повернутися Ї: кордон

Робертсон: Україна переборола основні перешкоди на шляху до НАТО

Кореспондент.net 06 Травня 2003

Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон заявив, що найбільші перешкоди на шляху України до Альянсу вже переборені, особливо відзначивши зусилля українського уряду в напрямку євроатлантичної інтеграції країни. Нагадаємо, що у Вашингтоні, США, відбулася дводенна конференція за участю представників українського уряду і керівництва НАТО.

"Співробітництво між Україною і НАТО завжди знаходилося високо в списку стратегічних пріоритетів Альянсу", - заявив Джордж Робертсон.

"За останній рік у відносинах між Україною і НАТО мали місце певні проблемні моменти, але зараз ці труднощі переборені, ми рухаємося вперед. Я б хотів сказати, що український уряд докладає великих зусиль для досягнення мети на шляху до євроатлантичної інтеграції", - відзначив він.

Така заява була зроблена після закінчення спільного засідання міністрів оборони країн-членів НАТО й українських представників, серед яких були міністр оборони України Володимир Шкідченко і секретар Ради національної безпеки й оборони України Євген Марчук, передає Українська служба Бі-бі-сі.

Секретар РНБО України також прокоментував результати зустрічі, назвавши її дуже корисною.

"Розмови між друзями не завжди звучать як найсолодша музика, але вони дуже корисні", - сказав Євген Марчук.

Говорячи про можливу дату подання Україною заявки на членство в НАТО, Марчук сказав: "Україна може подати заявку після того, як: по-перше, виконає Цільовий план, потім перейде до Плану дій щодо членства, потім - інтенсифікований діалог, потім - внутрішня процедура, потім - консенсус у себе вдома, підтримка населення не нижче 51% і далі ще ціла низка процедур, - тобто це тривалий шлях".

НАТО також наполягає на радикальних реформах української армії, стан якої різко погіршився з часу здобуття Україною незалежності.

Заступник голови Верховної Ради України Олександр Зінченко, який також був присутнім на конференції в США, переконаний, що проведення військової реформи в Україні є ключовим не тільки в контексті євроатлантичної інтеграції і відносин між Україною й Альянсом, а і з погляду успіху політики реформ у державі.

Під час конференції він подякував організаторам за можливість відкрито обговорити весь комплекс проблем, пов"язаних з військовою реформою в Україні і відзначив, що протягом останніх шести місяців у країні були зроблені серйозні кроки в напрямку законодавчого оформлення оборонної і політичної реформи, повідомили в інформаційному управлінні Верховної Ради.

За словами віце-спікера, український парламент прийняв низку ключових законів, які регламентують більш тісне залучення України до міжнародних заходів щодо боротьби з тероризмом, які сприятимуть вирішенню проблемних питань у таких сферах, як боротьба з корупцією й організованою злочинністю, посилення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення і подвійного використання, протидія відмиванню брудних грошей і зміцнення співробітництва з FATF, заборона цензури в ЗМІ.

Крім того, до кінця цього року парламент має намір затвердити нову концепцію національної безпеки і нову військову доктрину.

Зінченко також підкреслив, що успіх оборонної реформи "неможливий без комплексних демократичних перетворень усередині держави", завіривши представників НАТО, що саме цим тепер зайняті й уряд, і парламент. У межах цих перетворень Олександр Зінченко згадав і про конституційну реформу, ініційовану Президентом України Леонідом Кучмою.

Крім того, віце-спікер українського парламенту підкреслив, що Україна прагне до активної участі у формуванні нової системи міжнародної безпеки, щоб "зайняти позицію не просто споживача світової безпеки, а й активного постачальника".