повернутися Ї: кордон

3 жовтня 2006 http://ukraine.radiosvoboda.org

ЄС: Україна затримує укладення угоди про полегшення візового режиму

Наталія Вікуліна

Брюссель, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Речник Комісара ЄС з юстиції Фрізо Роскам – Аббінг повідомив Радіо Свобода, що Євросоюз готовий завершити переговори з Україною про полегшення візового режиму і повернення мігрантів, однак затримка виникла через українську сторону. Це та інші питання обговорюватиме у середу з європейськими колегами міністр юстиції України Роман Зварич.

Фрізо Роскам–Аббінг: - Ми могли б завершити переговори, адже мали намір закінчити з питаннями про повернення мігрантів та полегшення візового режиму – у середу, в рамках міністерської Трійки з питань юстиції, свободи і безпеки. У цьому разі ми могли б на саміті Україна – ЄС 27 жовтня в Гельсінкі підписати проекти угоди. Але скидається на те, що це буде неможливим через українську сторону. Дуже шкода.

- А в чому полягає проблема?

- Ми не знаємо. Це щось стосовно структури або іншого, але це дуже прикро. Тому що ми готові, ми зробили всю свою домашню роботу, ми готові.

- А які нові проекти в галузі юстиції Єврокомісія може запропонувати Україні?

- Ми маємо два нових проекти. Ми створили так звану Програму ЄС з регіонального захисту, яка дозволить біженцям отримувати міжнародну опіку швидше, щоб вона краще відповідала їхнім потребам. Регіон Україна –Молдова – Білорусь має проблему з потоками людей, що потребують міжнародного захисту. Ці люди потрапляють до цих трьох країн через Росію та інші держави. Разом з Верховним Комісаром ООН у справах біженців ми матимемо програми, які допомагатимуть урядам України, Молдови й Білорусі краще регулювати міграційні потоки і вирішувати питання притулку.

Іншим елементом співпраці буде участь у програмі “Енеас”, яка передбачає у питаннях щодо притулку і міграції співпрацю з третіми країнами – не тільки з Україною, але й з іншими. Країни можуть подавати запит на проекти з країнами ЄС, щоб краще вирішувати спільні проблеми. Часто це стосується сусідніх країн, які мають неконтрольовану, або нелегальну міграцію. Тож обидві сторони дивляться, як краще з цим упоратися. Євросоюз тут може бути справді корисним .

- Не секрет, що умови утримання біженців в українських центрах є поганими. Чи збирається Брюссель звертати увагу і на ці питання?

– Так, наша програма з регіонального захисту може займатися і покращенням умов утримання тих, хто потребує міжнародної опіки. Ми не можемо диктувати умови, тому що, звичайно, Україна не є членом Євросоюзу, тож не підкоряється законам ЄС… Але що ми можемо зробити – так це зосереджуватися у наших відносинах з Україною на питаннях верховенства права, демократії, повазі прав меншин. Але на додаток до цього, ми можемо допомагати фінансово, надавати технічні засоби, обмінюватися досвідом.