повернутися Ї: кордон

36,7 мільйонів піде на пропаганду НАТО

02 червня 2008 http://portal.lviv.ua  

Кабінет Міністрів затвердив Державну цільову програму інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2008-2011 роки. Про це йдеться у постанові Кабміну від 28 травня.

Згідно із постановою, Кабмін має намір виділити 36,7 млн. гривень на пропаганду євроатлантичної інтеграції в 2008 - 2011 роках.

Окрім фінансування з держбюджету, передбачено фінансування програми з місцевих бюджетів у розмірі 3,8 млн. гривень, з інших джерел.

Згідно із постановою, метою Програми є сприяння виконанню завдань євроатлантичної інтеграції України, створення умов для свідомого самовизначення громадян щодо приєднання України до НАТО, забезпечення підтримки державної політики євроатлантичної інтеграції.

Раніше Кабмін інформувавпро те, що в 2008 році на рекламу НАТО планується витратити 5 млн. гривень, передає «proUA».


04.04.2008 http://www.dw-world.de

Будь-ласка, почекайте!

У п’ятницю відбулося засідання комісії НАТО-Україна. Після цього генсек альянсу Яаап де Хооп Схеффер вказав на однозначність рішення щодо перспективи приєднання України до альянсу, але жодних дат знову не назвав.

Виступаючи після засідання комісії НАТО-Україна, генеральний секретар альянсу Яаап де Хооп Схеффер наголосив, що не може бути подвійного трактування речення “Ми домовилися сьогодні, що Україна стане членом НАТО”. Втім, таке рішення означає, наголосив генсек альянсу, що Київ має виконати всі необхідні умови та критерії. Оскільки без цього стати членом НАТО не можливо. “Звичайно, це буде тривалий процес. Я маю на увазі, що Україна не стане членом НАТО завтра. Це ясно як божий день,” - сказав Яаап де Хооп Схеффер.

Генеральний секретар альянсу відмовився називати причини, чому Україні не запропонували План дій із набуття членства в НАТО вже нині. Віктор Ющенко ж зауважив, що знає хто стоїть за цим. “Я не наївний політик і добре знаю, про які виклики йшла полеміка,” - сказав Ющенко.

Водночас, за словами українського президента, всі держави члени НАТО схвально оцінили бажання України приєднатися до альянсу. “Не було жодної країни, я підкреслюю - жодної країни не було, яка би виступила проти цього. Не було жодної країни, яка би не позитивно віднеслася до української заявки на ПДЧ”, - сказав Віктор Ющенко.

Уже в грудні міністри закордонних справ держав НАТО мають зробити оцінку прогресу України та Грузії.

Тетяна Карпенко


Україна офіційно попросилася в НАТО

proUA / 16.01.2008 http://ua.proua.com

Україна просить НАТО розглянути можливість її приєднання до Плану дій щодо членства в організації на саміті Україна – НАТО у Бухаресті у квітні місяці.

Про це йдеться у спільному зверненні Президента Віктора Ющенка, прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та голови Верховної Ради Арсенія Яценюка до Генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера, повідомили «proUA» у прес-службі глави держави.

У зверненні зазначається, що з часу відновлення незалежності у 1991 році Україна пройшла тривалий шлях зближення з НАТО: від плідного співробітництва в рамках Програми «Партнерство заради миру» та спеціальних стосунків у форматі Хартії про особливе партнерство до ефективної взаємодії в рамках Плану дій Україна–НАТО та Інтенсифікованого діалогу з питань членства та відповідних реформ.

«Політика євроатлантичної інтеграції визначена національним законодавством, не спрямована проти третіх держав і має на меті майбутнє членство України в Організації Північноатлантичного договору, про що порадимося з українським народом», - наголошують лідери України.

«Повністю поділяючи європейські демократичні цінності, держава усвідомлює себе частиною євроатлантичного безпекового простору і готова разом з НАТО та партнерами Альянсу за рівних умов протидіяти спільним загрозам безпеці. Саме тому Україна поглиблюватиме і розширюватиме цей напрям співпраці з Альянсом, забезпечуючи подальшу участь у миротворчих та антитерористичних операціях, що здійснюються під егідою НАТО», - йдеться у зверненні.

Україна сподівається, що досягнутий нею прогрес у рамках Інтенсифікованого діалогу з питань членства та відповідних реформ найближчим часом буде визнаний Альянсом. «Нині Україна зацікавлена у приєднанні до Плану дій щодо членства в НАТО. Розраховуємо на те, що рівень готовності нашої держави до нових зобов’язань стане основою для позитивної відповіді під час наступного саміту Україна – НАТО у Бухаресті у квітні 2008», - йдеться у зверненні.


Ющенко затвердив цільовий план Україна – НАТО на 2007 рік

20.06.2007 http://ua.proua.com

Президент України Віктор Ющенко підписав указ „Про Цільовий план Україна – НАТО на 2007 рік у рамках Плану дій Україна – НАТО”. Про це «proUA» повідомили у прес-службі глави держави.

Крім того, Ющенко доручив Кабінету Міністрів України забезпечити виконання заходів Цільового плану Україна – НАТО на 2007 рік у рамках Плану дій Україна – НАТО.

Центральним органам виконавчої влади, відповідальним за виконання заходів Цільового плану, Ющенко доручив подавати щоквартально до 5 числа місяця, наступного за звітним періодом, Національному центру з питань євроатлантичної інтеграції України та Міністерству закордонних справ України звіти про стан виконання Цільового плану.

Національному центру з питань євроатлантичної інтеграції України та Міністерству закордонних справ України забезпечити узагальнення зазначених звітів і подавати їх до Кабінету Міністрів України для дальшого інформування Президента України.

Також Президент доручив державному комітету телебачення та радіомовлення України, Національному центру з питань євроатлантичної інтеграції України, Міністерству закордонних справ України, іншим центральним органам виконавчої влади, відповідальним за виконання передбачених Цільовим планом заходів, за участю органів місцевого самоврядування забезпечити регулярне інформування громадськості про хід та результати виконання заходів співробітництва України з НАТО.

Міжвідомчій комісії з питань підготовки України до вступу в НАТО та Уповноваженому України з питань євроатлантичної інтеграції Ющенко доручив забезпечувати належну координацію заходів Цільового плану.


15.06.2007 http://www.dw-world.de/

НАТО не поспішає називати часові рамки вступу України до альянсу

БРЮССЕЛЬ. НАТО поки що не поспішає називати ймовірну дату вступу України до альянсу. На прес-конференції у четвер після завершення засідання комітету Україна-НАТО на рівні міністрів оборони генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Яап де Хооп Схеффер заявив, що не може поки що повідомити про часові рамки подальших кроків у цьому напрямку. Вступ України до НАТО залежить від українського народу та від оцінок готовності Києва до цього з боку самих членів НАТО. Водночас Схеффер зауважив, що в цьому напрямку вже багато зроблено. У свою чергу український міністр оборони Анатолій Гриценко підкреслив, що Україна готова брати участь у всіх місіях НАТО - від Балкан до Афганістану. Європейські цінності безпеки є в інтересах України, наголосив він.


http://www.dw-world.de  12.06.2007

Україна-НАТО: Від Києва чекають визначеності

Дата приєднання до Північноатлантичного альянсу залежить насамперед від політичної волі Києва і готовності українського суспільства. Такого висновку дійшли учасники міжнародного форуму „Євроатлантичне майбутнє України“.

Українці ще не готові визначитися, вступати чи не вступати до НАТО. Це насамперед залежить від владної еліти, яка має продемонструвати політичну волю та поставити крапку у цьому питанні. Але натомість, приєднання України до Північноатлантичного альянсу використовується політиками лише у передвиборчій риториці, здебільшого негативній, вважає державний експерт відділу глобальної безпеки національного інституту при РНБО Євген Жеребецький.

„Політики, які прийшли до влади мислять категоріями п’яти років – до наступних виборів. Вони думають: „електорат не готовий вступати в НАТО -  якщо я буду це просувати мене не оберуть. Тоді я цього питання уникаю”. Парадокс в тому, що навіть оточення президента не було переконане, що треба негайно розпочати процес вступу в НАТО. І ми втратили шанс. Тепер треба це надолужити“.

Вирішальне слово у цьому процесі мають Німеччина та Франція, переконаний Євген Жеребецький. У свою чергу, представник управління стратегічного аналізу Міністерства оборони Франції Каріна Стакетті зазначила, що Франція нині визначається зі своєю позицією щодо вступу України до НАТО. Вона сказала, що загалом Франція відкрита до нового членства, але там не розуміють, чому українська політична криза так затягнулася. Тому очікують від політиків рішучих дій щодо розв’язання політичного протистояння. Лише після цього, зауважила Каріна Стакетті, можна буде говорити про інтеграцію до Альянсу та Євросоюзу.

Директор польсько-української фундації співпраці ПАУСІ Ян Пєкло вважає важливою передумовою євроатлантичної інтеграції той факт, що Київ вже задекларував свої наміри щодо членства в ЄС. Але в той же час він радить більше зважати на думку пересічних українців, які мало знають про Північно-Атлантичний альянс та упереджено ставляться до НАТО:

„Громадянське суспільство має бути частинкою договору. Щоб не тільки еліти між собою розмовляли і вирішували, чи вступати чи ні. Адже треба усвідомити, НАТО це не бомби і Афганістан. Це політичний механізм, через який Польща, Словаків або Угорщина стали членом Євросоюзу“.

Перевагами вступу до НАТО Ян Пєкло передусім називає реформування української армії. Польський досвід засвідчив це і українцям варто його перейняти, вважає представник ПАУСІ. Український експерт Євген Жеребецький вважає, що це ще і питання стратегії:

„Ми виграємо війну, яка ведеться Росією проти України вже більше 350 років. Ми нарешті матимемо безпеку території. Ми маємо колосальні структури, які працювали на колишній радянський союз – радіорозвідка, радіолокаційні станції. Ми можемо не тільки брати від НАТО гарантії захисту, а й можемо самі додавати“.

З цим погоджується й керівник офісу зв’язку НАТО в Україні Джеймс Грін, адже український оборонно-промисловий комплекс має значний потенціал і його потужності можна буде задіяти для виробництва військової техніки, якої потребує альянс. Але до цього треба ставитися більш практично і зважено, переконаний Грін. Натомість, конкретність у цій справі тільки на папері – з піврічним запізненням український уряд затвердив на цей рік план дій „Україна –НАТО“. Але і в цьому представник альянсу вбачає позитив. Він каже, що новий документ став більш змістовним щодо реформування збройних сил та військового відомства. А  це, за словами Гріна, відповідає основним вимогам Північно-Атлантичного альянсу. В той же час представник НАТО зазначає, що українська політична криза розбалансувала основні силові структури:

„Ми бачимо, що втрачено чіткість оперативного контролю. Тепер існують певні протиріччя у питанні із внутрішніми військами. Тут треба розробити систему противаг, щоб подібні ситуації не приводили до розпаду. Це слід зробити негайно, не чекаючи наступного політичного загострення“.

Джеймс Грін зазначає, що НАТО готове надати свою допомогу у консолідації зусиль з реформування та збалансування військових сил.

Лілія Гришко


7 березня 2007 http://radiosvoboda.org

Комітет у закордонних справах Сенату США ухвалив законопроект про підтримку вступу в НАТО нових членів, у тому числі й України

Окрім України, потенційними членами Північноатлантичного альянсу визначено: Албанію, Хорватію, Македонію та Грузію.

Документ передбачає виділення коштів цим країнам для підготовки до вступу в НАТО.

Тепер законопроект мають ухвалити Сенат і Палата представників Конгресу США, після чого його має підписати президент Джордж Буш. Лише тоді документ набуде чинності закону.