повернутися Ї: кордон

Оприлюднено Цільовий план Україна НАТО на 2006 рік

Олесь Коношевич
Бі-Бі-Сі, Київ, 11 квітня 2006 p.
http://www.bbc.co.uk/ukrainian

В Україні оприлюднено Цільовий план Україна НАТО на 2006 рік, затверджений президентом Віктором Ющенком.

Аналітики відзначають широкий діапазон запланованої співпраці Києва з Брюсселем – Ірак, Афганістан, Середземне море, Судан.

На тлі серйозних зобов’язань, які бере на себе Київ, експерти стверджують, що поки в Україні не розгорнута широка кампанія інформованості населення про діяльність НАТО.

Інформаційні агентства вже подають деталі досить амбітної програми на нинішній рік.

Зокрема, Київ має намір взяти участь у тренувальній місії Альянсу в Іраку, передати Іраку озброєння і військову техніку українського контингенту, який був там до кінця минулого року. Передбачено також участь у міжнародній операції НАТО „Активні зусилля” щодо прибережної охорони у Середземному морі, у забезпеченні підтримки операцій міжнародних сил сприяння безпеки в Афганістані.

Мова йде також про можливість надання Україною практичної підтримки НАТО у миротворчій операції Африканського союзу у Судані шляхом надання військово-транспортних послуг для перевезення одного з підрозділів держав-членів альянсу.

Відповідне рішення було ухвалене українським урядом. Україна також вивчає можливість використання аеродрому в Ніжині на Чернігівщині в інтересах НАТО на час проведення миротворчих операцій і участі у ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій.

Міністр оборони Анатолій Гриценко заявив напередодні, що найближчим часом передбачається розгорнути інформаційну кампанію, яка допоможе протягом 2-3 років змінити ставлення українського суспільства до НАТО і зруйнувати міфи про начебто агресивну сутність альянсу.

Між тим, експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач сказав Бі-Бі-Сі, що поки українському населенню бракує інформації про те, чим є насправді НАТО.

Речник Міноборони Андрій Лисенко в інтерв’ю Бі-Бі-Сі теж висловив сподівання, що новий склад парламенту скасує рішення щодо навчань військових з НАТО в Україні.

Чимало аналітиків висловлює переконання, що Україні у питаннях взаємин з НАТО, навіть в ситуації з невизначеністю уряду, потрібно, слідувати прикладу Балтії, де уряди, після виходи з політичної орбіти Москви, змінювалися часто, проте мета інтеграції до європейських структур залишалася незмінною.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко пообіцяв перед нинішнім турне до Туреччини, що Київ готовий розпочати виконання Плану дій стосовно набуття членства вже у вересні нинішнього року. І якщо ця робота буде успішною, то у 2008 році на самміті НАТО, на думку міністра, може бути ухвалене позитивне рішення. А про повноправне членство України в НАТО можна буде говорити, на думку пана Гриценка, на зламі 2010 року.

Торкаючись гасел деяких політичних сил в Україні, які особливо напередодні виборів посилалися на Росію, міністр оборони нагадав, що політична і військово-технічна співпраця Росії з НАТО відбувається на більш високому рівні, ніж між Україною і альянсом.

Тим часом, перший заступник міністра оборони України Леонід Поляков заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що затвердження Цільового плану дій не є чимось драматично відмінним від попередніх угод Києва з НАТО, і подібні плани ухвалювались щороку від 2003 р.

Сам по собі цей план не наближає Україну до повноправного членства в альянсі, але без нього, за словами першого заступника міністра, говорити про приєднання до НАТО не можна.

Говорячи про часові рамки можливого вступу Києва в НАТО, пан Поляков відзначив, що навіть за умов успішної співпраці сторін, яка спостерігається зараз, це може відбутись не раніше, ніж за 5-6 років.

Водночас Леонід Поляков наголосив, що головними перевагами членства у НАТО є стабільність і гарантії безпеки держави.