повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 16.05.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Болгарії та Румунії світить „членство другого ґатунку”?

У вівторок у Страсбурзі депутати Європейського парламенту заслухали звіт Єврокомісії про перебіг реформ у Румунії і Болгарії, які прагнуть долучитися до ЄС вже 1 січня 2007 року. Однак, Бухарест і Софія на шляху до членства у Спільноті виявилися далеко не взірцевими учнями і на їхню адресу лунає жорстка критика.

Перше січня 2007 року – таку дату вступу Болгарії і Румунії до Європейського союзу було визначено на саміті голів держав і урядів країн ЄС у Копенгагені ще у грудні 2002 року. Тоді для підготовки до вступу Софія і Бухарест отримали дуже непрості „домашні завдання”: ґрунтовно реформувати економіку та соціальну сферу, побороти корупцію та організовану злочинність.

Чи виконали Румунія і Болгарія поставленні завдання, чи відповідають ці країни критеріям вступу до ЄС? На це питання у вівторок у Страсбурзі дали відповідь брюссельські чиновники. Як зазначив, виступаючи перед депутатами Європарламенту, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, Софія і Бухарест на сьогодні не готові до вступу до Спільноти. За його словами, залишаються незавершеними необхідні реформи у багатьох галузях, зокрема:

„Це стосується таких секторів, як дотримання стандартів якості сільськогосподарської продукції і продовольчих товарів, юстиція, внутрішня політика, публічні фінанси. Кожна країна, яка прагне бути членом Євросоюзу, мусить відповідати визначеним критеріям”, - наголосив голова Єврокомісії.

Однак більше за все у Брюсселі занепокоєні високим рівнем корупції як у Румунії, так і в Болгарії. Погані результати обох урядів також і у боротьбі з організованою злочинністю. Приміром, з 2001 року у Болгарії було здійснено понад півтори сотні резонансних замовних вбивств. Країні, яка рівняється на високі європейські стандарти, такі показники, звісно, не личать. Численні європейські політики, з огляду на невтішні показники обох кандидатів, вимагали відкласти їхній вступ до ЄС на один рік – до першого січня 2008 року. Однак у Брюсселі вирішили таки не карати Софію і Бухарест за погано зроблені домашні завдання, натомість дати урядам час для роботи над помилками. 1 жовтня Єврокомісія представить новий звіт, який назве остаточну дату вступу. У Єврокомісії виходять із того, що відкладати розширення Євросоюзу не варто. Жозе Мануель Баррозу:

„Комісія пропонує, аби Румунія і Болгарія і надалі готувалися вступити до ЄС 1 січня 2007 року. Однак це станеться лише за тієї умови, якщо обидві країни протягом наступних місяців здійснять низку заходів”, - зауважив Баррозу.

Якими би не були результати моніторингу з боку європейських чиновників, але членство Болгарії і Румунії у Європейському союзі – справа вже вирішена. Причому вирішена ще 2002 року. Підписані у Копенгагені документи передбачають обов’язковий вступ цих східнобалканських країн до ЄС. Тому навіть якщо за „домашні завдання” урядам у жовтні посталять „двійки”, найгірше, що з ними зможуть зробити суворі брюссельські педагоги – залишити їх на другий рік і відкласти їхнє прийняття до 2008 року. В такій ситуації уряди Болгарії і Румунії просто не мали достатніх стимулів для проведення реформ, адже все було вирішено заздалегідь, нарікають численні європейські політики. Голова фракції Європейської народної партії у Європарламенті Ганс-Ґерт Петтерінґ називає підписані у Копенгагені домовленості прорахунком:

„Звісно, не було помилкою сказати Болгарії і Румунії, що вони можуть стати членами Європейського союзу. Однак сьогодні ми бачимо, що помилкою було називати якісь конкретні дати – перше січня 2007 або 2008 року. Але тепер, коли глави держав і урядів у Копенгагені вже зробили цю помилку і визначили конкретні дати, ми мусимо відповідально поставитися до виконання цих рішень. А відповідальність у цьому випадку означає – не зменшувати тиск на уряди цих країн, і в разі необхідності задіяти захисні застереження”, - зазначає європарламентар.

Очевидно, що за декілька місяців надолужити всі недопрацювання урядам у Софії і Бухаресті не вдасться. Імовірно, паузу до чергового звіту восени європейські політики використають для того, аби скласти перелік обмежень, які діятимуть після прийняття Румунії і Болгарії до лав ЄС. Деякі конкретні напрацювання у Брюсселі вже є. Приміром, комісар ЄС з питань розширення Оллі Рен застеріг, що в разі, якщо корупція у цих країнах залишатиметься на нинішньому рівні, то грошей з Брюсселя новачкам не бачити. Адже Європейський союз не дає гроші країнам, де існує ризик їх нецільового використання. Якщо бути прискіпливим, то обмеження можуть стати дуже відчутними і нівелювати всі привілеї членства в ЄС. З огляду на такі перспективи, деякі європарламентарі, зокрема голова комітету Європарламенту з питань зовнішньої політики Елмар Брок, вже говорять про „членство другого ґатунку”. Зате вчасно - 1 січня 2007 року. Докладно як і пообіцяли колись у Копенгагені.

Євген Тейзе