повернутися Ї: кордон

21.11.2007 http://www.dw-world.de

Розширення території дії Шенгенської угоди: німці сумніваються, що поляки добре підготувалися

Чи готові східні кордони ЄС до розширення дії Шенгенської угоди? У Польщі, яка має найдовшу східну межу спільноти, вважають, що так. Німці ж у цьому сумніваються, побоюючись відміни контролю на своїх східних кордонах.

Через місяць той, хто подорожуватиме з України до ЄС, буде нарешті приємно здивований. Його контролюватимуть лише при виїзді з України. Справа в тім, що дев’ять з числа „новачків” ЄС долучаються до дії Шенгенської угоди, в рамках якої скасовано контролі осіб на внутрішніх кордонах. Тобто, в’їхавши до Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Словенії чи Мальти, власник візи до країн ЄС зможе безперешкодно  пересуватися територією практично всього Євросоюзу та ще кількох держав, що підписали Шенгенську угоду.

Утім, така свобода пересування непокоїть „старожилів” Європейського союзу, передусім німців. Чим ближче дата розширення території дії Шенгенської угоди, тим гучніше лунають протести з боку німецької поліції. Скажімо, поліцейська профспілка занепокоєна тим, що східний кордон Німеччини стане прозорим, а отже зникнуть бар’єри для кримінальних елементів, які можуть потрапляти на територію ФРН передусім з Польщі. Німці сумніваються і в тому, що полякам вдалося добре підготувати їхні східні кордони до розширення дії Шенгеської угоди. Ці сумніви не поділяє і не розуміє директор Польської прикордонної служби Роман Любінскі:

„Чесно кажучи, мене дивує, що саме німці, які нам найбільше допомагають, мають найбільші сумніви щодо нашої підготованості до вступу в Шенгенську зону. При цьому саме німецька прикордонна служба та поліція мали б наголошувати на нашій хорошій підготовці. Крім того, ми з відзнакою склали всі контрольні перевірки з боку ЄС“.

Загони нелегалів і перемитників на східних кордонах?

З 21 грудня на східному кордоні Німеччини зникнуть пропускні шлагбауми. Загалом встановиться така ж ситуація, яка вже роками існує на західному кордоні ФРН, де в’їзд, скажімо, до Франції, Бельгії чи Нідерландів помічаєш лише за зміною мови написів. Якщо такі нововведення радують поляків, то німці мають радше уявлення про те,  що на східному кордоні ЄС, 1200 кілометрів якого охоронятимуть незабаром лише польські прикордонники, чекають цілі загони нелегалів і перемитників, які тільки й думають про те, щоб прорватися до Євросоюзу. Роман Любінскі намагається заспокоїти своїх німецьких колег:

«Перемитництво на східному кордоні пов’язане з дрібними кримінальними порушеннями. Йдеться насамперед про так званих „човників”, які перевозять через кордон  потроху алкоголю чи цигарок. А от організовану злочинність, яка для своїх ґешефтів використовує передусім вантажні авто і відповідні автодороги, ми вже, можна сказати, тримаємо під контролем. Лише цими днями нашим мобільним патрулям вдалося затримати на німецько-польському кордоні одне з таких вантажних авто з контрабандою».

Поляки переконані в своїх можливостях

Польські прикордонники впевнені в своїх силах та можливостях. А ще в тому, що надійно працюватиме так звана інформаційна система SIS, яку називають „серцевиною”  в охороні зовнішніх кордонів Європейського союзу. У рамках цієї системи прикордонники мають можливість оперативно обмінюватися даними про осіб, які перетинають зовнішні кордони ЄС. Тобто, якщо, приміром, в Італії якомусь іноземцю не дозволять в’їжджати до спільноти, то його спроби зробити це через польський кордон теж виявляться марними. Тільки за тестовий період системи SIS у такий спосіб було заборонено в’їзд до ЄС через Польщу трьом тисячам іноземців.

Тому, переконаний Роман Любінскі, за кілька тижнів до визначної події слід не поширювати паніку й не забувати про те, що для багатьох людей скасування контролів на внутрішніх кордонах ЄС стане ще одним кроком у напрямку до об’єднаної Європи. Головний прикордонник Польщі каже:

„Багато людей радіють, що в  ніч на 21 грудня скасують перевірки на кордонах. Схожу ейфорію ми вже переживали перед вступом країни до Європейського союзу. Тоді близько півночі коло кордону зібралися були тисячі людей, щоб символічно його перетнути. Думаю, що й цього разу все складатиметься схожим чином”.

Починаючи з четверга німецький міністр внутрішніх справ Вольфґанґ Шойбле відвідуватиме східні прикордонні регіони країни. Заплановані зокрема його зустрічі з главами МВС Польщі, Чехії та Словенії. Водночас профспілка німецької поліції зустріне Шойбле в прикордонному Франкфурті-на-Одері акцією протесту під гаслом „Так відкритим кордонам. Ні – вільному пересуванню злочинців і терористів”.

Томас Раутенберґ, Леся Юрченко