повернутися Ї: кордон

Чи змушені будуть громадяни країн ЦСЄ стояти в черзі за візами навіть після вступу країн-кандидаток до Європейського Союзу?..

Одним із актуальних та делікатних питань сьогодення для ЄС є встановлення кордону, що визначатиме межі країн Шенгенської угоди. Чи є реальний шанс у країн-кандидаток стати повноправними членами європейської спільноти та бути прийнятими до привілейованого кола теперішніх членів клубу так званої „шенгенської” зони?

Ті, хто добре ознайомлені із специфікою угод ЄС, знають, що Шенгенська угода передбачає не тільки безпроблемний перетин митного та державного кордонів, але й тісну співпрацю між державами, розробку спільної бази даних та комп’ютерної системи, узгодження законодавства держав.

Підписання Шенгенської угоди можливе за умови дотримання високого рівня безпеки та митного і державного контролю, але, перш за все, укладання цього пакту – це питання довіри ЄС до нового члена спільноти. Брюссель вважає, що цю довіру потрібно заслужити.

Ситуація ускладнюється ще й фактом розв’язання проблеми не тільки в Брюсселі, але й в регіонах. Якщо одна із країн ЦСЄ відповідає критеріям безпеки ЄС вона стоїть перед вибором укладання Шенгенської угоди або зволікання, з метою одночасного підписання угоди із сусідньою країною.

Експерти твердять, що після вступу до ЄС Польщі потрібно буде зачекати ще 10 років до укладання Шенгенської угоди. Ймовірно, першим кандидатом на підписання Шенгенської угоди буде Угорщина. Позаяк, питання встановлення кордону „шенгенської” зони залишається відкритим.

Брюссель, Гйоргі Форіс (Угорщина)
липень 2001

Джерело: http://www.tol.cz