повернутися Ї: кордон

Англійський фільтр для “ледарів”

Львівська газета, 4 березня 2004 (№ 365)  http://www.gazeta.lviv.ua 

Великобританія – одна з останніх держав-членів ЄС – обмежує доступ до свого ринку праці для громадян країн Центрально-Східної Європи.

Менш ніж через два місяці відбудеться найбільше розширення Європейського Союзу. До організації приєднаються десять держав, населення яких перевищує 450 мільйонів осіб. Розширення мусить стимулювати економічний розвиток континенту, проте об’єднання супроводжується низкою проблем, які потребують негайного вирішення. Однією з найбільших, як для держав-членів ЄС, так і для країн-кандидатів, є виїзд громадян держав Центрально-Східної Європи з набагато нижчим рівнем життя на багатий Захід континенту.

Свобода заради економіки

Вільний рух робітників у Європейському Союзі був однією з основних умов економічної інтеграції з дня заснування організації. Стимулом цього процесу став Маастрихтський договір 1992 року, який запровадив громадянство ЄС. Сьогодні мешканці країн-членів Євросоюзу мають змогу вільно подорожувати територією інших держав-членів у пошуках роботи. Відповідно до чинного законодавства ЄС, громадяни можуть шукати роботу в іншій країні Співтовариства щонайменше 6 місяців. Увесь цей час вони користуються режимом недискримінації на основі їхнього громадянства та мають змогу отримувати соціальну допомогу в державі перебування. Права працівників країн-кандидатів у Європейському Союзі не є настільки ліберальними. Наприклад, угода про асоціацію Європейських Співтовариств із Польщею, підписана 1991 року, передбачає недискримінаційний режим щодо польських працівників у ЄС, якщо вони працюють легально.

Обережна інтеграція

Із першого травня цього року країни-кандидати стануть державами-членами ЄС, проте працівники цих країн не отримають рівних прав із нинішніми громадянами Європейського Союзу. Річ у тому, що держави-члени ЄС мають право впродовж семи років обмежити доступ представників нових країн до свого ринку праці. Австрія, Бельгія, Греція, Іспанія, Італія, Німеччина, Португалія, Фінляндія та Франція вирішили закрити свої кордони щонайменше на два роки. Нідерланди ввели інше обмеження – лише 22 тисячі громадян нових держав-членів допустять до ринку праці. У Люксембурзі можна буде працювати лише певній категорії працівників. Данія ввела вимогу отримання працівником дозволу на працю. Швеція, яка раніше обіцяла вільний доступ до свого ринку праці, наприкінці січня ввела певні обмеження. Крім того, кожна з цих країн, окрім Португалії, не надаватиме громадянам держав-кандидатів соціальної допомоги.

Ледарям в’їзд заборонено

Єдиними країнами, які не вводили обмеження, залишалися Ірландія та Великобританія. Проте уряд останньої заявив наприкінці минулого місяця про зміну своєї позиції. Як зазначив прем’єр-міністр країни, громадяни держав Центрально-Східної Європи зможуть залишитися в Британії, якщо вони приїхали працювати. “Людей, які не зможуть себе забезпечити, виганятимуть”, – заявив Тоні Блер. Відповідно до плану уряду, який представив міністр внутрішніх справ Великобританії Девід Бланкетт, людям із держав колишнього соціалістичного табору не потрібен дозвіл на працю, але вони повинні бути зареєстрованими як працівники. “Ми запрошуємо людей, які приїхали сюди, легально працювати, але не зловживати системою соціальної допомоги”, – додав міністр. Британські обмеження триватимуть, щонайменше до 2006 року. Проте особи, які працюють або активно шукають роботу не менше року, зможуть отримати соціальне забезпечення раніше.

Цікавим є той факт, що обмеження поширюватимуться не на всі держави, які в травні стануть членами ЄС. Лише громадяни країн колишнього соціалістичного табору (а це: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина та Чехія) не зможуть вільно подорожувати, в той час як громадяни Мальти та Кіпру отримають рівні права з громадянами нинішніх держав-членів ЄС.

Євроочікування

Уряд Великобританії очікує, що в країну прибуватимуть від 5 до 13 тисяч осіб щороку. Проте деякі неурядові організації стверджують, що їхня кількість становитиме 40 тисяч. Нещодавні опитування Євробарометра, програми соціальних досліджень Європейської комісії, показали, що попередження про великий наплив робочої сили з нових держав-членів ЄС є перебільшенням. Згідно з дослідженнями, навіть за умови повністю вільного руху працівників, кількість дорослих людей, які б переїхали з усіх нових до всіх сьогоднішніх держав-членів Євросоюзу впродовж наступних п’яти років становить лише 1% від населення країн-кандидатів. Тобто виїзд становитиме, за прогнозами Євробарометра, близько 220 тисяч людей на рік.

Тарас Бик, Лондон