повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 29.03.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Держави ЄС: всі в одному човні

У Брюсселі минулого тижня проходив саміт Євросоюзу. Майже усі глави держав ЄС приїхали до Брюсселя зі своїми пропозиціями щодо поліпшення ситуації у енергетиці. Італійський прем’єр, приміром, - із закликом до усіх країн ЄС підписати відкритий лист, у якому йшлося б про засудження протекціонізму.

Польський прем"єр Казімеж Марцінкевич привіз ідею загальноєвропейського енергетичного пакту з восьми пунктів, головна теза якого, – “один за всіх та всі за одного”. У Єврокомісії його пропозиції особливого захвату не викликали, хоча і зацікавили, зокрема, деяких нових членів ЄС. На думку оглядачів, у організації знову відбувається протистояння новачків та старожилів. Перші прагнуть об’єднатися заради убезпечення від можливого диктату Росії, другі ж бажають з”ясовувти свої сосунки з Москвою поодинці або ж у рамках великої вісімки. За словами федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, “немає жодної розумної альтернативи тому, щоб інтенсифікувати партнерські зв’язки із Росією”. Навіть не зважаючи на те, що Москва викликала певні побоювання у січні, коли перекрила постачання газу до України.  В результаті зі стратегії порятунку від енергетичних криз, яку Брюссельські чиновники розробили і виклали її у так званій “Зеленій книзі”, було затверджено 20 пунктів. Говорить глава Євро комісії Жозе Мануель Баррозу: "Це має сенс - розробити єдину стратегію для Європи. Європейські лідери домовилися розвивати солідарність, конкурентнцію та прозорість."

Документ, розроблений Єврокомісією, ще напередодні жваво критикував голова Європарламенту Хосеп Борель.

"Що стосується енергетичної політики Європи, Європарламент у своїй резолюції вітає “Зелену книгу”, що розробила Єврокомісія, але зазначає, що документ не містить жодних конкретних пропозицій, які б допомогли подолати нагальні проблеми з енергоресурсами, з якими ми стикнулися."

За словми Хосепа Бореля, парламентарі закликали Єврокомісію бути більш амбіційною і запровадити в ЄС спільну енергетичну політику, щоб можна було зарадити ситуації і бути впевненим, що всі країни здатні пережити нестачу енергії. Глави деяких держав Євросоюзу, як от Німеччини, та Австрія заявили, що ідея є цікавою, але далі переговори так і не просунулися. Втім, це не завадило канцлеру Австрії Вольфгангу Шюсселю зазначити, що 24 березня увійде в історію, як дата народження єдиної європейської енергетичної політики.

"Ми сидимо у одному човні. І Баррозу, і я, і Солана, і Борель і інші, ми пливемо у одному човні, у загрібаємо у одному і тому самому напрямку. Інакше будемо просто крутитися на місці." 

Водночас голова Європарламенту Хосе Борель, який не вірить у повну солідарність членів Євросоюзу, закликав країни ЄС в решті решт знайти баланс між національним суверенітетом та спільною Європейською політикою та подолати антагонізм між новими та старими членами ЄС. А ще порадив Євросоюзу висувати тепер лише реальні цілі. Оскільки багато добрих ідей так і залишилися ідеями. 

Тетяна Карпенко