повернутися Ї: кордон

Мілан ЯНДЕРА: Я в захопленні від львів'ян

Поступ, 19 січня 2004 р. http://postup.brama.com

-- Пане Мілан, завтра офіційно відкривається перше консульство Чехії в Україні. Чому власне зараз і саме у Львові?

-- Питання про створення Консульства Чеської Республіки в Україні постало ще у 2000 році, коли наша країна тільки запровадила візовий режим. До того часу існував лише візовий відділ при посольстві у Києві. Саме ж консульство планували відкривати однозначно на Західній Україні. Саме з цим реґіоном у нас налагоджено найбільше зв'язків, як економічних, так і культурних. Та й узагалі, звідси приїжджає найбільше туристів до Чехії. Питання стояло тільки так: буде консульство у Львові чи в Ужгороді? Попри те, що Закарпаття -- колишня територія Чехословаччини і з цим реґіоном у нас завжди були чи не найтісніші стосунки, все ж зупинилися на Львові. Адже це центр, можна сказати, столиця Західної України.

Час відкриття консульства затягнувся також через безліч технічних проблем. Проте тішуся, що за три місяці (саме стільки часу я у Львові) нам вдалося дуже багато зробити: відшукати належну будівлю, винайняти її, відремонтувати, обладнати тощо. Звісно, ще залишилося чимало роботи, але найважче позаду. До речі, на завтрашнє урочисте відкриття спеціально прибудуть заступник міністра закордонних справ Чехії Павел Вошалік та посол Чехії в Україні Карел Штиндл. І, звичайно ж, будуть представники місцевої влади.

-- Попри те, що офіційно консульство відкривається лише завтра після обіду, вже кілька тижнів поспіль біля його будинку щодня вишиковується чималенька черга відвідувачів.

-- Незважаючи на те, що офіційно консульство не існувало, ми вирішили відкрити візовий відділ раніше -- 5 січня. Оскільки були свята і мало львів'ян знали про це, відвідувачів було ще не так багато: спершу близько десяти, а в останній тиждень -- понад 80 людей. Гадаю, після офіційного відкриття їхня кількість різко збільшиться.

Наразі ми даємо собі раду: у нас працює 6 вікон (разом із касою) для прийому документів. Тож поки ми в змозі обслужити приблизно 250 осіб щоденно. Якщо кількість відвідувачів збільшиться до 300--400 людей, можливо, постане питання про розширення приміщення чи запровадження системи нумерації. Хоча, звісно, ми намагатимемося робити все, щоб такої потреби не виникало. Нині першочергова проблема: організувати роботу та процедуру видачі віз так, аби вона була максимально простою та мобільною, аби не створювалися черги. Для того ми працюватимемо щодня, крім вихідних (у п'ятницю -- до обіду), вранці прийматимемо анкети, а ввечері видаватимемо візи. Загалом термін отримання візи, залежно від її типу, триватиме від 5 днів (туристична) до 3 місяців (робоча). Щоправда, це за умови, якщо анкети заповнені правильно і людина принесла весь пакет необхідних документів. А коштуватимуть візи від $40 (тижнева туристична віза) до $150 (багаторазова).

-- Коли врегулюється організаційна робота з видачею віз, що плануєте далі? Чи є уже конкретні ідеї подальшої роботи?

-- Як тільки налагодимо систему видачі віз, почнемо посилено працювати над розвитком українсько-чеських стосунків, як в економічній, так і у культурній сферах. Ми дуже зацікавлені у співпраці з Україною. Це країна з величезним потенціалом. І, я переконаний, ми зможемо віднайти точки дотику практично у кожній галузі. Тож ми вже зараз налагоджуємо зв'язки з органами місцевої влади, торгово-промисловою палатою тощо. Плануємо розвивати і культурну співпрацю. Було б добре налагодити обмін творчими групами та митцями: наприклад, поїздки українських музикантів до Чехії і навпаки. Загалом, зараз ми є повністю відкриті для пропозицій співпраці з боку влади, організацій, навіть приватних осіб.

-- Як, на Вашу думку, позначиться на українсько-чеських відносинах та на Україні зокрема, вступ Чехії до ЄС? Чи не загрожуватиме це запровадженням додаткових вимог при отриманні українцями віз.

-- Чехія вступає до Європейського союзу на початку травня цього року. Якщо це і позначиться якось на Україні, то однозначно зміни будуть лише на краще. Адже це вже будуть партнерські відносини із представником ЄС. Крім того, подальший вхід Чехії до Шенгенської зони -- лише питання часу (думаю, приблизно за 3-4 роки). Наразі ще рано говорити, чи загрожує це запровадженням додаткових вимог та складностей при отриманні українцями віз. Але загалом, я вважаю, що ефективність співпраці між країнами не залежить (принаймні не насамперед) від кордонних бар'єрів. Адже власне останнім часом, попри введення візового режиму, щораз зростає кількість українських туристів у Чехії. І навпаки: дедалі більше і більше чехів приїжджає відпочивати в Україну (особливо в Карпати).

Думаю, за кілька років ця тенденція тільки зростатиме. А коли наші країни будуть краще інформовані одна про одну, то щораз більше розвиватиметься і культурна співпраця, і економічна (зі свого боку, ми все для цього робитимемо). Бо, на жаль, наразі ще багато чехів стереотипно асоціюють українців (як і представників інших пострадянських країн), з криміналом та нелегальною міґрацією.

Мабуть, чимала "заслуга" у цьому чеських ЗМІ. Але ті, хто співпрацює з українцями чи просто знає їх, має кардинально іншу думку. Наприклад, я просто в захопленні від львів'ян (і від міста загалом). За три місяці, що я тут, зустрів дуже багато щирих, відкритих та доброзичливих людей.

Розмовляла Катерина ЗЕЛЬМАН