повернутися Ї: кордон

http://kleist.dwelle.de Німецька Хвиля 20.06.2003

Після розширення ЄС мігрантів не поменшає

БРЮССЕЛЬ. Розширення Європейського союзу та його соціальні наслідки для країн континенту стало темою дослідження європейського відділення міжнародної благодійної організації "Карітас". В оприлюдненому у четвер документі йдеться і про нових сусідів ЄС, у тому числі - Україну. Передає Наталя Вікуліна:

Організація "Карітас" уважає, що як старі, так і нові члени Євросоюзу й надалі матимуть чимало мігрантів з України та інших майбутніх сусідів ЄС. Адже ці країни мають невеликі шанси побороти ближчим часом безробіття й бідність. "Карітас" пропонує надавати соціальну допомогу малозабезпеченим людям, аби вберегти їх від нелегальної міграції. Благодійна організація радить Євросоюзу визнавати дипломи про освіту в країнах-сусідах. Окрім того, "Карітас" рекомендує новим сусідам провести добре продумані інформаційні кампанії, аби розказати про небезпеку торгівлі "живим товаром". Дослідження повідомляє і про новий проект відділень "Карітас" в Італії й Україні, який допомагатиме потенційним жертвам торгівлі людьми усвідомити небезпеку нелегального виїзду за кордон. На презентації дослідження виступив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Роман Зварич: "За скромними підрахунками, в країнах ЄС нелегально працюють 5-6 мільйонів українців. Часто вони зазнають дискримінації чи навіть переслідуються",- сказав депутат Верховної Ради.


Повернення концтаборів

Євросоюз хоче утримувати своїх нелегалів в Албанії, Румунії та Україні

Всеволод ПОЛІЩУК

29 травня 2003 р. Поступ http://postup.brama.com

Європейська комісія практично підготувала проект нової імміграційної політики Євросоюзу. Хоча основне її завдання -- зупинити потік нелегальної імміграції в Західну Європу -- залишається незмінним, але механізм, за допомогою якого її досягатимуть, планують змінити кардинально.

З точки зору українців найцікавішим пунктом плану витіснення нелегалів із ЄС є створення поза межами Союзу концентраційних таборів. Їх планують організувати в трьох країнах -- Албанії, Румунії та Україні. Щоправда, за даними інтернет-видання EUobserver, тут хочуть утримувати не всіх нелегалів, а лише тих, які звертаються за отриманням статусу біженця. Якщо проект буде затверджено, й Україна, Румунія та Албанія погодяться на таку співпрацю з ЄС, то всіх потенційних біженців утримуватимуть у таборах на території цих країн, доки європейці розглядатимуть їхні прохання.

Зараз такі табори розташовують у країнах, які є членами ЄС, і для них це досить суттєва проблема, адже далеко не завжди вдається запобігти втечам і навіть бунтам нелегалів. Минулого року вони навіть спричинили серйозну суперечку між британським та французьким урядом, коли виявилося, що французи не надто заважали нелегалам тікати зі свого табору неподалік Ла-Маншу до Британії.

Щоправда, трьом країнам, куди планують перенести табори, доведеться запропонувати чималу компенсацію. Адже, наприклад, Україні наразі важко впоратися з утриманням тих нелегалів, яких виловлюють на її території. Європейці, до речі, про це знають і неодноразово докоряли нашим чиновникам тяжкими умовами утримання біженців та тих, хто хоче отримати цей статус в Україні. Усього два місяці тому в європейській пресі з подачі французької газети L'Espress прокотилася хвиля публікацій про порушення прав людини та нелюдські умови життя в таборі для нелегалів у Мукачеві.

Однак, вочевидь, своя сорочка виявилася ближчою до тіла. Громадяни більшості країн ЄС усе частіше ремствують через наплив іммігрантів і вимагають від урядів уживати заходів. Протягом кількох останніх років вони й справді боролися як могли, то батогом (у вигляді астрономічних штрафів за використання праці нелегалів та ув'язнення й депортації самих нелегалів), то пряником (себто легалізацією представників певних держав або людей, які знайшли роботу в певних сферах). Але така боротьба поодинці виявилася не надто ефективною, тож доводиться координувати дії на рівні ЄС. Почалося зі спільних прикордонних військ та єдиної бази даних, і, схоже, плановані табори не будуть останнім кроком.

Щоправда, не виключено, що цей план так і не втілять у життя. І йдеться тут не лише про те, що країни, про які в ньому згадуються, можуть не погодитися. Першою перепоною може стати фінансування проекту, яке поки що зависло в повітрі. Адже навіть презентацію проекту в Єврокомісії, яка мала відбутися вчора, перенесли на 3 червня, оскільки Комісар з питань юстиції й внутрішніх справ Антоніо Віторіно не встиг підготувати фінансового прогнозу.

P.S. До речі, про те, чи погодиться Україна на такий план. Передучора Європейська комісія виділила два мільйони євро на проект "Одеса-Броди-Гданськ".


Іспанія легалізує мігрантів

Іван ҐОР

 http://postup.brama.com Поступ 21 травня 2003 р.

В'їзні візи до Іспанії в найближчому майбутньому даватимуть право на одержання роботи і тимчасового проживання тим, хто на законних підставах отримав їх у своїй країні в іспанських консульствах.

Як повідомляє агенція УНІАН, про це заявив прем'єр-міністр Хосе Маріа Аснар, який розповів про майбутні зміни до чинного закону про іноземців.

Іспанський прем'єр відзначив, що нововведення до цього закону сприятимуть розвитку легальної імміграції в Іспанію. Водночас вони поставлять серйозні перешкоди на шляху тих, хто незаконно в'їжджає в країну і живе в ній без відповідних документів. Для цього буде введено низку заходів щодо посилення контролю над в'їздом і перебуванням в Іспанії нелегальних іммігрантів і посилено покарання за це.

Для тих, хто прибуватиме в країну на законних підставах із належно оформленими в'їзними візами, одночасно буде значно спрощено і пришвидшено процедури з одержання права на проживання, зазначив глава іспанського уряду.

Якщо раніше легалізація іноземців в Іспанії проводилася в три етапи, в майбутньому вона здійснюватиметься в один етап, щоб, як сказав Аснар, "бюрократія не була перешкодою на шляху до легальної імміграції".

Поправки до закону про іноземців, що ґрунтуються на загальноприйнятих у ЄС принципах, буде прийнято найближчими днями, повідомив іспанський прем'єр.


ЄС має намір створити в Україні табір для біженців

Кореспондент.net 12 Травня 2003

Європейський союз планує створити в Україні центральний табір для громадян, які подали заяву на надання політичного й іншого притулку в країнах ЄС. Про це повідомили в секретаріаті міністра внутрішніх справ Австрії Ернста Штрассера.

Сам міністр підтримує такі плани, оскільки, на його думку, біженці, які хочуть потрапити до держав Євросоюзу, "пройдуть відповідну перевірку ще до того, як одержать дозвіл на проживання у відповідній країні-члені ЄС".

За словами Ернста Штрассера, плановане створення центрального табору для цих осіб не завжди означатиме надання їм громадянства у країнах ЄС.

Крім України, як відзначає РІА “Новости”, на організацію такого табору на своїй території претендують Македонія й Албанія, які, на думку керівництва Єврокомісії, "гостро мають потребу у фінансових коштах, які вони можуть одержати як компенсацію за прийом біженців".


http://kleist.dwelle.de Німецька Хвиля 07.05.2003

Висунуто обвинувачення в справі про нелегальне переправлення до Німеччини громадян України та Молдови

БЕРЛІН. Прокуратура німецької столиці у вівторок висунула обвинувачення в справі про нелегальне переправлення до Німеччини громадян України та Молдови. Розповідає Леся Юрченко:

Обвинувачення стосується шести чоловіків віком від 35 до 68 років. З них четверо походять з Німеччини, один з Росії та один з України, повідомив "Німецькій хвилі" речник з питань юстиції прокуратури Берліна Бйорн Ретцлаф. За його словами, майже рік - від лютого 2001 до лютого 2002 року - обвинувачені вводили в оману німецькі посольства в Україні та Молдові, організовуючи фіктивні туристичні й ділові поїздки до Німеччини. Вони регулярно змінювали назви фірм, від яких робилися запрошення. Зацікавлені у візах сплачували за кожне таке запрошення близько 250 доларів США. У майже всіх випадках диппредставництва Німеччини у Києві та Кишиневі видавали візи на в’їзд. Водночас, саме працівникам посольств здалося підозрілим, що від одних і тих самих туристичних агентств з’явилася незвично велика кількість запрошень. Ці підозри і допомогли викрити нелегальну діяльність, наголошує Бйорн Ретцлаф. Тепер обвинувачені мають можливість висловитися щодо висунутих звинувачень. Потім земельний суд Берліна вирішуватиме, чи відкриватиметься судове слухання, і визначиться з датою його проведення.


http://kleist.dwelle.de Німецька Хвиля 28.04.2003

Загрозлива ситуація з нелегальними мігрантами на Закарпатті

МУКАЧЕВЕ. Ситуація з нелегальними мігрантами на Закарпатті загрожує вийти з-під контролю. Прикордонники закликають якомога швидше підписати між Україною, Росією та Білоруссю міждержавні домовленості, які б допомгли ефективніше стримувати потік мігрантів. Тим часом, на кордоні зі Словаччиною знову було затримано велику групу китайських громадян. Розповідає Наталя Зотова:

За чотири місяці цього року було затримано стільки ж нелегалів, як за весь минулий рік. Половина з них - китайці. Їх вже більше трьохсот. Прикордонники нарікають, що без відповідного фінансування їм доводиться не лише утримувати мігрантів та ідентифікувати їх, а й перейматися медичним обслуговуванням. Через смерть одного з нелегалів, який був хворий на пневмонію, у таборі оголошено карантин. Новоприбулих, а їх - уже більше сотні, поселяють у непристосованому ізоляторі на території прикордонного загону. Якщо й тут доведеться оголосити карантин, затриманих нікуди буде поселяти. Тим часом, минулої ночі в ізолятор знову доставили 55 громадян Китаю. Якби мігрантів спіймали по той бік кордону, їх би все одно передали Україні, пояснив в інтерв"ю "Німецькій хвилі" прес-секретар Мукачівського прикордонного загону Едуард Стеблюк. Домовленість про прийом-передачу осіб зі Словаччиною й Угорщиною існує ще з часів Радянського Союзу. Якщо найближчим часом подібних угод не підпишуть з Росією й Білоруссю, то проблема з нелегальними мігрантами загостриться ще більше.


Польща створює нові центри для нелегалів

http://kleist.dwelle.de Німецька Хвиля 17.04.2003

ВАРШАВА. Польща має намір збудувати на східному кордоні чотири нових центри для біженців та нелегальних мігрантів, що потрапляють до країни через східні кордони. Як передає наш кореспондент, уряд у Варшаві сподівається на підтримку Європейського союзу при фінансуванні проекту. Докладніше - Володимир Прядко:

Найбільше нелегальних мігрантів потрапляють на польську територію саме черз східний кордон - з Росії, Литви, Білорусії та України. Очікується, що після вступу Польщі до Євросоюзу, кількість непроханих гостей може зрости. Наразі центри для біженців розташовані в глибині країни, що змушує владу витрачати неабиякі кошти на транспортування. Тому, за словами генерального директора управління у справах репатріації та іноземців Яна Венгжина, вздовж східного кордону - в Перемишлі, Білій Підлясці, Білостоку та в Кентжині будуть побудовані нові центри. Щоправда, коштів для цього у польської сторони немає, однак є надія на Євросоюз, який досить прискіпливо контролює свої зовнішні кордони і готовий інвестувати в їхнє упорядкування. Тим часом, у Польщі набули резонансного характеру нещодавні події на польсько-українському кордонному переході Медика-Шегіні. Там у ніч на середу кількасот польських дрібних торговців, які поверталися додому з України, "штурмом" взяли прикордонний перехід і практично повністю зруйнували митний термінал. А от на переході Корчова-Краковець утворилася чергова кількакілометрова черга з українських автомобілів, які мають проблеми з в"їздом до України.


Міграційну службу — у цивільні руки

№68 15.04.2003 “День”

Вадим РИЖКОВ, “День”

В Україні назріла необхідність створення єдиної державної міграційної служби, яка займатиметься питаннями, пов’язаними із переміщенням іноземних і вітчизняних громадян. Про це заявив на прес- конференції у Дніпропетровську голова Державного комітету України у справах національностей і міграції Геннадій Москаль. За його словами, подібні служби, які вирішують проблеми громадянства, визначення статусу іноземців, видачі паспортів і віз, існують практично у всіх європейських країнах і навіть у сусідній Росії. При цьому вони є “не воєнізованими, а цивільними структурами”. В Україні, сказав Г. Москаль, на даний момент питаннями, пов’язаними з міграцією іноземних і вітчизняних громадян, займаються підрозділи восьми міністерств і відомств. Представники деяких із них, наприклад, МВС, зі слів голови держкомітету, заперечують щодо передачі своїх функцій. “Проте, — підкреслив він, — я вважаю, що іноземці, які прибувають до України, не повинні бути під контролем воєнізованих структур”. Як приклад, Г. Москаль навів досвід Польщі й інших східноєвропейських країн, де міграційні служби “демілітаризовано”. “Чомусь у нас, — зауважив він далі, — важко відбувається прощання з погонами”.

Кажучи про конкретні кроки зі створення державної міграційної служби, Г. Москаль повідомив, що такий проект буде подано на розгляд Кабміну України в першій половині цього року, а потім передано до Адміністрації Президента, у компетенції якого і є створення подібних органів. На думку голови держкомітету, поява єдиної міграційної служби, що має свою інфраструктуру, повинна полегшити і боротьбу з нелегальною міграцією через територію України, що ускладнює відносини з країнами Європи. Тільки минулого року, за даними держкомітету, в Україні затримали 23171 нелегального мігранта, хоч деякі джерела свідчать і про щорічний транзит до 550 тисяч “нелегалів”. Близько 70 відсотків із них, сказав Г. Москаль, намагаються проникнути до європейських країн через українсько-словацький кордон, 20 відсотків — через кордон із Угорщиною, ще 10 відсотків — через кордон із Польщею. Ситуація може значно ускладнитися після того як наступного року в України з’явиться спільний кордон із країнами Європейського Союзу. Вже сьогодні західні сусіди ввели візові режими, і кордон із ними може виявитися, зі слів Г. Москаля, “не гіршим, ніж у Радянському Союзі”. Тим часом, вважає він, Україні, навпаки, потрібна “лібералізація візового режиму і прикордонної співпраці”. Одночасно голова держкомітету вважає, що через рiк-два “дійде до візового режиму” з сусідами по СНД — Молдовою та Росією. Обійтися без ефективної міграційної служби за такої обстановки буде непросто, вважає він.


Затримано групу нелегалів з України

http://kleist.dwelle.de 14.04.2003

ЛУЦЬК. Велику групу українських нелегальних мігрантів було затримано на польсько-німецькому кордоні й повернуто на батьківщину. 67 осіб, переважно жінки з західних областей України, законно в"їхали до Польщі, і вже звідти намагалися потрапити на роботу до Німеччини. Розповідає Сніжана Шевчук:

Польські прикордонники кажуть, що вперше затримали таку велику групу нелегалів з України. Проте, ще більше їх вразив спосіб у який українці, а це переважно були жінки, намагались потрапити на роботу до Німеччини . Їх перевозили у морозильній камері. Коли нелегалів виявили, ті вже ледве ворушилися. Як повідомили жінки, за таке транспортування кожна з них сплатила невідомим по 200 доларів. Страх бути затриманими і, навіть замерзнути виявився меншим, аніж страх безгрошів'я. У пошуках роботи за кордоном, вони залишають свої родини і готові ризикувати навіть життям. Нелегалів передали волинським прикордонникам. Відтепер депортованим українцям шлях до Польщі заказаний на 5 років.


Нелегалів – додому

Львівська газета 01.04.2003 (№ 136)

НЕЩОДАВНЄ нововведення полегшить долю вітчизняних прикордонників. Прикордонні війська отримали право приймати рішення про видворення нелегалів та осіб, що порушили правила перебування в Україні. Прикордонники зможуть повертати порушників на батьківщину або в ту країну, з якої вони прибули.

Здебільшого нелегальні мігранти прибувають до нас із Російської Федерації, і їхній потік зростає. Лише за перший квартал цього року закарпатські та львівські прикордонники затримали близько 600 осіб, що намагалися нелегально перетнути кордон. Так, 28 березня за 50 км від держкордону, в занедбаному приміщенні колишньої ферми, прикордонники затримали 8 осіб – громадян Бангладеш. Наступного дня в Мукачівському районі при спробах перетину українсько-словацького кордону, загалом затримали 24 громадяни Російської Федерації з Чечні (з них – 9 дітей та 7 жінок), 6 громадян Вірменії (4 дитини, 1 жінка) та 12 громадян Індії.

Крім нелегалів, прикордонники затримують і контрабанду.

Володимир Чамара, керівник прес-служби ПВУ Західного напрямку


Про долю українських заробітчан в Італії

http://radiosvoboda.org 5/03/2003

Богдана Костюк

Підписання угоди між Україною і Португалією, яка гарантує соціальний захист українських заробітчан, офіційний Київ трактує як “перший крок” до розробки і підписання подібних документів з іншими державами ЄС, де працюють українці. Міністр закордонних справ Анатолій Зленко назвав серед таких країн Грецію, Італію та Іспанію. Нині фахівці зовнішньополітичного відомства України провадять консультації з італійськими та іспанськими колегами, хоча італійці вважають розробку документа, який би передбачав захист громадян України, що інтегруються в економіку Італії, передчасним. Чому?

Нещодавно Парламент Італії прийняв новий міграційний закон.

Як повідомив перший секретар Посольства Італії в Україні Агостіно ПІННА, здійснення його положень дозволить багатьом українським заробітчанам легалізуватись і активно інтегруватися в італійське суспільство: “Підписання Італією угоди, подібної до тієї, що з Україною підписала Португалія, нині може бути передчасним, оскільки спершу треба побачити ефект від нашого нового закону. Завдяки його здійсненню, положення багатьох українців в Італії можна буде врегулювати, люди зможуть працювати легально – і не завдяки підписанню двостороннього договору, а завдяки цьому закону. Новий міграційний закон передбачає легалізацію іноземних громадян, які мають місце роботи на Аппенінах, і підтвердження італійського працедавця, котрий бере їх на роботу. Можливо, пізніше справді буде потрібна подібна угода, щоб визначати річну квоту для української трудової міграції”, - каже пан Пінна.

Він наголосив, що з українськими заробітчанами в італійців проблем виникає менше, ніж з імігрантами з Албанії чи Північної Африки: більшість заробітчан з України – жінки, які працюють у сім’ях, доглядаючи або хворих літніх людей, або дітей. Вони важко заробляють на хліб собі і своїм родинам, що залишилися в Україні. І, за словами пана Пінни, впровадження нового міграційного закону полегшить цим людям життя. На моє запитання, скільки українських заробітчан працює в Італії, Агостіно Пінна відповів: “Цифри назвати важко, тому що багато з них перебуває в Італії нелегально, і тому важко назвати точні статистичні данні. Іноді кажуть, що на Аппенінах працюють сто – сто п’ятдесят тисяч українських заробітчан... Можливо. Але те, що їх не менше п’ятдесяти – сімдесяти тисяч – сто відсотків!” - впевнений італійський дипломат. І кількість заробітчан не зменшується, тому що економічних і соціальних проблем в Україні залишається чимало донині.


Українська банда переправила до Німеччини тисячу і одного нелегала

http://ukr.for-ua.com/news/2003/02/28/103527.html ForUm 28.02.2003

У Кельні розпочався процес проти української банди, якій вдалося переправити до Німеччини близько тисячі нелегалів з України та Молдови.

За даними слідства, ще на початку 2001-го року в Кельні було створено злочинне угруповання, до якого ввійшли приблизно 20 осіб, переважно громадяни України. Ця організація займалася нелегальним переправленням людей через кордон. І от тепер чотири члени цієї банди опинилися на лаві підсудних. Йдеться про двох німців, один з яких переселенець з України, та двох українців. Їх звинувачують у порушенні закону про іноземців та в підробці документів.

Нелегалам, які скористалися їхніми послугами, вдалося перетнути німецько-польский кордон завдяки туристичним візам. Для отримання таких віз зловмисники забезпечували своїх клієнтів за відповідну плату фіктивними запрошеннями та спеціальними страховими полісами. Такі страхові поліси приймалися німецькими посольствами вкраїнах СНД замість підтвердження платеспроможності подорожуючихабо осіб, чий підпис стояв на запрошенні.

Як розповів “Німецькій хвилі” прес-секретар земельного суду в Кельні Георг Швітанські, дані для оформлення фіктивних запрошень підозрювані отримували, звертаючись у Німеччині до безпритульних, безробітних, пенсіонерів з проханням підписати за 50 марок відповідні документи. Таким чином їм вдалося вмовити приблизно 200 осіб.

Крім того, члени злочинного угруповання створили цілу мережу підставних туристичних фірм, від імені яких було складено програми туристичних подорожей по Німеччині для гостей з України.

Очікується, що процес у Кельні триватиме до червня. Підсудним загрожує від одного до десяти років позбавлення волі.

Тим часом нелегальні мігранти з України й надалі залишаються серйозною проблемою як для німецьких, так і польских прикордонників та співробітників митних служб. Кілька днів тому на польскому боці прикордонного переходу в районі міста Франкфурт-на-Одері митники затримали 26 нелегалів з України, які намагалися потрапити до Німеччини, переховуючись у кузові вантажного автомобіля. Перевіряючи пломби на машині, яка за документами мала перевозити вікна, службовець почув голоси в кузові, що й видало нелегалів.


Заробив у Португалії - витратив в Україні

Ніна Григоренко

http://www.zn.kiev.ua/op/show/432/37735/
Дзеркало тижня 7 (432) Субота, 22 - 28 Лютого 2003 року

Нелегальна міграція наших співвітчизників за кордон аж ніяк не рідкість. Її рушійна сила — брак робочих місць у країні і значна різниця в зарплатах у різних державах. Чому нелегальна, теж зрозуміло — країни з високим рівнем життя найчастіше не страждають від відсутності робочої сили і тому всіляко стримують її притік іззовні. Щоправда, їхній “захист від остарбайтерів” зовсім не ідеальний...

Приїхали, влаштувалися, нарешті заробили. Але як доставити гроші на Батьківщину? Адже нелегал не може на своє ім’я відкрити навіть рахунок у банку. Доводиться довіряти зароблену копійку мало знайомим людям, використовувати міжнародні системи переказу грошей, які не потребують відкриття банківського рахунку тощо. Все це — додаткові витрати.

Ситуація, схоже, різко змінюється з появою законного механізму регулювання міграційних потоків, подібного до того, який Україна розробила з Португалією. Йдеться про угоду, що передбачає соціальний захист українців, які працюють у Португалії. Побічно його дієвість підтверджується суттєвим збільшенням розрахунків в Україні платіжними картками міжнародних платіжних сиcтем Europay або Visa, емітованими португальськими банками. Так, торік ця країна продемонструвала рекордні темпи зростання: українські обороти за картками Visa, емітованими португальськими банками, зросли більш як у сім разів і досягли 13,5 дол. США. Португалія поступилася лише Росії (з оборотом майже 60 млн. дол.), яка посіла перше місце, і США (лідер 2001 року відступив на другу позицію з 27 млн. дол.). З карток Visa, виданих у країнах СНД (окрім Росії), найактивніше використовувалися в Україні кредитки казахських банків. Оборот по них склав 1,3 млн. дол. Лідером же серед центральноєвропейських країн стала Польща з 2,2 млн. дол. обороту.

Фахівці не виключають, що намальована статистикою картина незабаром може суттєво змінитися. Досвід Лісабона помічено й оцінено у сусідній Іспанії. Мадрид теж має намір підписати з Україною документ для регулювання міграційних потоків, а у нього, судячи із заяв Рамона Мігеля, держсекретаря Королівства Іспанія (він побував минулого тижня в Києві), ринок робочої сили навіть більший. Поки ж в Іспанії працює вдвічі менше українців, аніж у Португалії, і “переводять” вони на Батьківщину по карткових каналах (дані Visa International) близько 4,5 млн. дол. — це восьме місце в картковому списку країн.


Німеччина перетворилася на транзитну країну для нелегалів з України

http://radiosvoboda.org Надія Кандиба

Німеччина, 19 лютого 2003 – Складається враження, що не вщухає потік нелегальних мігрантів з України до Німеччини. На польсько-німецькому прикордонному переході в районі міста Франкфурт-на-Одері в одній із вантажівок було знайдено 26 українців та одного молдованина.

Потрапити до Німеччини нелегалам так і не вдалося. Під час контролю автомобілю ще на польському боці кордону митники почули голоси в середині вантажівки і це при тому, що, згідно з документацією, автомобіль мав перевозити вікна. Зазирнувши до машини, службовці побачили в ній 27 осіб. 26 з них виявилися громадянами України, один із нелегалів мав при собі молдавський паспорт. Тепер цим людям загрожує екстрадиція з Польщі.

За даними німецької прикордонної поліції, цей інцидент на німецько-польському кордонні можна вважати однією з найбільших нелегальних акцій за останні роки. В серпні 2002 року також на прикордонному переході у Франкфурті-на-Одері німецькими митникам було затримано 19 українців, серед яких була ще й одна маленька дитина. Вони переховувалися в кузові автомобіля, завантаженого розібраними саунами. Торік німецьким правоохоронним органам вдалося розкрити злочинне угруповання, що переправляло нелегалів до Німеччини, видаючи їх за туристів. Злочинцями була створена у ФРН та в Україні ціла мережа фірм, які видавали фіктивні запрошення для того, аби обманним шляхом отримати німецьку візу. Після того, як такий канал переправлення людей через кордон було перекрито, а посольство Німеччина запровадило більш суворі правила для отримання туристичних віз, нелегали почали шукати, вірогідно, інші можливості для перетину кордону.

За даними слідчих органів, Німеччина вже перетворилася на транзитну країну для нелегалів з України, які прямують на заробітки переважно до Португалії та Іспанії. Наскільки серйозною ця проблема є для німців засвідчив також Міжнародний кінофестиваль у Берліні, який щойно завершився в німецькій столиці. Один із трьох німецьких фільмів, які брали участь у конкурсній програмі, розповідає історію саме українських нелегалів, яких контрабандисти людей залишили поблизу німецького міста Франкфурт-на-Одері, але на польському березі річки, по якій проходить кордон між двома країнами.


Іспанія вслід за Португалією прирівняє українських остарбайтерів до своїх громадян

http://ukr.for-ua.com/news/2003/02/18/141739.html

Андрій Миселюк, ForUm 18.02.2003

Іспанія впевнено намагається підписати з Україною угоду про правовий статус українських заробітчан у цій країні аналогічну до тієї, яку підписали минулого тижня Україна та Португалія. Про це заявив сьогодні на прес-конференції у Києві державний секретар МЗС з європейських питань Іспанії Рамон де Мігель, відповідаючи на запитання кореспондента ForUm’у. Іспанський дипломат зазначив, що ця тема ставилася сьогодні на його переговорах з українським колегою – держсекретарем МЗС України з питань європейської інтеграції Олександром Чалим.

Рамон де Мігель зазначив, що “українцям більше подобається Португалія, ніж Іспанія”, оскільки в Португалії перебуває близько 80 тисяч українців, а в Іспанії – за деякими даними, “менше половини від цієї кількості”. Іспанський дипломат висловився за залучення українських працівників в країну і наголосив: “Ринок робочої сили Іспанії ширший від португальського і відкритий для українських заробітчан”.

У зв’язку з цим Рамон де Мігель зазначив, що підписання між Україною та Іспанією угод, які регулюватимуть міграційні потоки з України і нададуть українським працівникам соціальні і правові гарантії, буде актуальним у тому випадку, якщо потік українських робітників в Іспанію зросте.

Він також повідомив, що Іспанія має угоди з Польщею і Румунією, які регулюють правовий статус працівників із цих країн в Іспанії. За словами Рамона де Мігеля, ці угоди “схожі” на україно-португальську угоду.

Держсекретар іспанського МЗС не зміг назвати точні терміни підписання такої угоди, додавши лише, що це може бути зроблено “в не дуже довгий термін”. Він також додав, що зі своєї ініціативи декілька тижнів тому звернувся до міністерства внутрішніх справ Іспанії з проханням надати свій висновок про необхідність підписання угоди про соціальні і правові гарантії для українських працівників.

У свою чергу, присутній на прес-конференції держсекретар МЗС України з питань європейської інтеграції Олександр Чалий зазначив, що Україна давно передала Іспанії свої пропозиції з приводу підписання такої угоди.

Як повідомляв ForUm, 13 лютого Україна і Португалія підписали угоду про тимчасову міграцію українських громадян для роботи в Португалії. Угода повинна буде сприяти забезпеченню законних прав громадянам України, які планують працювати в Португалії. Зокрема, угода передбачає чіткий механізм працевлаштування громадян України. Також, згідно з цією угодою, на наших громадян будуть поширюватися соціальні та трудові гарантії, які отримують громадяни Португалії.

За офіційними даними МЗС, зараз на нелегальному становищі за кордоном перебуває близько 1,5 млн. громадян України.


Підписано угоду про тимчасову міграцію українців для роботи у Португалії

http://www.obozrevatel.com.ua/ukr 13/02/2003

Україна та Португалія підписали угоду про тимчасову міграцію українських громадян для роботи у Португалії. Як повідомляє Інтерфакс-Україна , документ підписали в четвер у Києві міністри закордонних справ України та Португалії Анатолій Зленко та Антоніо Мартінш да Круж.

Як повідомляв "Оглядач", угода повинна сприяти забезпеченню законних прав громадянам України, які планують працювати у Португалії. Зокрема, угода передбачає чіткий механізм працевлаштування громадян України. Також, відповідно до цієї угоди, на наших громадян поширюватимуться соціальні й трудові гарантії.

За офіційними даними МЗС, зараз на нелегальному становищі за кордоном знаходяться близько 1,5 млн. громадян України. У Португалії нелегально працює понад 50 тис. українців.


Спочатку шукай роботу “за бугром”, а потім відкривай візу

Іван ФАРІОН

Високий Замок 13.02.2003 №29(2461) http://www.wz.lviv.ua

Упорядкувати неконтрольований наплив “української” робочої сили, яка останнім часом заполонила Португалію, покликані двосторонні домовленості, які планують у Києві головний дипломат України Анатолій Зленко та його португальський колега Антоніо Мартинш да Круж. Він у середу прибув на береги Дніпра.

Кількість українців, які перебувають у цій країні на законних підставах, сягає 60 тисяч, а число “підпільних” заробітчан, за неофіційними даними, перевищує цю цифру в кілька разів. Як стверджують португальські власті, Україна перетворилась на третє за значенням джерело імміграції до Португалії, поступившись місцем у цій категорії лише колишнім португальським колоніям - Кабо Верде та Бразилії.

Чимало українців, яких часто-густо переправляють до Португалії злочинні угруповання, звертаються за офіційним дозволом на перебування, лише коли потрапляють туди.

Як інформує Бі-бі-сі, після переговорів у Києві міністрів закордонних справ і підписання відповідних угод порядок адаптації до португальської дійсності буде змінено: за дозволом на проживання у цій країні треба буде звертатися ще до виїзду за кордон. І лише той, хто заздалегідь знайде собі роботу, отримає португальську робочу візу на термін до п'яти років.


Вже кілька років поспіль спадає кількість нелегальних мігрантів до Чеської Республіки

http://radiosvoboda.org/programs/europe/2003/02/20030205171030.asp

Оксана Пеленська

Прага, 4 лютого 2003 – Розпочну зі статистики. 10 років тому нелегальна міграція до Чеської Республіки досягала майже 45 тисячі осіб. На початок 2002 року ця кількість була вже наполовину меншою – 23 тисячі осіб. Особливо успішним у боротьбі з нелегальними перетинами кордону був минулий рік, відбувся спад на ще 9 тисяч осіб. Тобто становище суттєво поправилось і чехи не приховують задоволення. Справа в тім, що ці нелегали разом із заробітчанами, тисячі яких працюють в Чехії без права на працю, тобто на чорно, є однією з найбільших внутрішніх проблем, передусім, – джерелом злочинності й фінансових збитків.

До найбільшої кількості нелегальних перетинів державного кордону доходить на сході Чехії, на чесько- словацькому кордоні. За статистикою, саме тут найчастіше, і треба зазначити, – найуспішніше ведеться нелегалам. Не таємницею при цьому є те, що значна кількість цих іноземців дістається на чеські терени з допомогою чеських чи словацьких проводирів. Лише трохи більше одного відсотка іноземців намагається перетнути нелегально чеський повітряний кордон. Звичайно, на летовищі в Празі порушників без візи чи з фальсифікованими документами вдається без проблем затримати.

Стосовно національного складу нелегальних мігрантів до Чехії, то він доволі строкатий. Є поляки, молдавани, грузини, вірмени, є громадяни України, однак європейців відносно загального числа менше. Минулого року при спробі нелегально перетнути чеський кордон було затримано 143 українських громадян – це найменша група за громадянством. Для порівняння, молдаван було майже півтисячі, вірменів майже 370 осіб. У 2002 р. найбільшу групу нелегальних мігрантів складали китайці – 2 тисячі 300 осіб, що на близько 1800 осіб більше, ніж у 2001 році. На думку чеського міністра внутрішніх справ Станіслава Ґросса, ймовірно причиною є політична ситуація.

На загал, значне зменшення нелегальної міграції до Чехії криється в зміні чеського законодавства про надання статусу утікачів. Щоб захистити свій ринок праці, чехи значно ускладнили процедуру і обмежили можливості отримання притулку.


Українці міцно лідирують серед нелегалів, яких виганяють із Чехії

http://ukr.for-ua.com/news/2003/01/22/152306.html ForUm 22 січня 2003

Минулого року з Чехії було вислано 4700 нелегальних мігрантів. 70% із цієї кількості склали українці, повідомив в інтерв’ю радіо “Прага” директор обласного управління закордонної та прикордонної служби Мілан Коцик.

“За нашою інформацією, у Празі легально проживає 97 тис. іноземців, із них 27 тисяч становлять українці, 8 тисяч росіяни і 5 тисяч молдавани”, – сказав Коцик.

Передумовою для осідання такої величезної кількості нелегальних робітників у ЧР є попит на дешеву робочу силу.

“Європа наштовхується на нестачу робочої сили, конкретно - в будівництві. Опитування серед молодих людей у європейських державах показують, що вони не хочуть працювати каменярами або, наприклад, дорожніми ремонтниками”, – сказав директор управління закордонної та прикордонної служби Праги Йіндржих Урбан

Загалом же, відзначає радіо “Прага”, з 2002 р. знизилася кількість нелегальних перетинів кордону. Якщо 2001 року іноземна поліція Чехії зареєструвала близько 24 тисяч згаданих правопорушень, то минулого року їх було менше 15 тисяч.

Заслуга у цьому належить, передусім, чеському Відділу по боротьбі з організованою злочинністю, а також прикордонній службі. Сприятливим чинником для ЧР є і зниження нелегальної міграції у сусідніх держав Польщі, Угорщини та Словаччини, чому сприяли інвестиції ЄС у цій області.

Однак, незважаючи на загальне зниження нелегальної міграції, кількість нелегалів, котрі перебувають у ЧР, збільшилося за рахунок тих, хто, вже перебуваючи в країні, не зміг продовжити термін перебування через посилення правил.


Німецька Хвиля 02.01.2003

Зросло число нелегалів на українсько-словацькому кордоні

МУКАЧЕВЕ. Після переоснащення угорсько-українського кордону зросла контрабандна діяльність і почастішали нелегальні перетини на українському кордоні із Словаччиною. Детальніше - Наталка Зотова: Готуючись до вступу в ЄС, Угорщина посилила свої рубежі сучасними технічними засобами охорони, якими за відповідними угодами можуть користуватися й українські прикордонники. Вочевидь, саме це змусило порушників шукати нові напрямки нелегальних переходів. За словами начальника Мукачівського прикордонного загону Олександра Біньковського, серед затриманих порушників побільшало вихідців з країн СНД. Якщо раніше люди втікали з Афганістану, Пакистану, Індії, то тепер вони полишають країни Кавказського регіону, а надто - Чечні. Щомісяця затримують по два десятка чеченців. Переважно це мирні родини, які рятуються від війни. Всього у 2002 році закарпатські прикордонники затримали понад 1000 нелегальних мігрантів.