повернутися Ї: кордон

21.12.2007 http://www.dw-world.de

Німецька поліція занепокоєна скасуванням контролю на кордонах

БОНН. У Німеччині по-різному реагують на приєднання сьогодні до шенгенського простору восьми країн Східної Європи. Уряд вітає розширення, а поліцейська профспілка вважає його передчасним і попереджає про небезпеку. Продовжить Роман Гончаренко:

Профспілка німецької поліції давно критикує розширення Шенгенського простору. Голова профспілки Конрад Фрайберґ назвав „безвідповідальним” скасування паспортного контролю на кордоні Німеччини з Польщею та Чехією. На його думку, поліцейські в Німеччині та сусідніх країнах ще не готові протидіяти транскордонній злочинності. Фрайберґ також критикує скорочення сил поліції на східному кордоні ФРН. „Менше поліції, менше безпеки”, - вважає він. Інший керівник поліцейської профспілки Йозеф Шойрінґ очікує, що тепер до Німеччини потраплятиме більше злочинців зі Східної Європи. Побоювання поліції частково поділяють і німецькі політики. Голова комітету бундестагу з внутрішніх справ Себастіан Едаті закликав розширити мережу контролю в середині Німеччини, а заступник голови парламентської фракції правлячого блоку ХДС/ХСС Вольфганг Босбах пропонує посилити зовнішні кордони ЄС, у тому числі з Україною та Білоруссю.


ЄС відсвяткував розширення шенґенського простору

Наталія Вікуліна

Брюссель, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Великим днем для Європи назвав розширення шенґенського простору голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, виступаючи у п’ятницю на церемонії, присвяченій скасуванню кордонів між «старими» і 9 «новими» країнами. Розширення Шенґену відбулося у ніч з 20 на 21 грудня.

Розширення Шенґену означає, що всі нові країни ЄС офіційно відкрили на суші і на морі свої кордони з іншими членами Євросоюзу. Тепер людям не потрібно проходити паспортний контроль, перетинаючи кордон між країнами ЄС.

Німецький канцлер Анґела Меркель на урочистій церемонії в містечку Ціттау, що на кордоні між Німеччиною, Польщею та Чехією, заявила: «Ми сьогодні дуже раді відсвяткувати справді історичний момент разом з громадянами Німеччини, Польщі та Чеської Республіки. Сьогодні шенґенський простір розширюється на 9 нових країн-членів. Від сьогоднішнього дня громадяни Європи можуть вільно проїжджати через 24 країни. Люди з прикордонних регіонів знають, наскільки цінним є цей крок, скільки на нього очікували. І нині ми маємо Європу без паспортного контролю від Швеції до Італії, від Португалії до Балтійських країн», – заявила Меркель.

«Європа – це не просто конструкція для політиків чи дипломатів»

Голова Єврокомісії Баррозу привітав з розширенням Шенґену Чехію, Польщу і Німеччину, представники яких були присутніми на церемонії в чеському прикордонному містечку Градек над Нісою.

Жозе Мануель Баррозу: «Я не можу забути, що в цій частині Європи ми були поділені «залізною завісою». Європа була розколота. І нині ми маємо Європу, об'єднану навколо цінностей свободи, демократії і миру. Це насправді великий день, функціонування Шенґену ясно показує, що Європа – це не просто конструкція для політиків чи дипломатів, Європа існує для людей, людей у цілому, для громадян. Вони можуть нині мандрувати без стількох багатьох обмежень, без жодних внутрішніх кордонів з Португалії до Таллінна в Естонії, з Греції до Литви, до Польщі, до Чеської Республіки».

Голова Єврокомісії також нагадав, що скасування прикордонного контролю на кордоні «старих» країн ЄС із 9 новими членами Євросоюзу принесе також великі прибутки економіці. Адже це зменшить витрати компаній і таким чином сприятиме економічному зростанню.

Кінець довжелезним чергам

На розширення Шенґену особливо чекали ті громадяни нових країн ЄС, які працюють у «старих» країнах Євросоюзу – приміром, поляки, які знайшли місце роботи в Німеччині, але повертаються до своїх родин на вихідні. Віднині їхні поїздки стануть коротшими за часом. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск наголосив, що скасування кордонів є важливою подією для всіх європейців: «Кожен поляк, кожен чех, кожен німець колишньої НДР чекав на той день. Бо це було нашою проблемою – довжелезне очікування на паспортний контроль».

Для громадян України розширення Шенґену означає, що віднині для поїздок у сусідню Польщу, Словаччину чи іншу країну, яка увійшла в шенґенський простір, слід буде оформлювати єдину візу.


21.12.2007 http://www.dw-world.de

Розширення шенгенського простору відбулося

БРЮССЕЛЬ/ЛЮКСЕМБУРГ. В ніч з четверга на п'ятницю відкрили кордони всередині розширеної “шенгенської зони”, до якої приєдналися 9 держав. Керівництво ЄС, разом із канцлером Німеччини Анґелою Меркель та її чеським і польським колегами візьмуть участь в урочистостях з цього приводу, які відбудуться в п'ятницю. Розповідає Тетяна Карпенко:

Опівночі першими приєдналися до “шенгенської зони” Латвія, Литва та Естонія. Через різницю у часі вони відкрили КПП на кордонах із іншими країнами ЄС на годину раніше від решти. Водночас уже в четвер в Угорщині, Словенії та Чехії відбулися символічні церемонії демонтажу контрольно-пропускних пунктів. Тепер “шенгенська зона” налічує 24 країни, де мешкають 400 мільйонів людей. Саме вони нині можуть проїхатися з Естонії до Португалії безперешкодно, не пред'являючи паспорт. Втім, в аеропортах перевірки залишаться іще до березня. За словами президента Європарламенту Ганса Герда Петерінга, скасування прикордонного контролю всередині ЄС є новим кроком на шляху об'єднання європейського континенту та ще більшої інтеграції  Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Мальти, Польщі, Словакії, Словенії та Чехії до Євросоюзу.


18.12.2007 http://www.dw-world.de

У Люксембурзі відзначають розширення шенгенської зони

ЛЮКСЕМБУРГ. Сьогодні у люксембурзькому містечку Шенген відбудуться урочистості з нагоди розширення так званої “шенгенської зони”. Це перший з заходів, присвячений приєднанню до цієї зони дев'яти країн-новачків ЄС. З подробицями – Тетяна Карпенко:

У містечку Шенген 1985-го року було підписано Шенгенську угоду, яка забезпечувала поступове скасування кордонів в межах держав Бенілюксу,  Франції та Німеччини. Згодом кількість країн, які приєдналися до угоди збільшилася до 13. У вівторок у Європейському центрі інформації міста Шенген свої доповіді слухачам запропонують, зокрема, два депутати Європарламенту: Роберт Гьобельс, який у 1985 у ранзі міністра підписував “шенгенську угоду” від Люксембургу та Броніслав Геремек –   парламентар від Польщі – держави, яка разом із вісьмома іншими, 21 грудня  приєднається до “Шенгенської зони”. На думку обох доповідачів, головним надбанням запровадження “шенгенської угоди” є свобода пересування, яка найближчим часом діятиме майже на всій території ЄС. З нових членів Євросоюзу тільки Румунія, Болгарія та Кіпр, не входитимуть до “шенгенської зони.” Оскільки, за твердженням керівництва ЄС, вони поки що не готові до такого кроку.


Поляки святкуватимуть вступ до Шенгенської зони на кордоні з Німеччиною

17 грудня 2007 http://portal.lviv.ua

Посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський переконаний, що із вступом Польщі до Шенгенської зони кількість відмов тим, хто хоче отримати візу, зросте.

За словами Яцека Ключковського, якщо раніше причини відмови були тільки технічні – неправильно заповнені анкети, то тепер працівники посольства повинні дізнаватися все про громадянина, який хоче отримати візу, а потім вирішувати, чи видавати її.

Яцек Ключковський зазначив, що обмеження спрямовані на людей, що були в конфлікті з законом. Водночас він наголосив, що обмеження не стосуватимуться діячів культурної сфери, членів неурядових організацій, науковців. «Ці люди матимуть можливість отримувати безкоштовні візи. Для культури, освіти, науки, родинних контактів – жодних перешкод не буде», – пообіцяв посол.

Яцек Ключковський також повідомив, що вступ Польщі до Шенгенської зони не вирішить проблеми черг на українсько-польських переходах. «Аби зменшилися черги, потрібно добудовувати переходи», – зазначив пан Ключковський.

Загалом же вступ Польщі до Шенгенської зони посол Республіки Польща в Україні прокоментував як величезне досягнення польського народу. «Відкрити наші кордони для країн Європейського Союзу – це для нас велике свято. Ми будемо святкувати його на кордоні з Німеччиною, Литвою, Чехією і Словаччиною. Це величезне досягнення польського народу», – сказав Яцек Ключковський.

Нагадаємо, шенгенські візи в польському посольстві видаватимуть з 21 грудня.


13.12.2007 http://www.dw-world.de

У Лісабоні підпишуть нову основоположну угоду ЄС

СТРАСБУРГ. У четвер у Лісабоні лідери 27 країн-членів Євросоюзу підпишуть нову основоположну угоду ЄС. Вона має замінити проект загальноєвропейської конституції, який не вдалося затвердити на референдумах у Франції та Нідерландах. Розповідає Тетяна Карпенко:

Вигуками “референдум, референдум” кілька євродепутатів перевали засідання Європарламенту в Страсбурзі, вимагаючи таким чином, щоб нову Лісабонську угоду також було затверджено пересічними мешканцями ЄС. Втім, громадянам держав Євросоюзу взяти участь у волевиявленні з цього приводу швидше за все не вдасться. Побоюючись, що нову угоду спіткає доля конституції, керівники Євросоюзу вирішили референдуми не проводити. Виняток зроблять лише для Ірландії. Після церемонії підписання угоди, яка відбудеться в Лісабоні, глави держав ЄС вирушать до Брюсселя, щоб обговорити поточні проблеми. Очікують, що саме там буде ухвалене рішення про створення “Ради мудріших”. Цей орган має окреслити завдання та напрямки розвитку ЄС до 2030 року. Президент Франції Ніколя Саркозі хотів би, щоб ця рада визначила й остаточні межі ЄС, за які він більше не зможе розширятися. Втім, цю ідею було відхилено.


23.11.2007 http://www.dw-world.de

Німецький міністр: відкриття кордонів з Польщею і Чехією є своєчасним

ФРАНКФУРТ-НА-ОДЕРІ. Міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле впевнений у своєчасності зняття контролю на кордонах зі східними сусідами. Заплановане на 21 грудня розширення Шенгенської зони не зашкодить безпеці Німеччини, заявив Шойбле у Франкфурті-на-Одері. На переконання міністра, перехід німецьких прикордонників на мобільний контроль у 30-кілометровій зоні на кордонах із Польщею та Чехією не лише принесе більше свободи пересування, але й підвищить безпеку. Напередодні на німецько-польському кордоні декілька сот поліцейських протестували проти скасування прикордонного контролю. Вони вважають цей крок передчасним.


19 жовтня 2007 http://radiosvoboda.org

Лідери ЄС схвалили новий базовий договір

Наталія Вікуліна

Брюссель, 19 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Лідери країн Євросоюзу узгодили на саміті в Лісабоні текст «Договору про реформи» – нової базової угоди ЄС, яка потрібна для успішного функціонування Євросоюзу після недавнього розширення. Для схвалення угоди учасникам саміту довелося піти на деякі поступки для Польщі, Італії, Британії, Болгарії і Австрії.

19 жовтня 2007 стає однією з визначальних дат європейської історії: після 6 років дискусій, включно з двома роками інституційної кризи, Європа врешті отримує «Договір про реформи». Він являє собою полегшену версію Європейської Конституції, яку відхилили на референдумах 2005 року французи і нідерландці. Учасникам саміту вдалося знайти компроміс з країнами, які мали заперечення, і схвалити текст нової угоди Євросоюзу.

Нова посада – президент ЄС

Прем’єр-міністр головуючої в ЄС Португалії Жозе Сократеш назвав нову угоду перемогою для Європи, що дозволяє їй вийти з глухого кута.

«Договір про реформи» передбачає створення посади президента Євросоюзу замість головування країн-членів по черзі кожні півроку. Посади міністра закордонних справ ЄС не буде, натомість розширяться повноваження Верховного представника ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки.

В угоді не згадується про гімн і прапор Євросоюзу, як це передбачалося у початковому тексті документа. Планується обмежити право вето кожної країни. Рішення ухвалюватиметься, якщо за нього проголосувало дві третини країн-членів Євросоюзу, в яких мешкає не менше половини населення ЄС.

Хто за що воював

Тертя перед самітом і під час нього виникли з п’ятьма країнами. Польща отримала запевнення, що меншість країн ЄС зможе тимчасово блокувати рішення Євросоюзу. Прем’єр-міністр Британії Ґордон Браун заявив, що в узгодженому тексті документа враховуються побажання Лондона, який прагне зберегти суверенітет у зовнішній політиці, боротьбі зі злочинністю і соціальних гарантіях. Найсильніше на своєму наполягала Італія, якій вдалося отримати одне додаткове місце в майбутньому складі Європарламенту. Болгарія одержала добро на те, щоб в офіційних документах ЄС єдина грошова одиниця Європи писалася кирилицею як євро, а не єуро. Учасники саміту пішли на поступки і Австрії: Європейський суд не розглядатиме справу про лімітування кількості студентів-іноземців в австрійських університетах.

«Договір про реформи» лідери країн ЄС мають підписати на наступному саміті в Лісабоні 13 грудня цього року. Після цього документ мають ратифікувати всі 27 членів Євросоюзу – або через парламент, або через референдум. Керівники ЄС сподіваються, що процес завершиться до весни 2009 року, коли пройдуть вибори до Європарламенту. Але ніхто не може гарантувати, що ратифікація пройде так, як того хочеться європейським лідерам.


19.10.2007 http://www.dw-world.de

Європейські лідери дійшли згоди щодо нової засадничої угоди ЄС

ЛІСАБОН. Керівникам держав ЄС вдалося дійти згоди щодо нової угоди Євросоюзу. Таким чином Європа подолала свою інституційну кризу, заявив прем’єр-міністр головуючої в ЄС Португалії Жозе Сократеш. Очікується, що нову засадничу угоду буде підписано 13 грудня у Лісабоні. Вона має замінити конституцію Європейського союзу, ухвалення якої стало неможливим після провальних референдумів у Франції і Нідерландах 2005 року. Під час переговорів у четвер учасникам самміту довелося іти на поступки Австрії, Болгарії, Італії та Польщі, які висловили додаткові вимоги. Зокрема, польське керівництво домоглося, аби суперечливі рішення, ухвалені хиткою більшістю голосів, у майбутньому могли бути оскаржені. Про запеклі дискусії під час саміту розповість Тетяна Карпенко. Головна дискусія точилася навколо питання розподілення місць у Європарламенті, кількість яких має бути скорочена. Італія до останнього не погоджувалася на те, щоб наступного скликання їй надали на 7 мандатів менше. Рим вважав, що у порівнянні із іншими країнами, від реформи постраждав найбільше. Ситуацію загострила політична криза в самій Італії. На думку спостерігачів, якби італійський прем’єр Ромно Проді погодився на зменшення місць для італійців, йому потрібно було б одразу подавати у відставку. Рішення знайшли просте - не враховувати президента Європарламенту до загальної кількості депутатів і за рахунок так би мовити “звільненого місця” додати іще один мандат Італії. Таким чином загальна кількість усіх депутатів має залишитися такою, яка була запланована –750.


16.10.2007 http://www.dw-world.de

Чорногорія підписала договір про стабілізацію та асоціацію з ЄС

ЛЮКСЕМБУРГ. Чорногорія підписала у понеділок договір про стабілізацію та асоціацію з Європейським союзом. Чорногорський прем’єр-міністр Желько Штуранович заявив у Люксембурзі, що його країна прагне вже на початку наступного року зробити заявку на членство в спільноті. Міністр закордонних справ Португалії, яка нині головує в ЄС, Луїс Амадо заявив, що підписання цього договору стало важливим кроком на шляху стабілізації Західних Балкан. Асоціативне членство розглядається як важливий крок на шляху до повноцінного членства в ЄС.


05.09.2007 http://www.dw-world.de

Нові члени ЄС виконали частину умов приєднання до Шенгенської угоди

СТРАСБУРГ. 9 країн, що стали членами Європейського союзу 2004-го року, виконали одну з двох передумов приєднання до Шенгенської зони. Серед них, зокрема, Польща, Угорщина та Словаччина, що межують з Україною. Розповідає Тетяна Карпенко: Керівництво Євросоюзу висуває дві умови, за яких країни-новачки ЄС можуть приєднатися до Шенгенської зони. По-перше, добре налагоджена робота так званої Шенгенської інформаційної системи, що містить дані про тих, хто перетинає кордон. По-друге, належне устаткування та надійний захист зовнішнього кордону ЄС, який пролягає в цих державах. Країни-новачки вже встановили та успішно запустили обладнання, необхідне для функціонування Шенгенської інформаційної системи. Віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні висловив упевненість, що ці держави належним чином виконають і другу умову, тобто продемонструють задовільний контроль на зовнішніх кордонах ЄС. Водночас у листопаді країни, що вже входять до Шенгенської зони, мають визначитися, чи скасовуватимуть перевірки на кордонах із державами-новачками ЄС з наступного року.


10.07.2007 http://www.dw-world.de

У єврозоні – поповнення

Тим часом на єврозону вже точно очікує поповнення. Першого січня 2008 року до європейського валютного союзу долучаться Мальта й Кіпр. У результаті, число країн, що перейшли на єдину грошову одиницю євро, збільшиться до 15. Остаточне рішення стосовно двох нових членів єврозони міністри фінансів ЄС ухвалили у вівторок у Брюсселі. Мальта й Кіпр отримали цей дозвіл після традиційного „тестування на міцність”, яке мають пройти всі кандидати. Головні критерії – розмір дефіциту бюджету держави, рівня інфляції та відсоткових ставок, а також динаміка курсу національної валюти.


15.06.2007 http://www.dw-world.de/

У Євросоюзі починають діяти нові правила провезення готівки

ЛЮКСЕМБУРГ. У Європейському союзі від сьогодні починають діяти нові правила провезення готівки. Відтепер власнику суми в 10 тисяч євро і більше доведеться декларувати гроші при виїзді або в’їзді на територію ЄС. Водночас кожна країна Євросоюзу має вирішувати сама, яким чином карати тих, хто не вніс готівку до декларації. Розповідає Тетяна Карпенко: Відповідно до нових правил, співробітники митниці отримають право оглядати багаж людей та конфісковувати суми у 10 тисяч євро і більше, які не було задекларованою. Окрім цього, митники мають розпочати розслідування з приводу того, звідки походять ці кошти та передати інформацію про порушника до органів, які займаються боротьбою з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. З вересня 1999 по лютий 2000 року митники Євросоюзу проводили дослідження і з'ясували, що за цей час через кордон ЄС було переправлено більше одного мільярда готівки. Перевезення грошових знаків до ЄС та обмін її на іншу валюту є класичним сценарієм відмивання грошей – зазначають експерти. На думку ж Єврокомісії, такі операції становлять потенційний ризик для національних інтересів держав ЄС.


 06.06.2007 http://www.dw-world.de

ЄС готує нові пропозиції для співпраці зі своїми сусідами

БЕРЛІН. Європейський союз має намір запропонувати своїм сусідам нові додаткові пропозиції стосовно розширеної співпраці. Ці пропозиції, однак, і надалі не передбачають повноправного членства в ЄС. Як заявила у вівторок у Берліні комісар Євросоюзу із закордонних справ Беніта Ферреро-Вальднер, відповідні рішення планується ухвалити під час липневої зустрічі лідерів держав та урядів країн ЄС. При цьому вона особливо наголосила на розвитку співпраці з Україною і Молдавією. За її словами, йдеться про поглиблення економічних зв’язків і більшу мобільність для громадян. Крім того, вивчається можливість створення спеціального фонду для інвестування в сусідні країни обсягом в один мільярд євро. З нього виплачуватимуться премії за хорошу урядову діяльність, а також фінансуватимуться проекти в сферах інфраструктури й енергетики.


Лідери ЄС: потрібні швидкі зміни

25 березня 2007 p. http://www.bbc.co.uk/ukrainian          

Провідники країн ЄС визнають важливість 50 років миру з часу підписання Римської угоди

Лідери ЄС підписали декларацію, що закликає здійснити деякі з реформ Євроконституції до 2009 року.

"Берлінська декларація" була підписана на відзнаку 50-ї річниці Євросоюзу, який був заснований у 1957 році після так званої Римської угоди.

Декларація закликає ЄС повернутися до основ, спільних для всіх країн, перед виборами до Європарламенту 2009 року. Лунали заклики також провести конференцію пізніше цього року, аби узгодити текст навзамін проекту європейської конституції, яку так і не було прийнято.

Напередодні вночі у столиці Німеччини тривали святкування з гала-концертом та розкішною вечерею.

Берлінська декларація, прийнята у неділю, згадує, якою Європа була перед заснуванням ЄС, "ідеєю, сповненою надії на мир та порозуміння".

Часи перед виникненням Євросоюзу були сповнені воєн та протистоянь; після ж Римської угоди настав мир. "Ми, громадяни Європи, об'єдналися для більшого блага", - каже декларація.

Вона, щоправда, не згадує найбільш болючі моменти, що роз'єднують Європу сьогодні, - можливе прийняття Туреччини та балканських країн, а також конституції ЄС.

Прем'єр-міністр Голландії Ян Петер Балкененде, чия країна відкинула конституцію на референдумі в 2005 році, сказав, що слова "конституція" взагалі варто уникати. Прем'єр Люксембургу Жан-Клод Юнкер сказав, що ідеально було б мати текст нового договору і узгодити його під час президентства Португалії в ЄС у другій половині 2007 року.

Німецькі посадовці, що готують план подальших дій до саміту ЄС у червні, дали зрозуміти, що згідні з таким баченням.


1 січня 2007 http://ukraine.radiosvoboda.org

Румунія і Болгарія – члени Європейського Союзу

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу привітав обидві держави і назвав 1 січня історичним днем.
Комісар Євросоюзу з питань розширення і глава МЗС Німеччини (яка головує в ЄС від сьогодні) планують відвідати у Румунії «культурну столицю 2007 року» – місто Сібу.
Оллі Рен та Франк-Вальтер Штайнмайєр мають взяти участь також у церемоніях підняття прапору ЄС біля будівлі уряду в Бухаресті та на площі Олександра Невського у Софії.
Болгарія та Румунія подали заявки на членство в ЄС у 1995 році.
Остаточне рішення щодо приєднання цих країн було ухвалене у вересні 2006 року.


1 січня 2007 http://ukraine.radiosvoboda.org

Розпочалося головування Німеччини в ЄС та «Групі Восьми».

Надія Кандиба

Німеччина, 1 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 1 січня Німеччина взяла на себе особливу міжнародну відповідальність. До неї перейшло головування в Європейському Союзі, а також у «Групі Восьми». У клубі 7-ми провідних індустріальних країн світу та Росії – Берлін головуватиме цілий рік. А на чолі Євросоюзу Німеччина перебуватиме упродовж наступних півроку. В європейському співтоваристві Німеччина головує вже 12-й раз.

Від німецького головування в ЄС очікують, передусім, зрушень в суперечці навколо загальноєвропейської конституції. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що влітку Берлін представить «конкретний план» для розв’язання цієї проблеми.

А Канцлер Німеччини Анґела Меркель у своєму новорічному зверненні наголосила на важливості єдності всередині ЄС: «Європа вдасться разом – це гасло нашого головування в Європейській Раді... Лише об’єднана Європа може справитися з викликами глобалізації, а також насильства, тероризму та війни. А розколота Європа приречена на провал».

Кульмінацією головування Німеччини в ЄС має стати позачерговий саміт цієї організації, який відбудеться в березні. Він присвячений 50-річчю підписання так званих Римських угод. Свого часу вони лягли в основу створення Європейського економічного співтовариства, яке згодом переросло в Європейський Союз.

Нова політика сусідства і питання енергозабезпечення.

Крім імпульсів для проведення структурних змін в Євросоюзі, очікується також наповнення життям нового плану сусідства. Останнім часом німецькі політики не раз заявляли про необхідність тісніше прив’язати до ЄС, зокрема, Україну. Однак, за їхніми словами, питання перспективи членства Києва в цій організації на порядку денному, наразі, не стоїть.

Центральною темою, яку упродовж наступного півроку порушуватимуть на загальноєвропейському рівні, стане й питання енергозабезпечення. У березні на саміті ЄС у Брюсселі планують ухвалити план дій, спрямований на проведення спільної енергетичної політики. Проблема енергозабезпечення та відносин із Росією, як одного з головних постачальників енергоносіїв, відіграватиме важливу роль і під час головування Німеччини у «Групі Восьми».


Німецька Хвиля, 02.01.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Баррозу закликає німців прихильніше ставитися до розширення ЄС

БЕРЛІН. Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу закликав німців розглядати прийняття Румунії та Болгарії до Європейського союзу як шанс. У своєму зверненні на шпальтах газети Bild з нагоди початку головування Німеччини в ЄС Баррозу наголосив, що від розширення Євросоюзу виграють не лише новачки, але й усі інші країни спільноти. Зокрема, за останні 12 років експорт німецьких товарів до нових країн Євросоюзу зріс більш як втричі. Таким чином у промисловості Німеччини було створено чимало нових робочих місць, зазначив Баррозу. Цю думку глава Єврокомісії висловив у відповідь на актуальні результати опитувань громадської думки, які засвідчують низький рівень підтримки розширення ЄС у Німеччині.


Німецька Хвиля, 02.01.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian

До єврозони приєдналася Словенія

У перший день 2007-го року до європейського валютного союзу приєдналася Словенія. Таким чином кількість країн, що перейшли на єдину грошову одиницю і утворили так звану єврозону, зросло до тринадцяти. Віднині глава Національного банку колишньої югославської республіки буде офіційним членом Ради директорів Європейського центрального банку у Франкфурті-на-Майні. Два мільйони жителів Словенії мали достатньо часу для того, щоб звикнути до нової грошової одиниці: починаючи з березня минулого року, всі ціни в країні вказувалися як у колишній національній валюті, так і в євро. Графік подальшого розширення єврозони нині виглядає так: вже через рік на євро, судячи з усього, перейдуть Кіпр та Мальта, 2009-го року – Словаччина, а 2010-го року цілком можна собі уявити приєднання до валютного союзу прибалтійських держав Латвії, Литви й Естонії. Як прогнозується, найпізніше за всіх до єврозони увійдуть найбільші народні господарства Східної Європи: Польща, Чехія й Угорщина.