ до єврозони, згідно із висновками аґенції, може спричинити проблеми із наповненням бюджетів. Адже спільна валюта вимагає фінансування спільних проектів, спрямованих на її підтримку. Ще одним фактором ризику називають необхідність реформування важкої промисловості та сільського господарства. Тому аґенція сумнівається, що полякам та чехам вдасться зменшити до 2007 року дефіцит бюджету до 3%, а це й означає неможливість впровадження євро раніше за 2010 р. Президент польського нацбанку Лєшек Бальцеровіч також визнає, що може не вдатися виконати Маастрихтські критерії до кінця 2007 року.


Німецька Хвиля 08.04.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Прогноз швидкого економічного зростання нових членів ЄС

БРЮССЕЛЬ. Нові країни ЄС матимуть цього року більше, ніж удвічі вище економічне зростання, ніж старі члени Євросоюзу. Такий прогноз оприлюднила Єврокомісія, яка водночас нагадує новачкам у ЄС про високий рівень безробіття та інші проблеми. Докладніше – Наталя Вікуліна:

Після десятиріч комуністичного режиму східноєвропейські країни перелаштовують економіку на західний лад – за прогнозами, економічне зростання цього року становитиме 4 відсотки, у той час як країни єврозони виходять на позначку в 1,7 відсотка. Єврокомісія вважає, що одним із головних двигунів розвитку економіки в майбутніх членів ЄС слід вважати інвестиції. Важливу роль відіграють і менші у порівнянні з західними країнами податки і менша вартість робочої сили. Брюссель, однак, нагадує про високий рівень безробіття у нових країнах Євросоюзу, а також про зростаючу інфляцію і порівняно високий дефіцит бюджету. Не позбавлені проблем і нинішні члени ЄС – передбачається, що половина з країн єврозони перевищить цього року дефіцит бюджету в три відсотки: таку межу дозволяє Пакт стабільності в єврозоні. До вже виявлених минулого року порушників Німеччини і Франції цього року мають приєднатися Нідерланди, Британія, Греція, Італія і Португалія. Якщо цим країнам не вдасться зменшити бюджетний дефіцит, на них можуть чекати величезні санкції Єврокомісії.


Євроконституція: крига скресла

Андрій ДУБЕЦЬКИЙ

Поступ, 24 березня 2004 р.  http://postup.brama.com  

Проект Європейської Конституції може бути погоджений країнами ЄС у середині червня. Цей термін назвали на переговорах у Парижі президент Франції Жак Ширак і прем'єр-міністр Ірландії, яка зараз головує в ЄС, Берті Ахерн.

Надія на вихід з глухого кута в обговоренні Конституції з'явилася буквально днями. Адже ще в грудні, на минулому саміті ЄС, це здавалося неможливим. Тоді проект фактично заблокувала Польща й Іспанія. Ці країни не погоджувалися з запропонованої в документі формулою ухвалення рішень у ЄС. Ситуація почала змінюватися з приходом до влади в Іспанії соціалістів. На відміну від кабінету Азнара, вони виступають за якнайшвидше затвердження Конституції. Вслід за Мадридом позиції здає і Варшава. Як уже повідомляв "Поступ", президент Кваснєвський позитивно оцінив запропонований Ірландією компромісний варіант підрахунку голосів під час ухвалення рішень в ЄС.

Минулого четверга польський уряд уперше відійшов від вимоги дотримання домовленостей Ніцци, на яких він дотепер наполягав. Прем'єр-міністр Польщі Лєшек Міллер сказав, що населенню Польщі доведеться пояснити причини відмови від домовленостей Ніцци: Європа повинна щільніше інтеґруватися, щоб активніше конкурувати з іншими реґіонами. "Для держави виникає небезпека, якщо вона залишається на самоті", -- сказав Міллер. Міністр внутрішніх справ з кабінету Міллера і його можливий спадкоємець на посаді прем'єра Юзеф Олекси висловився ще більш однозначно. "Вихідним пунктом нових об'єднаних зусиль щодо ухвалення Конституції має бути принцип подвійної більшості", -- сказав він. Це відповідає бажанню конвенту, а також Німеччини і Франції. Тому після таких слів Польщу зажадав відвідати канцлер Німеччини Ґергард Шрьодер. Учора ввечері він таки зустрівся з Лєшеком Міллером. На думку оглядачів, саме під час цієї зустрічі поляки мали остаточно погодитися на конституційний компроміс.


17.03.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Єврокомісія критикує країни-кандидати на вступ до ЄС

БРЮССЕЛЬ: Жодна з десяти країн, які вступають у травні до Євросоюзу, не виконала всіх вимог щодо прийняття до ЄС, а шість держав окрім того перевищили межу дефіциту державного бюджету. Про це стало відомо з джерел у Єврокомісії. Докладніше - Наталя Вікуліна:

За півтора місяця до набуття членства в ЄС нові країни не завершили всіх необхідних приготувань. У листі до держав-новачків у ЄС керівник департаменту Єврокомісії з питань розширення Фабріціо Барбасо вказав, що в цих країнах досі не заснували агенції, які мали б виплачувати фермерам дотації від Євросоюзу. Держави також не дотримуються усіх норм безпеки при виробленні харчових продуктів, зокрема, м"яса, а деякі країни не виконують ветеринарних стандартів Євросоюзу. Окрім того, стало відомо, що більшість нових країн ЄС перевищують дозволений дефіцит бюджету. Найгіршою картина виглядає в Чехії, де бюджетний дефіцит сягнув минулого року майже 13 відсотків, що більш ніж у чотири рази перевищує дозволену тривідсоткову межу. З усіх новачків у Євросоюзі тільки Естонія не має дефіциту бюджету, а Литва, Латвія і Словенія мають бюджетний дефіцит у дозволених рамках.


28.01.2004  http://www.obozrevatel.com.ua/ukr

Німеччина, Франція і Польща обговорюють питання європейської інтеграції

Європейської інтеграції присвячені німецько-французько-польські консультації за участю парламентаріїв трьох країн, що відкриваються в середу в Берліні.
Дана тема набула особливої актуальності після провалу грудневого самміту ЄС для учасників Веймарського трикутника - геополітичного простору, у рамках якого Німеччина, Франція і Польща, починаючи з 1991 року, проводять консультації з метою інтенсифікації тристороннього співробітництва.
Під час грудневого самміту ЄС саме Польща, поряд з Іспанією, відмовилася підтримати проект нової Конституції, що повинна стати фундаментом нового європейського дому після розширення ЄС.
У німецьких ЗМІ Польщу відразу ж затаврували як потенційного порушника спокою в майбутньому розширеному ЄС. А в Польщі загострилася недовіра стосовно німецько-французького тандема.
У середині січня 2004 року міністри закордонних справ Німеччини, Франції і Польщі заявили за підсумками зустрічі в Берліні про намічений компромісі в цьому питанні.
У багатьох сферах європейської політики можливості учасників Веймарського трикутника, незважаючи на єдність інтересів, обмежені. У питаннях безпеки, не обійтися, наприклад, без Великобританії.
У фінансових питаннях розходяться позиції Німеччини і Франції. Так що, за оцінками експертів, Веймарський трикутник - це не панацея, і всіх проблем він не вирішить, передає Deutsche Welle.


22.01.2004  http://www.obozrevatel.com.ua/ukr

За розширення ЄС кожний, хто мешкає в Євросоюзі, заплатить 25 євро

Відповідно до оцінок європейських експертів, витрати на розширення Євросоюзу обійдуться в 2004-2006 роках платникам податків 15 нинішніх країн-членів ЄС у 27,5 млрд євро або 25 євро на одну людину. Для порівняння, витрати на об'єднання Німеччини в 1989 році коштували в перерахуванні на євро 600 млн.

У найближчі три роки десяти майбутнім країнам ЄС з бюджету цього союзу буде надана фінансова допомога на загальну суму 40,8 млрд євро, передає РІА "Новини".

Зі свого боку, кожна з нових держав-членів ЄС буде зобов'язана поповнити європейську скарбницю в 2004 році на 3 млрд євро, у 2005 і 2006 роках - на 6 млрд євро.

З 1 травня 2004 року до Євросоюзу приєднаються Польща, Угорщина, Чехія, Словенія, Словаччина, Кіпр, Мальта, Латвія, Литва й Естонія. Договір про їхній вступ до ЄС був підписаний на європейському самміті в квітні в 2003 року в Афінах.


19 січня 2004 р. http://postup.brama.com

Проблемне євро для нових членів ЄС

В. Д.

До Євросоюзу 1 травня цього року приєднається 10 нових країн. Однак вступ до ЄС не означає автоматичного запровадження в країні євро. Входження до єврозони може розтягнутися на кілька років. Про приєднання нових членів ЄС до єврозони йшлося на Міжнародній фінансовій конференції, яка відбувалася в суботу у Відні.

Як вважає більшість експертів-учасників віденської конференції, 10 нових членів ЄС зможуть запровадити в обіг євро тільки тоді, "коли будуть до цього готові". А "готовими" вони можуть бути за прогнозами десь так у 2006 -- 2007 році. Проте дехто з експертів, зокрема представник Польщі, вимагали "реального дотримання Маастрихтських критеріїв, необхідних для вступу до ЄС, та більш раннього вступу всіх 10 нових членів до єврозони."

Бальцерович, який представляв на конференції Польщу, вважає, що, вступаючи до ЄС усі країни-кандидати "відповідають Маастрихтським вимогам: обмеженню бюджетного дефіциту трьома відсотками від ВВП, зовнішньому національному боргу в межах 60% від ВВП та контрольованою інфляцією". Однак вимоги на вступ, наведені в декларації, передбачають "готовність приєднатися до євро", чого більшість країн з "десятки" не зможуть зробити найближчим часом.

Таким чином, на думку фінансових аналітиків, Кіпр, Мальта, Словенія та держави Балтії, зможуть увійти до єврозони не раніше ніж 2008 рік. Це ж стосується Угорщини, Польщі і Словаччини. А Чехія має шанс це зробити не раніше ніж 2010 рік. Учасники Віденської конференції зазначили, що "питання вступу нових членів ЄС до єврозони недостатньо відпрацьоване, так само, як і питання ринку праці -- і ці питання ще стануть причиною додаткових труднощів для Європейської комісії".