повернутися Ї: кордон

Інформаційний партнер: Незалежний культурологічний часопис "Ї" (Львів)

Рекомендації для уряду України та громадських організації за результатами конференції:

„Розширюючи кордони ЄС та НАТО: система безпеки  від Чорного до Балтійського моря”

Одеса 1-2 липня,  2006

Після обговорення широкого  кола питань, що стосуються стану та завдань європейської та євроатлантичної інтеграції під час конференції „Розширюючи кордони ЄС та НАТО: система безпеки  від Чорного до Балтійського моря”, учасники висловили стурбованість сьогоднішнім станом розуміння  громадськістю питань пов’язаних з інтеграцією України  у НАТО та ЄС.

Беручи до уваги те, що зміст та завдання діючих планів співпраці Україна - ЄС та Україна-НАТО  мають багато спільних  критеріїв у сфері базових цінностей демократичного суспільства та економічного розвитку, вважаємо що вступ України в ЄС та НАТО є взаємопов’язаними складовими формування євроатлантичної моделі розвитку України.  

Вважаємо,  що:

  1. Досягнення цих зовнішньополітичних пріоритетів можливо лише за умови консенсусу серед політичних партій, рухів та громадськості всередині країни.
  1. Консенсус по НАТО на сьогодні є передумовою поступового наближення до Європейського Союзу. Це тест для внутрішньої політики на вміння будувати  консенсус у суспільстві для проведення реформ.
  1. Вихідні пункти, зміст та завдання прийнятих планів співпраці між Україною, ЄС та НАТО мають спільні критерії – проведення внутрішніх демократичних та економічних реформ.  Проте, процес набуття членства України в НАТО та ЄС має відмінності у форм реалізації та різні часові рамки.  
  1. Незважаючи на прийняті державні програми та декларації про євроатлантичну та європейську інтеграцію, протягом останніх двох років Уряд України практично не займався питаннями інформування населення та державних службовців з питань євроатлантичної інтеграції.  Держаний комітет з питань телерадіомовлення не виконує свої функції як координуючий орган інформаційної політики у сфері НАТО та ЄС. З огляну на цю ситуацію, вважаємо за необхідне  ширше делегувати ці завдання громадським та комерційним організаціям на основі відкритого конкурсу.
  1. Недоцільно проводити соціологічні дослідження щодо ставлення населення до питання вступу в НАТО за відсутності реальної діяльності з інформування населення  з питань євроатлантичної інтеграції.
  1. Констатуємо відсутність належних структур, які займаються питаннями інформування з питань ЄС та НАТО на регіональному рівні.

Пропонуємо невідкладно:

  1. Розробити та  запровадити семінари, спрямовані на  підвищення кваліфікації державних службовців з питань євроатлантичної інтеграції та внести їх  до обов’язкових програм підвищення кваліфікації державних службовців через існуючу систему обласних національних центрів підвищення кваліфікації.
  1. Проводити відкриті заходи, які сприяють підвищенню поінформованості населення (зокрема, журналістів, керівників управлінь економіки та європейської інтеграції обласних та районних адміністрацій, студентів). Якнайширше запрошувати до участі у  дискусіях національну та регіональну пресу для розповсюдження інформації. Розробити спеціалізовану літературу про переваги та виклики членства України в НАТО та ЄС для різних цільових груп.
  1. Сформувати робочу групу за участю Міністерства закордонних справ, Міністерства оборони, Держаного комітету з питань телерадіо-мовлення, аналітичних центрів, провідних громадських організацій та професійних PR-агенцій, які розроблять ефективну національну  інформаційну компанію з питань НАТО та ЄС.
  1. Вимагаємо прозорості використання та розподілу держаних коштів, як і фінансування з боку держави інформаційно-освітніх програм та програм з питань інтеграції; публікацію тендерів на Інтернет сторінці  Міністерства закордонних справ та Міністерства оборони, засобах масової інформації, залучаючи до реалізації регіональних партнерів .
  1. Організувати навчальні візити на військові бази нових країн-членів НАТО для депутатів Верховної Ради, журналістів та представників політичних партій.
  1. Залучати експертів Громадської Ради при міністерстві закордонних справ та Міністерстві оборони до процесу аналізу та підготовки документів, які мають суспільне значення. Залучати до роботи у Раді регіональні організації-члени Громадської Ліги «Україна – НАТО».
  1. Активізувати роботу Національного Центру з питань  євроатлантичної інтеграції при Секретаріаті Президента.
  1. Українським НДО ініціювати  створення Громадського Міжнародного форуму для обговорення питань членства України в ЄС та НАТО із західними експертами із залученням до дискусії  державних установ та засобів масової інформації.
  1. Посилити діалог із громадськими та академічними організаціями, експертами та аналітичними центрами Росії для обговорення спільних викликів та співробітництва в євроатлантичному регіоні.