повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 09.10.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Євросоюз за вступ Румунії та Болгарії

Комісар ЄС з питань розширення на схід Ґюнтер Фергойґен дав добро на вступ Румунії та Болгарії

Вступ Румунії та Болгарії до Євросоюзу, як і передбачалося, має відбутися 1 січня 2007 року. Це головний висновок звіту Європейської Комісії щодо розвитку цих країн, оприлюденого на цьому тижні в Бухаресті та Софії. З яким настроєм повідомлення сприйняли в самих країнах – потенційних членах ЄС?

У Бухаресті та Софії керівні політики вдоволено плескали один одного по плечу, адже останній крок у напрямку інтеграції до Євросоюзу вже зроблено. Комісар ЄС з питань розширення на схід Ґюнтер Фергойґен висловився дуже чітко:

“Для Болгарії та Румунії Єврокомісія передбачає підготовчий період зі вступом до ЄС у 2007 році. Переговори з Болгарією вже технічно завершилися. Ми прагнемо так само до кінця цього року завершити переговори й з Румунією. Це буде важко зробити, але це не є неможливим. Тоді протягом наступних двох років обидві країни мають виконати взяті на себе зобов”язання. Ми будемо дуже прискіпливо за цим спостерігати і регулярно повідомляти про стан справ. І якщо протягом цих двох років стане очевидним, що якась з країн чи обидві не можуть виконати взятих на себе зобов”язань, тоді за вироком спеціальної наглядової комісії вступ можуть перенести ще на рік.”

Для румунських соціал-демократів на чолі з прем”єром Адріаном Настасе це повідомлення стало приводом для радощів: у звіті Румунії нарешті надано статус країни з ринковою економікою. Болгарії досягти цього вдалося двома роками раніше. Взагалі у Бухаресті з великим неспокоєм очікували звіту Єврокомісії щодо розвитку країни. Хвилювало, чи Болгарія, яка вже завершила переговори з Євросоюзом, отримає перевагу на вступ до спільноти, а чи й надалі згадуватиметься у “тандемі” з Румунією. “Тандем” залишився, незважаючи на те, що Бухаресту ще в цьому році належить наздогнати Софію аж за чотирма розділами – ”Право”, ”Екологія”, ”Конкуренція” та ”Інше”.

Перед румунським урядом стоїть ще одне непросте випробовування: 28 листопада в країні відбудуться парламентські та президентські вибори. Відомо ж, що проводити жорсткі реформи в рік виборів для будь-якого уряду рівнозначно ходінню по лезу. З іншого боку, якщо темпи реформування не будуть дотримані, то вступ Румунії до ЄС в 2007 році опиниться під загрозою. Про це добре відомо румунському президенту Іону Ілієску. Коментуючи зміни, яких зазнало законодавство Румунії та економічний клімат країни, він сказав:

“Останні десять років були немов чистилище. Ми повинні були дуже ґрунтовно підготувати румунську економіку до вступу в ЄС. А це означає, що довелося змінювати незліченну кількість речей та пристосовувати їх до вимог ЄС, у першу чергу в галузі законодавства. Думаю, зараз ми на етапі закінчення переговорів з ЄС. Ми повністю адаптували наше законодавство до євросоюзівських стандартів. Ці новозміни дають відчуття стабільності.”

Єврокомісія віддала належне усім позитивним змінам у Румунії, що, власне, відображено у звіті. Однак водночас у ньому висловлено занепокоєння з приводу проблем зі свободою слова в країні, а також щодо тотальної корупції, котра пронизує Румунію аж до політичного Олімпу. Брюссель застеріг, що Бухаресту слід пам”ятати про те, що дату вступу може бути перенесено на рік, якщо ситуація у цих сферах не покращиться до 1 січня 2007 року. Наступні два роки Єврокомісія прискіпливо спостерігатиме за цим.

Румунський політолог і журналіст Еміль Гурецеану вважає, що Брюссель вибрав вдалий спосіб, аби змусити Бухарест пришвидшити процес реформування:

"Загалом це є позитивний висновок, якого ми й очікували. Румунія залишається в тандемі з Болгарією. Румунське суспільство мало б доволі позитивно сприйняти додаткове застереження Єврокомісії, котре в разі невиконання передбачає вступ Румунії на рік пізніше від Болгарії. Румунський уряд завдяки подібним заявам мав би отримати додатковий стимул для виконання своїх зобов”язань. Я думаю, добре, що Євросоюз показав Румунії жовту картку.”

У Софії ж більшість політиків та оглядачів негативно поставилися до спроб Єврокомісії підігнати Румунію до рівня Болгарії. Мовляв, через відставання Бухареста Софія, ймовірно, змушена буде зайвий рік чекати на членство в ЄС. Однак решта висновків звіту, навіть з критичними зауваженнями на адресу самої Болгарії, загалом були сприйняті дуже добре. Зокрема, у звіті сказано, що судова гілка влади в країні все ще недостатньо незалежна, рівень корупції, за європейськими мірками, все ще занадто високий, а становище циганської меншини й досі погане. Болгарський міністр з питань Євросоюзу Меґлена Кунєва так прокоментувала звіт Єврокомісії:

“Певні галузі зазнали критики, і тому Болгарія має вжити додаткових заходів. Це стосується насамперед сільського господарства та регіональної політики. Спеціальна наглядова комісія, на щастя, не ставить під загрозу членство Болгарії в Європейському Союзі, але, звісно, за умови, що ми будемо робити те, що й інші члени ЄС: дотримуватися умов договору з Євросоюзом.”

Роберт Шварц, Александр Андреєв