повернутися Ї: кордон

№155 29.08.2002 «День»

Путін пропонує Євросоюзу безвізовий режим

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»

Включити Росію у Шенгенську зону — такий зміст «нової інтеграційної ініціативи» Москви, пропозиції президента РФ Володимира Путіна, викладеної в його посланні главам держав-членів Європейського Союзу. Тривалі спроби Кремля домогтися від ЄС обіцянки зберегти безвізовий режим для пересування між Калінінградською областю та всiєю іншою територією Росії досі не мали успіху. Наближається 2004 рік, коли членами Євросоюзу збираються стати Польща та Литва, тільки через територію яких можна потрапити в Калінінградський анклав. Тi, хто вирушає з Калінінграда у «велику» Росію і з «великої» Росії в Калінінград, незабаром повинні будуть брати візи. Як і у випадку з Україною, говориться про всіляке сприяння в їх отриманні, однак Брюссель продовжує наполягати на тому, що правила для всіх єдині, — без віз не обійтися. Тривалі переговори та поїздки до Калінінграда і Брюсселя високопоставлених російських чиновників керівництво Євросоюзу не переконали.

Тепер Москва зробила новий хід. Сам президент Путін у своєму посланні визнає «амбітність мети» — переходу в перспективі на безвізовий порядок взаємних поїздок громадян Росії та країн Євросоюзу. «Це найважливіше політичне питання визначає не тільки реальні умови життєдіяльності Калінінградської області як невід’ємної частини Російської Федерації, але й значною мірою подальший вектор наших відносин з Євросоюзом, що розширяється», — зазначено в посланні російського президента.

ЄС стурбований економічною нестабільністю, СНІДом та злочинністю в Калінінградській області. Перетворити, у разі введення безвізового режиму, її п’ятнадцять із лишнiм тисяч квадратних кілометрів території на транзитний коридор для нелегальних мігрантів, наркотиків та зброї з Росії Євросоюз не збирається. Тим більше неможливий безвізовий режим з Росією, ненадійність кордонів якої й сьогодні сприяє потоку нелегалів до Західної Європи. У дещо спрощеному варіанті послання Володимира Путіна виглядає як пропозиція Заходу з двох проблем вибирати меншу. Хід тактичний, але він вимагає від лідерів країн Євросоюзу віднайти нову стратегію у вирішенні Калінінградського питання. Володимир Путін, як зазначає його прес- служба, сподівається, що на прийнятні домовленості з Калінінградської проблеми можна буде вийти вже до листопадового саміту Росія—ЄС в Копенгагені.

КОМЕНТАР

Сергій ТОЛСТОВ, директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень:

— Послання президента Путіна — це досить очікуваний вдалий PR-хід, проміжна акція, яка, однак, може мати дуже серйозні іміджеві та пропагандистські наслідки. Ситуація, в яку поставили Росію, — примушуючи, по суті, відмовитися від зв’язків з Калінінградською областю і визнати, що єдиний можливий безвізовий контакт між анклавом та всiєю іншою територією Росії, — це літаки і пароплави — призвела до того, що російський МЗС вигадав хід, який поставить у дуже складне становище весь Європейський Союз. Нинішня політика Заходу показує, що проголошувані під час «холодної війни» лозунги про свободу пересування були чистою пропагандою, спрямованою на критику радянських порядків, що не визнавали цих ідей. Нині головними противниками свободи міграції є саме Євросоюз і, частково, США. При цьому вони зберігають вигідні їм положення старого правового режиму, наприклад, поправку Джексона-Веніка. Російська ініціатива виявляє найслабші ланки у пропагандистському супроводі політики ЄС, які Росія буде всіляко використовувати, змушуючи Захід поступитися щодо Калінінградської проблеми.

Послання Путіна також показує, що, з одного боку, Росія не має серйозних аргументів для тиску на Захід, щоб забезпечити свободу пересування між Калінінградською областю та всiєю іншою територією Росії. З другого боку, адміністрація Путіна явно дуже сильно програє, якщо здасться без довгої битви. Оскільки це по суті означатиме припинення зв’язків Росії з Калінінградським анклавом і зможе непрямо призвести до ідеї перегляду інших кордонів, в тому числі на Далекому Сході.