повернутися Ї: кордон

Зближення України та НАТО відбудеться не раніше від листопада – американські аналітики

Сергій Куделя
http://radiosvoboda.org

Вашинґтон, 8 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Вашинґтон, 8 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Україна навряд чи отримає запрошення до участі у плані дій щодо членства в НАТО вже під час квітневої зустрічі міністрів закордонних справ держав-членів Північноатлантичному союзі в Софії. Так вважають американські експерти, які обговорювали перспективи євроатлантичної інтеграції України в вашинґтонському центрі Атлантична Рада. На їхню думку, приєднання України до плану дій НАТО ймовірніше не раніше від листопада, коли відбудеться саміт організації в Ризі. Водночас присутній на дискусії у центрі посол України у США Олег Шамшур заявив, що, якщо Україна не приєднається до плану дій вже у квітні, їй буде складніше рухатися далі до вступу у НАТО.

Україна готова підвищити рівень своєї співпраці з НАТО і розпочати активнішу підготовку до членства в альянсі. У цьому переконував своїх американських колег новий посол України в США Олег Шамшур, для якого участь у дискусії в Атлантичній Раді була першим публічним заходом на цій посаді. Він перерахував головні здобутки української влади за останній рік, серед яких посол спочатку назвав забезпечення свободи слова та прав людини в Україні.

Шамшур відзначив, що Україна переросла етап інтенсифікованого діалогу з НАТО, а тому сподівається на початок нової форми співпраці з Північноатлантичним союзом уже у квітні цього року: “Ми очікуємо на зустріч міністрів закордонних справ держав-членів НАТО в Софії у квітні 2006 року і сподіваємося, що НАТО зможе ухвалити рішення про приєднання України до плану дій щодо членства в альянсі. Ми вважаємо, що затягування такого рішення чи його неухвалення в Софії надішле оманливий сигнал і ускладнить виконання нами критеріїв вступу та сам вступ до НАТО”.

Водночас Олег Шамшур також заявив, що вважає цілком реалістичним приєднання України до НАТО вже через два роки. Однак присутні на зустрічі американські аналітики були обережніші у своїх прогнозах.

Джефрі Саймон із Університету Національної Оборони застеріг від орієнтації на конкретні дати у процесі інтеграції в НАТО. А колишній посол США в Україні Стівен Пайфер уважає, що в приєднанні до плану дій щодо членства Києву краще розраховувати на саміт НАТО в листопаді. На його думку, у квітні навряд чи буде відомо остаточний склад нового українського уряду та яку політику він збирається проводити.

Водночас аналітик дослідницької корпорації RAND Стівен Лерребі наголосив, що в разі участі в новому уряді представників Партії регіонів процес зближення України та НАТО буде найближчим часом зупинений: “Якщо Янукович стане прем’єр-міністром чи буде впливовим у новому уряді, то в України немає жодних шансів приєднатися до плану дій щодо членства в НАТО під час зустрічі в Софії. Буде період вичікування. Хоча не виключено, що згодом Україна буде запрошена до участі у плані дій. Якщо ж реформатори зможуть сформувати коаліцію в парламенті, то в України будуть кращі шанси отримати запрошення у квітні, чи пізніше у Ризі”.

Посол Олег Шамшур також визнав важливість результату парламентських виборів для зовнішньополітичних перспектив України: “Ми усвідомлюємо ціну виборів для подальшої європейської та євроатлантичної інтеграції України. Безперечно, політична ситуація в Україні далеко не проста. Але для мене, я хочу на цьому наголосити, возз’єднання чи перезавантаження демократичної коаліції, яка перемогла внаслідок Помаранчевої революції, не лише можливе, але й життєво необхідне”.

На думку всіх учасників дискусії, серйозною перешкодою на шляху до вступу України до НАТО залишається відсутність суспільної підтримки такого кроку. Посол Шамшур відзначив, що з цьогорічного державного бюджету надані окремі кошти на проведення просвітницької кампанії, щоб поліпшити ставлення українців до НАТО. Водночас, як вважає аналітик Джефрі Саймон, українській владі важливо здобути підтримку ідеї вступу в НАТО і серед усіх центристських політичних сил держави.