повернутися Ї: кордон

Дзеркало тижня, №4 02-08 лютого 2002 року

УКРАЇНА — УГОРЩИНА: ПРО ПРОЙДЕНИЙ ШЛЯХ І ПРО СПІЛЬНІ ПРАГНЕННЯ НА МАЙБУТНЄ

Анатолій Зленко, Ярош Мартоні

© Дзеркало тижня 2002

Недавно Україна і Республіка Угорщина відзначили 10-річчя встановлення дипломатичних відносин. Сусідня Угорщина, один з основних кандидатів на членство в ЄС, представляє для нашої країни, яка також обрала європейський курс, особливий інтерес. Тема європейської інтеграції, як передбачається, буде наступного тижня під час зустрічей президента РУ Ференца Мадла з керівництвом України однією з основних.

У світлі євроінтеграційних устремлінь двох країн особливого значення набуває прикордонне співробітництво, яке є одним з елементів створення єдиної Європи і відповідає її політиці щодо регіонів. Практична реалізація цього завдання матиме позитивний вплив на розвиток економічного співробітництва прикордонних областей України та Угорщини і міжлюдських обмінів.

Взаємодія у цій сфері важлива і з огляду на прагнення обох країн мінімізувати для українсько-угорських відносин можливі негативні наслідки розширення ЄС на Схід. Про зацікавленість угорської сторони у зміцненні зв’язків між двома країнами свідчить і те, що Угорщина як найвірогідніший кандидат на членство в Європейському Союзі до набуття повноправного членства в цій спільноті не запровадить візового режиму для українських громадян. Українська сторона розцінює це як практичний внесок Угорщини у зміцнення високого рівня добросусідських та партнерських відносин між двома державами.

Вже зараз розпочате розширення української та угорської консульських служб спрямоване на те, щоб після запровадження віз не допустити перешкод у розвитку зв’язків в економічній, культурній та гуманітарній сферах. Цьому сприятиме відкриття у місті Берегове відділення Генерального консульства Угорщини в м.Ужгороді. Одночасно українська сторона планує відкрити Генеральне консульство в м.Ніредьгаза.

Ще 31 травня 1991 р. Україна підписала з Угорщиною Декларацію про принципи співробітництва у сфері забезпечення прав національних меншин. Завдяки цій Декларації протягом 10 років склалося традиційно добре українсько-угорське співробітництво щодо забезпечення прав національних меншин, систематично проводяться засідання змішаної Міжурядової комісії з питань забезпечення прав національних меншин.

Угорщина високо цінує здійснені Україною практичні кроки щодо зміцнення загальноєвропейської стабільності та безпеки і спрямовані на це її зовнішньополітичні устремління. Першочерговим інтересом угорської зовнішньої політики є підтримка і просування інституційованого співробітництва України з НАТО та з Європейським Союзом. Активна участь України у Раді Північноатлантичного Співробітництва та у програмі “Партнерство заради миру” стала важливою складовою формування безпеки європейського континенту та міжнародних процесів.

Міжнародне співробітництво України та Угорщини зосереджене не лише в площині сучасності. Велика увага приділяється спільним завданням, що стосуються перспектив об’єднання Європи. Проходить обмін думками про підготовку до нових вимог, що виникнуть після приєднання Угорщини до ЄС. Інтересам обох країн відповідає те, щоб це відбулося без зайвих проблем, не створило перешкод у двосторонньому співробітництві. Україна демонструє підвищену зацікавленість до вивчення та використання угорського досвіду у сфері європейської інтеграції. Українська сторона розглядає Угорщину як важливого партнера як на стадії підготовки Угорщини до вступу в ЄС, так і після набуття нею повноправного членства в Союзі. Угорська зовнішня політика однозначна і послідовна та готова до того, щоб шляхом консультацій і передачі досвіду зміцнити євроінтеграційні та євроатлантичні прагнення України.

Після набуття членства в ЄС Угорщина прагне відігравати істотну роль у реалізації стратегії ЄС щодо України. Цій меті слугуватиме й ініціатива Угорщини, головуючої у Вишеградській четвірці, яка сприятиме європейській інтеграції України та спрямована на поглиблення співпраці між Вишеградською четвіркою і Україною.