повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 26.04.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Міністри радитимуться, чи розширювати НАТО

Цього четверга міністри закордонних справ країн-членів НАТО зберуться на дводенну неформальну зустріч у Софії. А в п’ятницю за участю міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка тут відбудеться засідання комісії „Україна-НАТО”. Чи готовий Альянс пристати на амбіції Києва, який уже 2008 року прагне стати членом цієї організації?

Зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Північноатлантичного альянсу в столиці Болгарії стане свого роду підготовкою до саміту НАТО, який відбудеться в листопаді в Ризі. На порядку денному в Софії - такі нагальні питання, як подальше розширення Альянсу, співпраця з країнами - не членами НАТО в боротьбі з тероризмом, а також залагодження внутрішньодержавних суперечок, як-от конфлікт у Судані.

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер не поспішає із заявами щодо подальшого розширення Альянсу. За його словами, цю дискусію міністри закордонних справ лише започаткують у Софії, а глави держав та урядів країн-членів НАТО продовжать у Ризі. Він завбачливо не називає потенційні країни-кандидати чи які-небудь дати. Однак очевидно, що ні в Софії, ні під час саміту НАТО в Ризі не буде ухвалено конкретного рішення про те, які саме з країн-кандидатів, як-от Хорватія, Македонія, Албанія, Україна чи Грузія, стануть членами організації і коли саме це може статися. За словами де Хооп Схеффера, цього року щонайбільше буде дано позитивний сигнал окремим країнам щодо перспективи членства:

„Ця дискусія розпочинається тепер у Софії. Ви знаєте, що двері НАТО відкриті, що Альянс підтримує відповідні реформи. Але це для кандидатів на вступ поки що лише початок важливої дискусії. Я гадаю, у Ризі буде зроблено сигнал. Але як він виглядатиме, я ще, однак, не знаю.”

Балканські країни Хорватія, Македонія та Албанія, які вже роками прагнуть вступити в НАТО і відповідно до стандартів Альянсу реформують своє військо, можуть сподіватися на те, що вже 2008 року на весняному саміті НАТО буде ухвалене позитивне для них рішення. На думку „натовських” експертів, Хорватія та, можливо, ще Македонія вже нині виконують критерії, необхідні для вступу. В Албанії, однак, є ще чимало роботи. Але через те, що Сполучені Штати як провідний член НАТО наполягають на тому, щоб усі три країни в блоці вступили до Альянсу ще до президентських виборів у США 2008 року, урядам у Загребі та Скоп”є доведеться далі набратися терпіння. Керівництво Альянсу тим часом розробило так званий „план дій з членства в НАТО” для країн-кандидатів, який готуватиме їх до повного членства.

Власне, про такий „план дій з членства в НАТО” щодо України йшлося напередодні в повідомленнях європейських ЗМІ. Як стало відомо, держсекретар США Кондоліза Райс на зустрічі в Софії начебто намагатиметься заручитися підтримкою інших партнерів щодо приєднання України до цього плану дій. США хотіли б, щоб це сталося вже до листопадового саміту НАТО в Ризі. Тоді Україна отримала б перспективу стати членом НАТО ще до того, як Джордж Буш залишить свій пост наприкінці 2008 року. Позиція ж керівництва Альянсу в Брюсселі - Україна може отримати чітку перспективу вступу, якщо демократія в цій країні далі укріплюватиметься. У військовому плані Україна вже нині залучена до деяких місій НАТО. Інформацію про політичну ситуацію в Україні представники Альянсу розраховують почути від українського міністра закордонних справ Бориса Тарасюка в п’ятницю в Софії. Він візьме тут участь у засіданні комісії „Україна-НАТО”, яка пройде в рамках зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн-членів Альянсу.

Тим часом щодо Грузії представники НАТО поки що не роблять жодних позитивних прогнозів. Річ у тім, що умовою вступу до Альянсу є припинення усіх внутрішньо-етнічних та прикордонних конфліктів, про що в цьому неспокійному регіоні поки що нема й мови.

Важливим моментом зустрічі в Софії стане також обговорення співпраці з країнами Азії та тихоокеанського простору в боротьбі з тероризмом. США наполягають на посиленні антитерористичної співпраці з цими державами. Японія, Південна Корея, Австралія та Нова Зеландія зацікавлені в тісних контактах з Північноатлантичним альянсом. Але якихось формальних рамок, як-от регулярна зустріч міністрів, поки що не передбачено, каже генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер:

„Ідеться не про те, щоб трансформувати НАТО в глобальний альянс, а про те, щоб Альянс мав партнерів у цілому світі, адже йдеться про захист від глобальних загроз.”

Бернд Ріґерт, Христина Ніколайчук