повернутися Ї: кордон

Львівська газета, 03 лютого 2005 № 20 (586) http://www.gazeta.lviv.ua

Проблеми Євроконституції

Останні опитування свідчать: аби затвердити Конституцію ЄС, державам необхідно провести неабияку інформаційну кампанію про основний документ Євросоюзу.

Понад половина громадян Європейського Союзу кажуть, що вони знають небагато про проект Конституції ЄС, а ще третина зазначають, що не чують про нього нічого.

Водночас опитування показують, що громадська думка схиляється до позитивного ставлення до основного документа Євросоюзу, проте в більшості країн рівень невизначеності населення є досить високим.

Дослідження проводила соціологічна служба Комісії ЄС Євробарометр торік у листопаді. Загалом опитали близько 25 тисяч громадян держав-членів Євросоюзу.

Відповідно до опитування Євробарометра, більшість громадян держав-членів ЄС – 62% – “чули” про Конституцію ЄС, проте лише 11% вважають, що вони знають положення Конституції, а 56% сказали, що знають про документ небагато. 33% мешканців Євросоюзу ніколи не чули про неї. Важливим аргументом для єврооптимістів є той факт, що більшість опитаних підтримують проект Конституції: 49% мешканців ЄС висловилися за прийняття основного документа Євросоюзу та лише 16% – проти. Проте турбує рівень невизначеності громадян 25 держав-членів – 35% мешканців ЄС не знають, чи підтримувати їм Конституцію. Небезпечним для затвердження цього документа є той факт, що в країнах, у яких запланували провести референдум щодо прийняття Конституції ЄС, невизначеність є однією з найвищих, – в Ірландії вона становить 67%, у Португалії – 53%, у Великій Британії – 50%.

Єдина країна з 25 держав-членів ЄС, де більшість громадян, які визначилися зі ставленням до Конституції ЄС, є противниками підтримки проекту, – Велика Британія. 30% мешканців Туманного Альбіону виступають проти затвердження Конституції, 20% – за. Майже однакова кількість прихильників і противників основного документа ЄС – у Швеції: 27% шведів виступають за затвердження Конституції, 25% – проти. Найбільше прихильників Конституції ЄС – в Італії, Бельгії та Нідерландах – 72%, 70% і 63% відповідно. Серед мешканців держав, які приєдналися до Євросоюзу торік, найбільше підтримують Конституцію ЄС словаки – 63%, угорці та словенці – по 60%.

Дослідження Євробарометра свідчать, що більшість людей, які ознайомлені з текстом Конституції Європейського Союзу, підтримують проект. Натомість недостатні знання про Конституцію аж ніяк не сприяють позитивному ставленню до проекту основного документа ЄС. Зокрема, лише 22% громадян, які ніколи не чули про Конституцію ЄС, кажуть, що підтримали б її. Натомість 60% мешканців Євросоюзу, які дещо знають про Конституцію, висловили підтримку проекту. З-поміж людей, які добре ознайомлені з текстом Конституції ЄС, основний документ готові підтримати 75% опитаних осіб.

Негативне ставлення до Конституції через нестачу поінформованості населення виявляється в тому, що значна частина громадян ЄС вважає: внаслідок затвердження Конституції їхня держава втратить національний суверенітет. Так, для прикладу, 27% громадян дотримуються хибної думки, що Конституція ЄС запровадить прямий європейський податок, і лише 39% знають, що Конституція цього не передбачає.

Нагадаємо, Конституція ЄС визначає, що для набуття документом чинності потрібна його ратифікація всіма державами-членами Європейського Союзу. Шлях ратифікації кожна держава обирає, відповідно до її законодавства та політики. Деякі країни вирішили, що це має зробити парламент. Інші надали перевагу складнішому шляху.

Зокрема, лідери 11 країн – Бельгії, Великобританії, Данії, Ірландії, Іспанії, Люксембургу, Нідерландів, Польщі, Португалії, Франції та Чехії – вже заявили, що долю основного документа Євросоюзу повинен вирішувати народ під час референдуму. Перший із них відбудеться в Іспанії наприкінці цього місяця.

Єврооптимістів дуже непокоять ці референдуми, під час яких громадяни держав-членів можуть сказати “ні” документу. Надто хвилює проведення плебісциту у Великобританії, де значна частина населення скептично налаштована щодо Конституції Європейського Союзу. Відмова ратифікувати документ однією з 25 держав-членів ЄС означатиме провал усього проекту створення Конституції Європейського Союзу.

Наразі вже три країни ратифікували Конституцію ЄС, усі – шляхом затвердження тексту Основного закону ЄС парламентами країн. Першою це зробила Литва, другою – Угорщина. У вівторок ратифікувала Конституцію ЄС Словенія: за це проголосували 79 депутатів словенського парламенту, проти – четверо.

Тарас Бик