повернутися Ї: кордон

Львівська газета, 08 червня, 2005 № 101 (667) http://www.gazeta.lviv.ua

Незламні єврооптимісти

Учорашній день засвідчив, що євроскептикам у країнах-членах ЄС ще рано святкувати “смерть” Конституції. Польща, Ірландія, Люксембург, Португалія заявляють про свої плани не відмовлятися від проведення референдумів.

Швеція декларує намір ратифікувати Конституцію ЄС у парламенті в грудні. Ірландія та Польща підтвердили схоже офіційно наступного дня після того, як уряд Тоні Блера оголосив про призупинення процедури ратифікації Конституції. Втім під сумнівом наразі проведення референдуму в Чехії.

Попри заяви, рішення щодо продовження ратифікації Конституції ЄС або призупинення процесу мають ухвалити на саміті ЄС у Брюсселі, який відбудеться 16-17 червня. Очевидно, на ньому британський прем’єр Тоні Блер запропонує паузу в процедурі ратифікації й порушить тему майбутньої економічної та соціальної моделі Євросоюзу, про що він сказав у вчорашньому інтерв’ю The Financial Times. Широка дискусія про це, в принципі, повинна знайти відповіді й заспокоїти не лише громадян Франції, Нідерландів, які проголосували проти Конституції, побоюючись втрати звичної для них системи соціального захисту чи роботи, а й, наприклад, мешканців Німеччини, де такі страхи є не менш відчутними. Крім того, незважаючи на всі звинувачення в прагненні перших “поховати” Конституцію, Тоні Блер в інтерв’ю The Financial Times зазначив, що є прихильником документа, оскільки він може зробити процес прийняття рішень у Союзі більш ефективним.

Першими після провальних референдумів у Франції та Нідерландах мають висловитися щодо проекту Конституції ЄС люксембуржці. Якщо на найближчому саміті ЄС не ухвалять призупинити ратифікацію, то консультативний за правовою природою референдум відбудеться 10 липня. Прогнозувати його успішність доволі тяжко, адже після двох провалів у країнах-сусідах громадська думка Люксембургу почала схилятися до табору опонентів Основного закону. До речі, прем’єр країни Жан-Клод Юнкер зазначив, що подасть у відставку, якщо результат референдуму буде негативним. Таку ж заяву зробив міністр закордонних справ Жан Ассельборн.

Міністр закордонних справ Ірландії Дермот Ахерн учора підтвердив, що уряд країни не відмовляється від ратифікації Конституції ЄС шляхом референдуму. Втім дати голосування наразі не визначено. Польща, однак, упритул підійшла до з’ясування дня плебісциту. Минулого понеділка ввечері, коли завершилося засідання так званої “рефлексійної групи”, до якої увійшли представники уряду, незалежні експерти та представники опозиції, міністр закордонних справ Польщі Адам Ротфельд переповів, що проводити референдум необхідно, а найкращою датою для  нього є

9 жовтня – день першого туру президентських виборів. Пропозицію підтримав президент Польщі Алєксандр Кваснєвський.

Однак процедуру ратифікації Конституції ЄС у Польщі шляхом референдуму повинен регламентувати закон, його ухвалить сейм. Очевидно, під час засідання “рефлексійної групи” польські урядовці аргументували його необхідність високим рівнем підтримки з боку громадськості. Натомість опозиція наполягає на тому, що референдум  не потрібний або тому, що Конституцію спіткала “смерть”, або ж через загальне негативне ставлення до документа.

На думку оглядачів, за продовження ратифікації на саміті ЄС може висловитися також Данія, в якій референдум заплановано на вересень. Чехія налаштована скептично. Минулого понеділка прем’єр країни Їржі Пароубек зазначив, що не бачить сенсу в проведенні референдуму після французького та голландського “ні”.

Наразі Конституцію ратифікували 10 країн – дев’ять шляхом голосування в парламентах, а  Іспанія – на референдумі.

Дмитро Борисов