повернутися Ї: кордон

Польща може відкрити ринок праці українцям

01 серпня 2006 p., http://www.bbc.co.uk/ukrainian  

Українські будівельники покликані замінити польських, які виїхали, зокрема, до Британії

Польський уряд висловив наміри вже найближчим часом відкрити свій ринок праці для українців. Відповідне розпорядження готує міністерство праці Польщі.

Дискусії серед польських економістів і політиків про доцільність запросити на роботу громадян України точаться тривалий час, особливо з огляду на брак робочих рук у певних галузях після того, як сотні тисяч поляків виїхали на роботу до західної Європи.

Один з авторів ідеї відкриття польського ринку праці, заступник міністра закордонних справ, відповідальний за східний напрямок зовнішньої політики, Павел Коваль в інтерв'ю Бі-Бі-Сі відповів на запитання, про що ідеться, що саме передбачає рішення уряду Польщі.

Інтерв'ю з Павелом Ковалем підготували Ірена Таранюк та Фідель Павленко.

П. Коваль: Ідеться про те, щоби заповнити прогалини на нашому ринку праці, в кількох вибраних секторах, особливо сезонних робіт, працівниками з теренів України.

Бі-Бі-Сі: Чи ідеться про запровадження квот, обмежень - і які часові рамки відкриття польських ринків праці для українських громадян?

П. Коваль: Зараз складно говорити про конкретні кількості. Якщо вести мову про найближчий час, короткотермінові плани, то це має стосуватися конкретних секторів ринку праці, де потреби в кадрах найбільші. Ці потреби визначить у спеціальному розпорядження міністерство праці. Саме міністерство праці готує цей проект, який зараз перебуває на завершальній стадії консультацій. Можна сподіватися, як сказала мені міністр праці, що рішення буде ухвалене протягом кількох тижнів, найдовше - місяця. Суть наступна: найближчим часом буде відкрито ринок праці в кількох секторах, де потреба в працівниках з України найбільша. Зараз важко сказати, скількох людей це стосуватиметься. А на довшу перспективу треба буде відкрити ринки праці для освічених і висококваліфікованих працівників - для додаткових категорій - у межах відповідної, свідомої міграційної політики Польщі.

Бі-Бі-Сі: У Польщі деякі політики крайньоправого крила висловлюють протести проти намірів уряду відкрити ринки праці для українських робітників, посилаючись на високі рівні безробіття в самій країні. Чи готова громадська думка до відкриття польських ринків праці?

П. Коваль: Дійсно, безробіття в Польщі існує, але не у всіх областях, не у всіх районах це є структурною проблемою. А з іншого боку, польські ЗМІ зараз ледь не щодня повідомляють про брак робочих рук у певних секторах, передусім, садівництві, сільському господарстві, а також - будівельному секторі. Саме про ці сектори йдеться в плані на найближчу перспективу. А на тривалу перспективу вже позначилися тенденції розмивання, дефіциту кадрів і в секторі більш кваліфікованих працівників - от хоча б у медицині. Тому з цією тезою - що українці забирають у поляків роботу - не можна погоджуватися. Хоч це парадоксально, але проблему внутрішнього безробіття не можна вирішити, закривши кордони.

Бі-Бі-Сі: Чи розглядається можливість легалізації українських нелегалів у Польщі - і чи має уряд орієнтовну статистику нелегальних мігрантів?

П. Коваль: Це складне питання. Я б не хотів зараз на нього відповідати. Гадаю, ми тут маємо справу з великим так званим "сірим прошарком", що нараховує, за оцінками, десятки або й сотні тисяч. Але на даному етапі я не можу відповісти на це запитання.

Бі-Бі-Сі: В той час, як Польща планує офіційно запрошувати на роботу працівників з України, в Британії і кроку не ступити, щоби не почути польську мову - чи на вулиці, чи в громадському транспорті. Що робить уряд для повернення частини польських громадян, які працюють у країнах західної Європи?

П. Коваль: Ми ставимося до цього процесу - процесу виїзду на роботу до Великобританії чи Ірландії або Італії - як до нормальної ситуації в Європейському Союзі. Звісно, в країні лунають голоси, і ми до цього підходимо дуже серйозно, що так не повинно бути, що ми втрачаємо багато освічених високо кваліфікованих працівників - що польський ринок праці повинен пропонувати цим людям набагато привабливіші умови. А з іншого боку, гадаю, що ми не повинні відчувати особливу загрозу, бо це нормальний процес вільного пересування людей у межах Євросоюзу. Хоча безперечно те, що польський ринок праці повинен відповісти на цей виклик і заохотити особливо молодь залишатися в Польщі.

Бі-Бі-Сі: Чи не вважаєте ви, що заповнюючи ніші у власному ринку праці за рахунок українських робітників, польський уряд сприятиме відтокові робочої сили з України, де вже зараз є проблеми в певних секторах - особливо на заході?

П. Коваль: Як я вже казав, на коротку перспективу ідеться про заповнення працівниками тих секторів, які зазнають найбільших проблем, найбільш спорожніли. Про висококваліфіковані кадри мова піде пізніше, коли буде втілюватися ширша міграційна політика.

Бі-Бі-Сі: В польському МЗС ви керуєте східним напрямком зовнішньої політики Польщі. Президент Лех Качинський, згідно з повідомленнями, обговорив політичну кризу в Україні з президентом Ющенком. Як ви оцінюєте події в Києві - як зацікавлена цим напрямком офіційна особа?

П. Коваль: Гадаю, найважливіше те, аби в Україні з'явився демократичний уряд, щоби були дотримані демократичні процедури, виписані в конституції. І польський уряд, і міжнародна спільнота передусім розраховують на те, що з'явиться такий уряд, який обрали українці. Коли говорити про те, як МИ на це дивимося, то ми прагнули б мати з українського боку такий уряд, який буде підтримувати позитивну співпрацю з Польщею, міжнародною спільнотою, який буде прагнути в майбутньому вступити до Європейського Союзу і інтегруватися з НАТО. Але головне в нашій точці зору - аби був втілений демократичний вердикт українців. Це головне завдання, бо такою є європейська норма.