повернутися Ї: кордон

26.09.2007 http://www.dw-world.de

Європарламент – за „блакитну карту”, щоправда, не без зауважень

Європарламент схвалив плани запровадити в ЄС так звану „блакитну карту” для кваліфікованих іммігрантів. Щоправда, чимало парламентаріїв гостро скритикували ці плани в рамках Генеральних дебатів з питання міграції.

За приблизними підрахунками Європарламенту, минулого року до Європейського союзу іммігрувало 18 з половиною мільйонів людей. Більшість з них – нелегально або практично без жодних шансів залишитися надовго в Євросоюзі. Така ситуація має змінитися, вирішили вже давно міністри внутрішніх справ країн ЄС. Через розширення можливостей для легальної міграції, чіткі ідентичні міграційні правила у всіх 27 країнах ЄС має бути завдано удару по нелегальній міграції, праці та перемитництву, наголосив у середу в Страсбурзі Мануель Лобо Антунеш, держсекретар Португалії, що нині головує в ЄС:

„Ідея полягає в тому, щоб інтегрувати можливості для легальної імміграції людей з півдня та зі сходу від ЄС. Ми маємо створити виважені партнерства з третіми державами, які відповідали б потребам ринку праці Європейського союзу”.

Звісно, в ЄС розраховують не тільки на те, що до спільноти захочуть іммігрувати виключно кваліфіковані спеціалісти. Для людей, які не мають високої кваліфікації, збираються створити можливості для обмеженого в часовому плані перебування в Євросоюзі. Так звані Job Center у країнах потенційних мігрантів мають інформувати про можливості працевлаштування в ЄС, правові передумови та шляхи легального в’їзду на роботу. Перший такий центр вже відкрили в Малі, наступні планують відкрити в африканських країнах. Про ці плани повідомив комісар Єврокомісії з питань внутрішніх справ та юстиції Франко Фраттіні:

„Ми повинні розглядати мотивовану економічними підставами імміграцію без „ідеологічних окулярів”. Адже Європі потрібні іммігранти як робоча сила. Ми не повинні дати себе залякати цифрами й розглядати їх тільки як ризик або небезпеку”.

„Злидні й війни все одно скорегують всі плани”

Фраттіні наголосив також на тому, що інформація про понад 20 мільйонів потенційних іммігрантів до ЄС упродовж найближчого часу – це цифра, якою без обґрунтованих підстав оперують нині мас-медіа в Європі. Не слід залякувати населення, а навпаки – інформувати про те, що Європейський союз намагається нині активно протидіяти нелегальній міграції, вважає єврокомісар. Він представив у Європарламенті пакет законопроектів у цій галузі й оголосив про те, що наступний буде оприлюднений навесні.

 Уже у жовтні Фраттіні збирається презентувати пропозиції щодо запровадження так званої „блакитної карти”, яка має полегшити імміграцію до ЄС висококваліфікованої робочої сили. У такий спосіб Євросоюз збирається створити конкуренцію США, наголосив Фраттіні. Сумніви щодо такої ініціативи керівництва ЄС висловив у Європарламенті голова фракції лібералів Ґрегем Уотсон. Його головний аргумент – „блакитна карта” є цікавою лише для невеликої кількості потенційних іммігрантів.

„Не дайте ввести себе в оману. Такі зручні розрахунки комісії, що ми, мовляв, приймемо в себе найкращих, а решту залишимо вдома, не виправдаються. Голод, війни та злидні все одно гнатимуть людей до нас, і вони не зважатимуть на те, чи відповідають нашим критеріям вибору”.

Утім, попри критичні зауваження, більшість європарламентарів висловилася в середу на підтримку „блакитної карти”.

Як підтримали вони й ініціативи Єврокомісії та Ради міністрів ЄС щодо посилення європейської агенції FRONTEX, що опікується охороною кордонів. Саме вона організувала влітку контроль за кордонами в регіоні Середземного моря, передусім навколо Мальти та Канарських островів. Як повідомив Фраттіні, завдяки її старанням вдалося врятувати близько півтори тисячі біженців та затримати чотири сотні перемитників.

Європарламентарі проти єдиних міграційних квот

Ще один пункт, який піддали критиці члени Європейського парламенту, стосувався можливого запровадження в ЄС централізованих квот для міграції, від чого держави спільноти побоюються урізання та послаблення власних повноважень в цій галузі. Фраттіні наголосив:

„Кожна держава-член може вільно вирішувати, скільки іммігрантів і з якої категорії вона в себе прийматиме. Неприпустимим є лише одне. Держави-члени не можуть стверджувати, що їм не потрібні іммігранти і водночас змирятися з нелегальною міграцією, а отже й нелегальною роботою”.

До речі, міграційні проблеми, з якими має справу нині ЄС, не обмежуються закордоном. У межах самої спільноти все ще існує заборона на міграцію робочої сили з нових держав-членів. Зокрема Німеччина все ще не готова відкрити свій ринок праці для тих же чехів, поляків чи угорців. У Європарламенті неодноразово закликали до того, щоб ці обмеження скасували ще до 2011 року, коли вони автоматично припиняють свою дію.

Бернд Ріґерт, Леся Юрченко