повернутися Ї: кордон

http://ukraine.radiosvoboda.org

Україна як порятунок Європи від нелегальних мігрантів: проблеми і перспективи

Богдана Костюк

Київ, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Для величезної кількості мешканців планети міграція — питання життя або смерті. Сто сімдесят п’ять мільйонів людей у світі — мігранти. Три мільйони з них — українці. Про це йшлося сьогодні на міжнародній конференції з питань міграції та реадмісії в Києві.

Україна є забралом на шляху нелегальної міграції до Європи, вважає голова Ради з питань національностей при президенті України Геннадій Удовенко: «Україна взяла на себе історичну місію — врятувати західну Європу від нелегальної міграції. І Україна дуже відповідально ставиться до цієї дуже небезпечної для себе проблеми. Адже у нас відкритий кордон із Росією, і ця нелегальна міграція іде з Росії. Я не звинувачую абсолютно — Росія тут ні при чому. Бо вона також страждає від цієї нелегальної міграції, як і Україна. Я вдячний Євросоюзові за те, що вони розуміють цю проблему і багато роблять. Але ми не милостиню просимо в ЄС — ми просимо рішучих дій для боротьби з нелегальною міграцією».

Голова Представництва Європейської Комісії в Україні Іян Боуґ уточнює: за угодою про реадмісію між Україною та Євросоюзом українська сторона отримає до 30 мільйонів євро на облаштування кордонів і для контролю за міграційними потоками. До того ж, за словами Боуґа, Єврокомісія співпрацює з організаціями, які опікуються в Україні захистом прав мігрантів і біженців. Крім того, Єврокомісія чудово розуміє, що такого ж захисту потребують і українські робітники у державах Європейського Союзу, зазначив Боуґ.

За його словами, Євросоюз і Україна також плідно співпрацюють із країнами — сусідами ЄС у сфері контролю за нелегальною міграцією. Разом із українськими фахівцями Єврокомісія розробила й фінансовий механізм для розв’язання цих проблем, каже європейський дипломат.

Контроль за міграцією — загальноєвропейська справа

А голова представництва Міжнародної організації з міграції в Києві Джеффрі Лабовіц нагадав: так само, як до ЄС щодня прибувають нові і нові трудові мігранти з країн СНД, держав Сходу, так і на українській території вкорінюються трударі з В’єтнаму і Китаю, біженці з країн Закавказзя. Тобто міграційні потоки посилилися по всій Європі, і контроль за ними перетворюється на загальноєвропейську справу.

Лабовіц сподівається: угода між Україною та ЄС про реадмісію, яку парафували 27 жовтня у Хельсінкі, буде затверджена у парламентах не пізніше від 2008 року і виконуватиметься чітко і прозоро.

Тим часом уже готова й українсько-російська угода про реадмісію. Голова консульського управління міністерства закордонних справ України Борис Базилівський вважає, що її підпишуть уже найближчим часом. Учасники конференції в Києві переконані, що ця угода стане ефективним гальмом на шляху нелегальної міграції в Східній Європі.


27.10.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Найбільші країни Євросоюзу ініціюють спрощення законодавства щодо заробітчан

ЛОНДОН. Шість найбільших країн Євросоюзу пропонуватимуть новий курс у спільній міграційній політиці Європейської спільноти. Під час зустрічі у британському містечку Стрет форд, яка завершилася у четвер, міністри внутрішніх справ Великобританії, Італії, Іспанії, Німеччини та Франції підтримали відповідну ініціативу урядів у Берліні та Парижі. Нова політика поміж іншим передбачає відкриття європейського ринку праці для заробітчан з третіх країн, які матимуть контракти на тимчасову працю. Заробітчанам, вважають міністри, слід надавати право протягом трьох-п’яти  років легально працювати в одній з країн ЄС, переказувати гроші на батьківщину та згодом повертатися туди із набутими знаннями.


У Львові відкрили пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів

20 жовтня 2006 http://lviv.proua.com

Пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів відкрили сьогодні на території Львівського прикордонного загону. Це вже третій такий пункт на західному кордоні України. На загал планується збудувати аналогічні пункти на території кожної прикордонного загону, що входять до ЗРУ.

Як повідомив начальник Західного регіонального управління ДПС України Володимир Карась, приміщення площею 300 метрів, призначене для утримання 32 нелегальних мігрантів і обладнане згідно з європейськими вимогами – у кожному боксі є окремий санвузол, загальна їдальня, можливість дивитися телебачення та телефонувати. На ремонт і обладнання витрачено майже мільйон гривень з бюджету ДПСУ.


28.09.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

ЄС планує запровадити європейську „Зелену карту”

СТРАСБУРГ. Віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні повідомив, що Євросоюз планує запровадити європейську “Зелену карту”. Ця програма з полегшення імміграції до ЄС кваліфікованих працівників має стати відповіддю на економічні потреби Євросоюзу. Про це Фратіні заявив, виступаючи перед депутатами Європарламенту. Детальніше Тетяна Карпенко:

За словами Фраттіні, нині до Європи переважно прибувають іммігранти, які не мають професійних навичок, в той час як до США, Канади та Австралії прямують талановиті люди. Тож ЄС з одного боку має стати місцем, що притягує висококваліфікованих іммігрантів, з іншого ж запобігти витоку мізків за кордон, – повідомив Фраттіні. Водночас депутати Європарламенту, зокрема від фракції Зелених, запропонували надати можливість оселитися в ЄС і людям без належної освіти. “Має бути така ж можливість, як у Сполучених Штатах Америки, де існує щось на зразок лотереї, щоб люди із різними кваліфікаціями теж отримали шанс легально потрапити до країни”, – сказав депутат Європарламенту Клод Турмс. Відповідні пропозиції буде оформлено та запропоновано для розгляду у керівних органах ЄС у другій половині 2007 року, коли в Європейському союзі головуватиме Португалія.


Німецька Хвиля, 31.08.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Українці зможуть працювати в Польщі без дозволу

ВАРШАВА. Польща лібералізувала свій ринок праці. У майбутньому громадяни України, Росії, Білорусі, Німеччини та Туреччини зможуть без дозволу на працю упродовж трьох місяців працювати на сезонних сільськогосподарських роботах. Відповідне розпорядження в середу підписала міністр праці й соціальної політики Польщі Анна Калата. З подробицями - Володимир Прядко:

Як і обіцяв віце-прем’єр і міністр сільського господарства Анджей Лєппер, Польща, не зважаючи на найбільше в Євросоюзі майже 16-ти відсоткове безробіття, наважилася на відкриття свого ринку праці. Масові виїзди поляків на краще оплачувану роботу на Захід, погнилі цьогорічні полуниці й яблука змусили польський уряд інакше подивитися на заробітчан. Міністерство праці й соціальної політики передбачає, що розпорядження набере чинності відразу ж після його опублікування, що може статися вже 1 вересня. При чому дозвіл на сезонну працю поширюється не лише на заробітчан, які прибули до Польщі спеціально на сільськогосподарські роботи, але також на низку категорій іноземців, що з тієї чи іншої причини вже перебувають у країні – наприклад: вчителів, випускників польських медичних вузів, студентів, кореспондентів закордонних мас-медіа, науковців.


Німецька Хвиля, 07.08.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Єврокомісія виступає проти "амністії" нелегалів

БРЮССЕЛЬ. Ідея Європейської комісії щодо запровадження єдиної політики у сфері імміграції може бути поставлена під питання через те, що кілька держав ЄС планують легалізувати певні категорії нелегалів. Розповідає Тетяна Карпенко.

Про збільшення квоти працівників з-за меж ЄС до 350 тисяч повідомила Італія. Оскільки, за інформацією уряду, ці люди і так вже нині перебувають у державі, їм мають дозволити офіційно працевлаштовуватись. Водночас керівництво Німеччини планує надати легальний статус нелегалам, що вже давно мешкають у федеративній республіці. За даними німецького міністра внутрішніх справ Вольфґанґа Шойблє, таких набереться від 150 до 200 тисяч. Аналогічний крок збирається здійснити і Франція. Але там мова іде лише про тих людей, які в’їхали легально, але залишилися після закінчення дії візи. Проти легалізації у державах Євросоюзу виступає Європейська комісія. На думку Брюсселя, це призводить до збільшення потоків нелегалів, оскільки вони бачать реальну можливість отримати дозвіл на проживання у ЄС. У керівництві Євросоюзу, зокрема, наводять приклад Іспанії, яка минулого року надала легальний статус 700 тисячам осіб, а тепер її кордони масово штурмують нелегали. 


Німецька Хвиля, 20.07.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Єврокомісія представила нову стратегію боротьби з нелегальною міграцією

БРЮССЕЛЬ. Європейська комісія врахувала досвід так званого „візового скандалу“ у Німеччині, пов’язаного із громадянами України, при розробці нової стратегії боротьби з нелегальною міграцією. Про це повідомив віце-президент Євро комісії Франко Фраттіні. Розповідає Тетяна Карпенко.

Відповідно до нового документа, розробленого Єврокомісією, кожна країна ЄС повинна буде інформувати інші держави Євросоюзу, про те, що громадяни якоїсь з так званих „проблемних країн” масово подають заяви на отримання візи. Тоді, за словами Франко Фраттіні, напливу нелегалів можна буде запобігти. “Ми намагаємося не повторювати помилки минулого. Про це свідчать наші нові пропозиції”, – сказав Фраттіні. Водночас, за словами віце-президента Єврокомісії, уся процедура видачі дозволів на в’їзд до ЄС має стати більш прозорою. Консульські установи шенгенських країн повинні прискорити розгляд заяв на отримання віз. На це виділятиметься 10 днів, у складних випадках – до 30. Також вони повинні будуть обґрунтовувати відмови. Нововведення вступить в дію, якщо його затвердять глави держав Євросоюзу та Європейський парламент.


Німецька Хвиля, 06.07.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

ЄС створить базу даних для боротьби з нелегалами

СТРАСБУРГ. Європейський союз планує створити базу даних, яка має допомогти в боротьбі з нелегальною міграцією. Таку пропозицію Європейської комісії у середу обговорювали депутати Європарламенту. Повідомляє Тетяна Карпенко:

У новій базі даних мають міститися відомості про про заходи, які вживають країни Євросоюзу для боротьби із нелегальною міграцією та про людей, які звернулися до тієї чи іншої держави з проханням про надання їм притулку. Таким чином країни ЄС матимуть змогу обмінюватися інформацією. Втім, лише цього кроку для подолання нелегальної міграції не достатньо, наголошували депутати Європарламенту. Вони закликали керівництво ЄС розробити ефективну політику в сфері міграції. “Перед тим як говорити про нелегальну міграцію, потрібно поговорити про необхідність відкриття каналів легальної міграції. Якщо нам цього створити не вдасться, всі мігранти у нас будуть нелегалами”, - заявив депутат Європарламенту Даніель Кон-Бендіт. Парламентарі також запропонували надати легальний статус тим, хто перебуває у ЄС без відповідного дозволу. Вони закликали Брюссель тісніше співпрацювати із державами, звідки спостерігається масовий наплив нелегалів, щоб допомогти їм досягти відповідного рівня життя. Тоді мешканці цих країн не прагнутимуть потрапити до ЄС.


http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета, 19 червня 2006 № 107 (914)

Транзитом у ЄС

У Львівській області спостерігають зростання кількості правопорушень, пов’язаних із діями нелегальних мігрантів, котрі незаконно перетинають державний кордон України.

Як повідомила прес-служба управління СБУ у Львівській області, щороку більшає кримінальних справ, порушених проти громадян нашої держави й іноземців, які організовували та були причетними до незаконного переправлення транзитом нелегалів через територію та кордон України.

Слід зауважити, що за два останні роки вітчизняні суди вже винесли вироки тринадцятьом громадянам України та двом полякам, позбавивши їх волі на термін від одного до п’яти років.

Для прикладу, торік Сокальський районний суд засудив до позбавлення волі на різний термін членів міжнародного злочинного угруповання: двох громадян Польщі й українця. Львівські працівники СБУ порушили цю кримінальну справу за фактом організації незаконного переправлення через держкордон у Сокальському районі п’ятьох китайців, чотирьох в’єтнамців і двох громадян Сомалі.

“Скоєння схожих злочинів неможливе без допомоги посібників із-поміж громадян України, мешканців прикордонних зон і перевізників, – ідеться в повідомленні обласного УСБУ. – З огляду на це, до Кодексу України про адміністративні порушення внесено відповідні зміни, згідно з якими до адмінвідповідальності притягають навіть тих осіб, які допомагають нелегалам переховуватися або переміщатися транспортом територією України. Вказані протиправні дії карають штрафом у розмірі від 850 до 8500 тисяч гривень і конфіскацією транспортного засобу”.

Катерина Кожан


Німецька Хвиля, 19.06.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Українські заробітчани в Італії отримають право на роботу

ЛЬВІВ. До осені уряд Італії планує надати право на роботу для 460-ти тисяч нелегальних мігрантів з-поза меж ЄС. Значна частина з них –українці. Про це повідомив представник Держради з питань економіки та праці Італії Джорджіо Алессандріні на конференції “Українська імміграція в новому європейському контексті”, що відбулася в Українському католицькому університеті. З подробицями Галина Стадник:

Близько півмільйона дозволів на легалізацію праці іммігрантів – це запити італійських роботодавців, каже професор Алессандріні. Хоча уряд планував видати втричі менше. Загальної легалізації, як це було в Італії у 2002 році, вже не буде, зауважує професор. Серед усіх заробітчан Італії українці четверті за кількістю, і це за останні кілька років, розповідає дослідник-соціолог Наталія Шегда: “На початку 2006 року згідно з даними Міністерства внутрішніх справ Італії зареєстровано 117 тисяч українців, але самі українці стверджують, що їх там не менше 600-700 тисяч”. Переважна більшість заробітчан – вихідці із Західної України. Майже всі вони освічені люди: педагоги, бухгалтери, інженери. Втім, доводиться виконувати роботу домогосподарок та доглядальниць, каже Алессандріні. Тому, на його думку, офіційне двостороннє визнання дипломів є пріоритетним пунктом у подальших переговорах двох країн.


23 травня 2006 р. http://zik.com.ua Західна інформаційна корпорація

Найбільш привабливою для нелегальних мігрантів є ділянка кордону України зі Словаччиною

Найбільш привабливою на західному кордоні України для нелегальних мігрантів є ділянка кордону зі Словаччиною, – заявив сьогодні, 23 травня, під час прес-конференції начальник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Володимир Карась.

За словами В. Карася, ділянка на українсько-словацькому кордоні становить всього 98,5 км. Разом з тим, практично усі потоки незаконної міграції, особливо – громадяни південно-східної Азії, а в останній час і громадян СНД (Молдови, Російської Федерації, Грузії, Вірменії), сходяться якраз на цій ділянці. «Це можна пояснити тим, що на сьогодні законодавство Словаччини є найбільш лояльним до тих, хто незаконно потрапляє на їхню території. Особливо це стосується таких категорій громадян як: громадяни Російської Федерації, Чечня, Іраку, яким створено певні умови, аби вони могли звернутися за наданням їм статусу біженця, отримати легалізацію і мігрувати далі на Захід. При цьому сам процес звернення за набуттям статусу біженця у Словаччині триває півроку. За цей час цим громадянам, які потрапили на території Словаччини надається лояльний режим перебування на території цієї країни», – сказав В. Карась.

Проте така ситуація не задовольняє Словаччину, а тому вона вживає відповідні заходи з «ужорсточення» свого законодавства щодо нелегальних мігрантів, і насамперед проти тих, хто займається організацією нелегальної переправи мігрантів.

Крім того, як зазначає В. Карась, якщо раніше ділянка українсько-польського кордону була більш спокійною у цьому плані, то зараз нелегальних мігрантів побільшало, оскільки уся увага була звернена на ділянку кордону зі Словаччиною. «До речі, є випадки, коли місцеві мешканці прикордонних території Закарпаття та Львівщини організовують нелегальним мігрантам перехід через українсько-польський кордон і за це отримують гроші. Особливо це стосується мешканців віддалених населених пунктів, де практично немає заробітків» , – сказав він.


Німецька Хвиля, 03.05.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Працевлаштування українців у Великобританії погіршилося

ЛОНДОН. Умови праці українських робітників у Великобританії відчутно погіршилися після того, як громадянам нових країн-членів Євросоюзу було надано значні привілеї при працевлаштуванні. Такого висновку у своєму звіті дійшли експерти британського фонду Joseph Rowntree Foundation, який спеціалізується на соціальних проблемах. Повідомляє Євген Некряч:

У рамках дослідження українські й болгарські мігранти були опитані як представники європейських країн, що ще не є членами ЄС. В іншій цільовій групі були мігранти з чотирьох нових східноєвропейських країн-членів Євросоюзу – Польщі, Чехії, Словаччини та Литви, для яких з травня 2004 року Великобританія скасувала всі обмеження в працевлаштуванні. Розглядалися чотири низькооплачувані сектори економіки: будівництво, сільське господарство, догляд за дітьми на дому та готельне господарство. З’ясувалося, що умови праці нових громадян ЄС у Британії змінилися на краще. Так вважають 70 відсотків опитаних у цій групі. У них заявилися оплачені відпустки і лікарняний, збільшилася платня. Майже 60 відсотків заявили, що знайти нову роботу їм стало легше. Натомість понад дві третини українців і болгар заявили, що їм стало важче зберегти за собою робоче місце або знайти нову роботу, 30 відсотків опитаних відчули погіршення умов праці. Результати дослідження засвідчують, що нові можливості, які відкрилися у Британії для громадян нових країн ЄС, значно зменшують шанси решти східноєвропейських робітників на ринку праці.


Кілька старих держав ЄС відкрили свої ринки праці для громадян нових країн Євросоюзу

Наталія Вікуліна
1 травня 2006 http://radiosvoboda.org

1-го травня Європейський Союз відзначає другу річницю свого розширення – найбільшого в історії цієї організації. Чотири старі країни ЄС відкрили свої ринки праці для громадян нових держав-членів Євросоюзу. Ще кілька країн Західної Європи полегшили працівникам з нових країн ЄС доступ до ринків праці.

З 1-го травня Португалія, Іспанія, Греція і Фінляндія відкривають двері своїх компаній та підприємств для робітників з Польщі, Чехії й інших нових країн ЄС, тобто тепер ці люди не потребують спеціального дозволу на роботу. Бельгія, Франція і Люксембург прийом працівників із східноєвропейських країн ЄС дозволяють лише в певних галузях економіки – приміром, регіон Брюсселя потребує інженерів, програмістів, медсестер, водопровідників тощо.

Ще три країни – Британія, Швеція й Ірландія відкрили свої ринки праці для європейців зі сходу ще два роки тому, в момент розширення Євросоюзу. Італія вирішила й надалі виділяти квоти для працівників з нових країн ЄС, водночас Нідерланди не відкриють свого ринку праці для угорців, естонців та інших східних європейців принаймні до кінця цього року, а остаточне рішення нідерландці ухвалять у листопаді чи грудні. Три країни ЄС – Німеччина, Австрія і Данія і далі обмежуватимуть працевлаштування громадян східноєвропейських країн-членів Євросоюзу. Говорить Грем Вотсон, лідер фракції Європарламенту “Альянс лібералів і демократів за Європу”:

“Я думаю, старі країни, які не відкривають свої ринки праці, діють короткозоро. Тому що насправді цим країнам не вистачає фахівців у певних галузях, і нові країни Євросоюзу могли б бути дуже корисними, адже їхні працівники могли б зайняти ці вакансії”,- сказав британський європарламентар у коментарі для радіо “Свобода”.

Ґрем Вотсон уважає позитивним досвід Британії, яка дозволила працевлаштування громадян нових країн ЄС одразу після розширення. За статистикою, роботу в Британії отримали за останні два роки більше 300 тисяч працівників із країн-новачків у Євросоюзі, новоприбулі робітники не підвищили безробіття серед британців, а економіка країни тільки виграла від напливу робочої сили зі сходу Європи.


Німецька Хвиля, 23.03.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Уряд Німеччини подовжив дію обмежень для робочої сили з нових країн-членів Євросоюзу

БЕРЛІН. Уряд Німеччини подовжив тривалість перехідного періоду, на час якого доступ на німецький ринок праці для громадян нових країн-членів Євросоюзу залишатиметься обмеженим. Згідно з ухваленою в середу постановою, обмеження діятимуть до 2009 року. Повідомляє Наталія Фібріг:

Щонайменше протягом наступних трьох років німецький ринок праці залишатиметься обмеженим для східних європейців. Таку постанову міністр праці Німеччини Франц Мюнтеферінґ аргументував високим рівнем безробіття у ФРН. Обмеження стосуються всіх країн, які набули членства в ЄС під час розширення 2004 року, за винятком Мальти та Кіпру. Речник уряду Ульріх Вільгельм назвав постанову важливим інструментом регулювання ситуації на ринку праці Німеччини. “Таким чином Німеччина не відмежовується від нових членів Євросоюзу. Адже ухвалений закон про імміграцію, а також двосторонні угоди між нашими країнами забезпечують контрольований доступ робітників на німецький ринок праці”, - зазначив Вільгельм. Водночас рішення уряду наразилося на жорстку критику з боку партії “Союз90/Зелені” та представників низки німецьких підприємств і промислових компаній. Урядові закидають, що подальше обмеження доступу до німецького ринку праці сприяє поширенню нелегальної зайнятості.


Німецька Хвиля, 15.03.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Британія не дає собі ради з нелегальними мігрантами

ЛОНДОН. Британський парламентський комітет, що вивчав стан справ у сфері імміграції, підготував звіт, в якому жорстко скритикував діяльність імміграційної служби країни. Депутати парламенту зробили висновок, що вислати з Великобританії прохача притулку, якому відмовлено у клопотанні, за нинішнього стану справ практично неможливо. Повідомляє Євген Некряч.

Британські парламентарі вимагають замикати прохачів притулку, яким відмовлено у клопотанні, в депортаційних центрах, або одягати їм спеціальні електронні датчики, які дозволятимуть властям визначати їх місце перебування. Згідно зі звітом, сьогодні імміграційна служба не знає, скільки в країні нелегальних іммігрантів, через те, що на виїзді з Великобританії відсутній паспортний контроль. Різні джерела подають число нелегалів від 155 до 283 тисяч. У документі йдеться, що уряд мусить встановити нові жорсткі орієнтири щодо депортації. Адже за нинішньої швидкості для того, аби депортувати всіх, кого належить, потрібно близько двадцяти років. Звіт рекомендує імміграційній службі більше заохочувати нелегалів до участі в програмі добровільного повернення за грошову компенсацію, а також використовувати елемента американської системи. Згідно з нею, громадяни за певну суму грошей беруть на себе відповідальність з нагляду за конкретними прохачами притулку.


Німецька Хвиля, 10.03.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Громадяни країн-новачків ЄС зможуть безперешкодно працювати в Іспанії

МАДРИД. З травня громадяни країн-новачків ЄС зможуть безперешкодно працювати в Іспанії.  Про це повідомив Хосе Родрігес Заратеро під час зустрічі із польським прем’єр-міністром Казимиром Марцинкевичем. Нині мешканців нових держав-членів ЄС дозволено брати на роботу лише в Великобританії, Ірландії та Швеції. У квітні до них приєднається Фінляндія, у травні – Португалія. Натомість Німеччина та Австрія хочуть тримати свій ринок праці на замку принаймні до 2009 року.


Львівська газета, 20 лютого, 2006 року, № 31 (838) http://www.gazeta.lviv.ua

У пошуках кращої долі

Нині близько 800 тисяч українців перебувають на заробітках в Італії. Таку цифру назвав народний депутат України, керівник депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою Ігор Осташ під час свого візиту до Львова.

9-12 лютого він побував у провінції Неаполь регіону Кампанія, щоб ознайомитися зі станом справ у сфері захисту прав й інтересів українців, які працюють там.

Водночас, згідно з даними статистики, в Італії є лише 320 тисяч офіційно зареєстрованих українців, які мають тимчасовий дозвіл на проживання.

За словами народного депутата, в Івано-Франківській області, де найбільше заробітчан, кількість розлучень порівняно із 1999 роком зросла на 13,8%. Натомість журналісти Болоньї зафіксували збільшення випадків, коли в Україну доводиться відправляти жінок-заробітчанок зі значними психічними зрушеннями. А за інформацією Генерального консульства України в Італії, у Мілані кількість таких випадків збільшилася вдесятеро. Попри все це, 87% жінок під час перебування в Італії жодного разу не звернулися до лікарів. Загалом жінки серед українських заробітчан становлять 92%.

Пан Осташ повідомив, що з 18 лютого спрощено схему отримання візи до Італії. “Якщо роботодавець в Італії подає заявку до відділу префектури, який спеціалізується на питаннях міграції, та подає документи в посольство Італії в Україні – і людина отримує візу”, – повідомив нардеп. Також він каже, що з дня на день очікують ще однієї хвилі легалізації українців в Італії. Попередня була чотири роки тому. Нині італійський уряд готує відповідний документ для цього. Однак є проблема дати виходу цього документа, оскільки в Італії теж триває підготовка до виборів.

Ще однією новою тенденцією, яка хвилює Ігоря Осташа, є те, що українські жінки в Італії створюють нові сім’ї, забирають дітей, щоб залишитися там уже назавжди. Таке явище називають “італійським синдромом”.

Під час зустрічей із керівництвом Неаполя Ігор Осташ зрозумів, що є змога відкрити українську редакцію телепрограм, причому коштом італійців. [...]

Ярослав Іваночко


Німецька Хвиля, 17.02.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian  

Дітям заробітчан полегшили отримання португальського паспорту

ЛІССАБОН. Парламент Португалії у четвер прийняв зміни до імміграційного законодавства, які дещо полегшать отримання громадянства для майже шестисот тисяч мігрантів у цій країні. Відповідне законодавство Португалії є одним із найбільш жорстких у Європі. До ухвалення змін португальський паспорт не могли отримати навіть іноземці, які народилися і виросли у цій країні. Тепер таке право надали, зокрема, дітям мігрантів, якщо, принаймні, один з батьків легально проживає і працює в Португалії не менше п’яти років. У Португалії, лише за офіційними даними, проживає більше ста тисяч українських заробітчан.


Німецька Хвиля, 31.01.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

На Закарпатті назріває нова проблема з нелегальною міграцією

МУКАЧЕВЕ. На Закарпатті назріває нова проблема з нелегальною міграцією. Дедалі частіше при спробі нелегально перетнути кордон прикордонники затримують тих мігрантів, які раніше вже побували в таборі для нелегалів, але були звільнені як особи, що забажали отримати статус біженця. З подробицями – Наталя Зотова:

Торік на Закарпатті при спробі нелегально перетнути кордон було затримано чотири з половиною тисячі осіб з десятка країн світу. Майже третина з них  зажадали притулку. За словами начальника Мукачівського прикордонного загону Олега Цевельова, ніхто з них статусу біженця так і не отримав, хоча із закритого табору для  нелегалів, що поблизу Мукачевого, звільнили всіх заявників. Їхньої подальшої долі не знає ніхто. Адже закон дозволяє їм не лише на волі очікувати остаточного рішення щодо надання притулку, а й у разі відмови добровільно впродовж місяця виїхати на батьківщину. Утім, дедалі частіше цих нелегалів удруге затримують при спробі незаконно перетнути кордон з Європейським союзом. Прикордонники підозрюють, що прохати притулку в Україні затриманим мігрантам радять торгівці живим товаром. Але через недоліки в законодавстві, кажуть вони, довести це практично неможливо.


5 січня 2006 http://radiosvoboda.org

У Європейському Союзі знову заговорили про «центри захисту» для запобігання напливу нелегальних біженців до ЄС. І знову згадали про Україну.

Петро Кагуй

Прага, 5 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Головуюча нині у Європейському Союзі Австрія знову порушує тему спорудження так званих «центрів захисту», з метою захисту країни Європейського Союзу від надмірного напливу нелегальних міґрантів. Інтерв’ю на цю тему міністра внутрішніх справ Австрії Лізе Прокоп опублікувала австрійська газета «Kurier». Йдеться про спорудження, так би мовити, «відстійників для нелегальних елементів», котрі намагаються проникнути до держав Євросоюзу.

Міністр внутрішніх справ Австрії Лізе Прокоп заявила, що до 2010 року у Європейському союзі необхідно уніфіковані міґраційні закони. І Австрія під час свого нинішнього головування в ЄС готова започаткувати цей процес. А наразі, на думку Лізе Прокоп, для вирішення проблеми біженців потрібен «поетапний план», яким би були передбачені, зокрема, і так звані «центри захисту» за межами Європейського союзу.

Європейська комісія разом із відомством ООН у справах біженців мали б виробити концепцію повернення біженців. Але, декотрі з них могли б і знайти роботу в країнах Європейського Союзу.

Зараз Іспанія та Італія, котрі потерпають від напливу біженців із Африки, найбільше наполягають на тому, щоб зупиняти притік міґрантів ще до того, як вони потраплять на територію країн ЄС.

Ідея створення таких «центрів захисту» від нелегалів за межами ЄС не є новою. «Центри захисту», за словами австрійського міністра, можна спорудити в Африці, а також можливо і в Україні.

Однак, проти спорудження на українській території таких таборів для нелегалів однозначно виступило Міністерство закордонних справ України. Ще наприкінці листопада заступник глави МЗС України Антон Бутейко заявив:

«Найбільш оптимальним варіантом вирішення проблем нелегалів є створення нормального кордону на Сході, удосконалення його. Щоб нелегальні елементи не потрапляли на Україну взагалі. Ми не можемо допустити, щоб Україна стала відстійником для нелегальних елементів, які прибувають і зупиняються на нашому західному кордоні».

Раніше Європейський Союз надав Україні 4 мільйони євро для посилення боротьби з нелегальною міґрацією. У середині листопада тодішній заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль заявив, що ці кошти будуть спрямовані на створення пунктів тимчасового утримання нелегальних міґрантів на Волині та у Чернігівській області:

«Один пункт - це на західному кордоні України, недалеко від кордону з Польщею, це у Волинській області, і один пункт на кордоні з Росією і Білоруссю в Чернігівській області, це пункти на базі колишніх військових містечок».

А чи відреагує найближчими днями МЗС України вже на нинішню заяву міністра внутрішніх справ Австрії Лізе Прокоп щодо можливого побудови спеціального «центру захисту» для нелегальних біженців на українській території, невідомо. Працівники МЗС відпочивають у ці новорічно-різдвяні свята.