повернутися Ї: кордон

“Україна не є чимось стороннім для світу”

Розмова з Борисом Тарасюком, лідером НРУ, головою парламентського комітету з питань євроінтеграції

Львівська газета, 23 лютого 2004 (№ 357)  http://www.gazeta.lviv.ua 

У Києві відбулася представницька міжнародна конференція “Україна в Європі та світі”, присвячена обговоренню ролі України в європейській і світовій спільноті. В її роботі взяли участь провідні політики, громадські діячі й експерти України, Європи та США, екс-держсекретар США Мадлен Олбрайт, голова Бюро національної безпеки Польщі Марек Сівєц, прем’єр-міністр Віктор Янукович, лідери опозиції Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко, голова МЗС Костянтин Грищенко, секретар РНБОУ Володимир Радченко, радник президента Анатолій Зленко, перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий, голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк, віце-президент ПАРЄ Ханне Северінсен, усі посли країн Європейського Союзу.

Розповісти про роботу конференції “Газеті” люб’язно погодився співорганізатор заходу Борис Тарасюк.

– Чи не було поміж інших завданням конференції “Україна в Європі та світі” привернути увагу до проблем української опозиції?

– Ні! Якщо б я сам був організатором, то можна було б таке закинути. Але я презентую одну з десяти неурядових організацій Європи та США, які готували цю конференцію. Доказом моїх слів також є те, що, укладаючи список запрошених на цей захід, співорганізатори стежили за тим, щоб був баланс між кількістю запрошених представників і від влади, і від опозиції. І цього балансу ми жорстко дотримувалися. Інша річ, що від влади мало хто прийшов, але зі свого боку ми зробили, я вважаю, об’єктивно.

– Наскільки важливою була присутність представників української влади?

– Я думаю, що це було в інтересах запрошених, оскільки йдеться про зовнішньополітичні інтереси України. Зважаючи на коло учасників, було б неправильно не скористатися такою нагодою і довести свою точку зору і свою позицію. Інша річ, про що вони говорили. Так, Янукович сказав фразу, яка просто викликала сміх учасників. Прем’єр заявив, що ось вони так багато зробили і зробили б ще більше, якби не заважала опозиція.

– Чи вплинуло ігнорування деяких політиків із боку України на атмосферу зустрічей в рамках “України в Європі та світі”?

– Ці політики були позбавлені можливості висловити свою точку зору з багатьох питань, але не можна сказати що вони не були презентовані. На початку принаймні, як уже зазначали, був прем’єр-міністр, міністр закордонних справ, міністр юстиції, радник президента з питань національної безпеки, радник із зовнішньополітичних питань, представник президента в парламенті.

– Чим має бути анонсований вами напередодні конференції Комітет друзів України, який мають створити невдовзі?

– Ця ініціатива належить президенту Польщі Кваснєвському, і за його згодою на закритті конференції я оголосив, що він почав формувати такий комітет. Про його склад і роботу оголосить безпосередньо ініціатор. Я наразі не можу більше нічого додати.

– Закордонні гості багато говорили про президентські вибори в Україні. Чи можна казати про якісь висновки щодо того, до яких дій може вдатися світове співтовариство в разі неконституційних дій із боку української влади напередодні президентських виборів?

– Із численних виступів і кулуарних бесід можна зробити висновок, що міжнародне співтовариство чекає на те, якими будуть вибори в Україні. Якщо вони будуть демократичними, то і реакція буде відповідною. Якщо ж вибори пройдуть недемократично, то годі чекати на покращання ставлення чи перспективи співпраці і щодо вступу в ЄС чи НАТО.

– Які висновки ви зробили особисто для себе за підсумками міжнародної конференції щодо сучасного становища нашої держави на світовій арені?

– Приємно було зазначити глибокий рівень знань про Україну та її внутрішні проблеми, а також зовнішньополітичні пріоритети учасників з-за кордону. Вони приділяли велику увагу питанням можливого членства України і в НАТО, і в ЄС. Це була розмова відомих фахівців, експертів, політиків, із якої зрозуміло, що про нас знають, що Україна не є чимось стороннім для світу. Тривала дискусія, якої ми власне очікували. Гості мали можливість глибше познайомитися з нашими внутрішньополітичними реаліями, а вітчизняні політики – поспілкуватися з іноземними колегами щодо шансів України зайняти те чи інше місце на міжнародній арені.

Розмовляв Ярема Городчук