повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 13.03.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Європарламентарі пропонують створити клуб для бажаючих приєднатися до ЄС

Країнам, які заявили про власні амбіції щодо набуття повноправного членства у Євросоюзі, невдовзі може бути запропоновано пройти "тест на випробування" на проміжному рівні. Подробиці пропозиції у понеділок у Берліні оголосив голова комісії Європарламенту з закордонних справ, християнський демократ Ельмар Брок.

Основний зміст цього документу полягає в тому, що країни, які висловили чіткі наміри набуття повноправного членства у Євросоюзі, як, наприклад, країни західнобалкансього регіону або ж Україна, зможуть об’єднатися у тимчасову "багатосторонню групу". За оцінками розробників пропозиції, таке об’єднання країн зі спільними інтересами та аналогічними проблемами, що потребують розв’язання, дозволить учасникам перехідної групи побудувати конструктивніший діалог з Брюсселем та значно полегшити тарування шляху до набуття повноправного членства в ЄС.

Брок навіть порівняв цю "багатосторонню групу" з Європейською асоціацією вільної торгівлі (EFTA), до якої входять держави, що не є членами Євросоюзу, але прагнуть мати якнайщільніші торгівельні зв’язки з ЄС. Йдеться про Ісландію, Норвегію, Ліхтенштейн та Швейцарію. Свого часу до складу організації входила Австрія та Великобританія, які згодом набули членства в ЄС. Тож, на думку Брока, ця модель співпраці зарекомендувала себе з позитивної сторони і тепер може стати у пригоді країнам балканського регіону, Україні, Молдові та Туреччині.

Чим Брок аргументує необхідність створення "багатосторонньої групи" й чи не станеться так, що країни, які увійдуть до неї, залишатимуться у "підвішеному" стані впродовж років не отримуючи чіткої відповіді щодо конкретних строків свого вступу до Євросоюзу, поки "старі" члени ЄС розв’язують нагальні внутрішні питання на кшталт ухвалення загальноєвропейської конституції? Ельмар Брок бачить ситуацію так: 

„У будь-якому разі теперішній стан речей не дозволяє Євросоюзу приймати нових членів. Яким саме чином вдасться підвищити ефективність ЄС – завдяки конституції чи якимось іншим шляхом – не має якогось особливого значення. Перш за все нам потрібні ефективніші процедури прийняття рішень, ми повинні бути дієздатнішими у зовнішній політиці та політиці безпеки, а крім того необхідно забезпечити прозорість та залучити громадян до політичного процесу, якщо такий розвиток збігатиметься з внутрішньою політикою ЄС“.

Чи потрібно для прийняття нових членів заручатися підтримкою старих держав-членів ЄС? Чи дотепер процес розширення відбувався занадто швидко?

„Ті десять країн, що 1-го травня 2004-го року приєдналися до Євросоюзу, не можна було оминути з причин, що носять історичний характер, такі як падіння Берлінської стіни. Але ми побачили, що цей процес тепер втрачає підтримку серед населення через брак прозрості та пояснень його переваг з боку уряду. Уряди нарешті повинні пояснити, яку економічну та політичну користь несе в собі розширення. Крім того, європейські уряди досі не зуміли досягти прогресу в розвитку самого  ЄС. Нам ще потрібно багато чого зробити, аби забезпечити подальшу дієздатність Євросоюзу, до якого тепер входять 25 країн. Тут доведеться ще добряче попрацювати“.

Однак повернемося до пропозиції комісії Європарламенту із закордонних справ створити своєрідний "проміжний клуб”, до якого б могли увійти ті країни, що прагнуть членства в ЄС. Німецький політолог, професор Кельнського університету Герхард Сімон в інтерв’ю „Німецькій хвилі” сказав:

„Я скептично ставлюсь до такої пропозиції Брока, бо країни, яких це стосуватиметься – дуже різні. Виникає запитання - наскільки успішною може бути співпраця Туреччини, західнобалканських країн та України? Крім того, досвід останніх десяти років показав, що ті держави, що нині належать до ЄС, стали членами не разом, а кожен окремо. Кожна країна працювала виключно на свої інтереси та водночас змагалася за членство, конкуруючи зі всіма іншими кандидатами. Польща, Чехія, Угорщина – всі вони конкурували між собою."

Перед тим, як запропоновані депутатською комісією з закордонних справ нововведення набудуть сили, їх мають розглянути й ухвалити на пленумі Європарламенту в Страсбурзі цього четверга. Як стало відомо, більшість фракції підтримують такі пропозиції.

Дмитро Каневський,  Христина Осташевська