повернутися Ї: кордон

У списку претензій — корупція

Брюссель може сказати «ні» Болгарії та Румунії

Ольга КОРНІЙЧУК
День, №198, 28 жовтня 2005 http://www.day.kiev.ua

Холодним душем для болгарського і румунського керівництва стала щорічна доповідь Єврокомісії щодо розширення Євросоюзу. За результатами моніторингу жодна з двох країн-кандидатів не готова до вступу до ЄС у 2007 році, незважаючи на підписані відповідні угоди.

На тлі того, як болгарам та румунам вдається втілювати реформи, перспектива відстрочки вступу до ЄС на один рік виглядає цілком реальною. На сьогоднішній день обидві країни здійснили 60 відсотків необхідних реформ в галузі права, демократії і прав людини. Решта роботи хоча і менша за обсягом, але може виявитися найтяжчою, оскільки матиме не тільки технічний, а й серйозний політичний підтекст.

Найбільше занепокоєння у спостерігачів Єврокомісії викликає процес боротьби з корупцією, особливо на високому рівні. Точніше, його відсутність. «За останні роки не вдалося почути про жодне гучне звинувачення в корупції на високому рівні, і це незважаючи на те, що інформація про подібні діяння доступна широкому загалу. Це викликає серйозне занепокоєння щодо обох країн. У цій сфері необхідні невідкладні дії», — зазначив комісар з питань розширення ЄС Оллі Рен. Дехто навіть допускає, що «недобита» корупція в Болгарії та Румунії може загрожувати ринку ЄС в цілому. Тому європейці зацікавлені в скорішому проведенні ефективної судової реформи.

По-друге, у ЄС хочуть мати впевненість у тому, що Болгарія та Румунія зможуть ефективно розпоряджатися тими величезними коштами, що потечуть в обидві країни за спеціальними програмами розвитку після їхнього вступу до Співдружності. Для цього необхідно створити спеціальні фінансові установи, зокрема агенції, відповідальні за розподіл мільярдів євро субсидій фермерам.

Іншою причиною невдоволення євопейських комісарів є невизначеність у запровадженні європейських стандартів безпеки щодо продовольчих товарів. Після вступу обидві країни зможуть експортувати свою продукцію на ринок ЄС без додаткових перевірок. Враховуючи теперішню ситуацію з розповсюдженням небезпечних вірусів через їжу (коров’ячий сказ, пташиний грип), питання про колективну безпеку в галузі продовольства стоїть не на останньому місці.

Також потребують доопрацювання питання про посилення контролю за тисячами кілометрів кордонів, права людини і захисту малозабезпечених груп населення.

Отже, щоб устигнути на поїзд до ЄС у 2007 році, балканські кандидатки мають суттєво прискорити проведення запланованих реформ. Час на виправлення є до квітня-травня наступного року, коли Єврокомісія буде вирішувати, чи подавати свої рекомендації до Європарламенту.

ДО РЕЧІ

Болгарія та Румунія відстають від найбідніших членів Євросоюзу. ВВП Болгарії в перерахунку на душу населення становить 3255 доларів, а в Румунії і зовсім 2850 доларів. Навіть у Латвії, найбіднішій державі ЄС, цей показник — 8937 доларів. ВВП нових кандидатів порівняно зі середньоєвропейським становить менше 30%. Середня зарплата в обох країнах становить близько 200 євро на місяць. Iз населенням у 22 мільйони будь-які перетворення в Румунії буде провести досить складно. У Болгарії — всього 8 мільйонів мешканців, проте і вона має проблеми. Входження цих двох країн в ЄС прямо з’єднає центр Європи з Балканами і Грецією. З 90-х років ХХ століття обидві країни значно просунулися шляхом економічних реформ. Незважаючи на те, що обсяг інвестицій залишається скромним, економіки Болгарії й Румунії розвиваються стабільно. Тоді як рівень життя в Болгарії та Румунії все ще далекий від середнього європейського, обидві країни були офіційно визнані країнами з діючою ринковою економікою.