повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 25.06.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Нелегали виходять з тіні

В Іспанії нещодавно завершилася найбільша в Європі акція з легалізації нелегальних мігрантів. Сотні тисяч, очевидно, отримають офіційні дозволи на роботу. Соціалістичний уряд країни намагається вбити двох зайців – покращити контроль за міграційними потоками й підтримати ринок праці.

Без українських мулярів, російських хатніх прибиральниць чи марокканських збирачів врожаю іспанська економіка мала б великі труднощі. Там, де потрібна тяжка фізична праця, знайти робітників складно. Саме ця обставина привернула увагу уряду в Мадриді до сотень тисяч трудових мігрантів, які працюють у країні нелегально. Результатом стала безпрецедентна в європейських масштабах програма легалізації.

„Нелегалом бути тяжко. Тепер нам нарешті дадуть папери, я задоволена і щаслива”.

Росіо Матахана з Еквадора більше не боїться поліції, бо живе й працює в Іспанії легально. Це означає, що вона відповідає трьом вимогам, які уряд соціалістів висунув для легалізації: перша – перебування в країні щонайменше від серпня минулого року; друга – відсутність проблем з поліцією як удома, так і в Іспанії; третя – договір про працю, що має щонайменше піврічний термін дії. За передбачений період між лютим і травнем заяви на легалізацію подали близько 700 тисяч людей. Міністр праці Хесус Кальдера називає це великими успіхом:

„Це, безсумнівно, найбільша за останні 40-50 років акція в Європі по виведенню з тіні нелегальної праці”.

Найбільшою проблемою нелегалів було переконати роботодавців. Особливо тих, хто не хоче сплачувати за робітників соціальні внески, наприклад, медичне страхування. Але тепер, коли термін легалізації вибіг, роботодавцям, які продовжують використовувати нелегальну працю, доведеться платити штраф – 60 тисяч євро за нелегала. Звичайно, якщо піймають. Але іспанський уряд уже погрожує суворими перевірками.

Організації, що займаються в Іспанії соціальним страхуванням, уже сподіваються поповнити каси десь на 750 мільйонів євро. Наступного року надходження можуть збільшитися майже вдвічі – на півтора мільярди євро.  Такі рожеві мрії мають своє підґрунтя. Іспанський міністр праці розраховує на те, що 90 відсотків заяв на легалізацію буде задоволено:

„Поза межами цього процесу залишиться небагато людей... Їм, очевидно, доведеться посилатися на надзвичайні гуманітарні обставини, або соціальне коріння, або ж їх буде депортовано на батьківщину”.

Деякі країни ЄС тепер занепокоєні, що легальні іспанські мігранти тепер з офіційними паперами швиденько рушать далі, наприклад, до Німеччини або Голландії. Іспанський уряд не поділяє такі занепокоєння. Як кажуть офіційні особи, передумова нинішньої легалізації – робота в Іспанії. Це означає, що ті робітники, які подали заяви на легалізацію, вже давно працюють в Іспанії, пустили „коріння” й не збираються емігрувати. Але найбільш голосно легалізацію критикують політичні опоненти іспанських соціалістів – консерватори. Говорить їхній лідер Маріано Рахой: 

„Це вже просто в жодні ворота не лізе – легалізувати людей, які перед тим працювали нелегально. Напевне, цим скористаються як запрошенням”.

Іспанські консерватори називають легалізацію імпровізованою й передчасною акцією. У відповідь держсекретар з питань імміграції Консуело Румі радить опозиціонерам подивитися в дзеркало:

„Це можливе вирішення проблеми для всіх тих, хто вже певний час живе в Іспанії. А саме внаслідок – наголошую – внаслідок поганої політики попереднього консервативного уряду. Той уряд не зміг знайти відповідь на цю проблему, він не вислав нелегалів, але й не легалізував їх.”

Тим часом оглядачі зауважують, що й нинішня хвиля легалізації в Іспанії далека від вирішення проблеми. За деякики оцінками, в країні досі перебувають до одного мільйона нелегалів.  

За матеріалами кореспондентів