повернутися Ї: кордон

http://www.obozrevatel.com.ua 04.08.2003

У польсько-німецькому дослідженні ЄС відсутнє згадування європейської перспективи України

Україна позитивно оцінює зусилля підрозділів політичного планування міністерств закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини і Республіки Польща, спрямовані на дослідження ролі розширеного ЄС у формуванні нового міжнародного порядку і його відносин з новими східними сусідами. Про це говориться в коментарі прес-служби МЗС України щодо загального дослідження підрозділів політичного планування МЗС Федеративної Республіки Німеччини і Республіки Польща "Роль Європейського Союзу 25 і більше членів у ХХІ сторіччі. Внесок у новий світовий порядок".

Як повідомили в прес-службі МЗС України, підвищена увага цих установ до розвитку відносин з майбутніми новими сусідами ЄС свідчить про зростаюче бажання держав-членів і держав, що вступають до ЄС, направити східний вимір зовнішньої політики розширеного Європейського Союзу в заздалегідь вивірене русло. Разом з тим, у МЗС Україні вважають, що це є свідченням розуміння ними необхідності кардинального удосконалення її механізмів і інструментів.

Міністерство закордонних справ бачить у даному документі ряд позитивних моментів. Зокрема, положення дослідження про те, що розширений Союз повинний розвивати свої відносини з новими східними сусідами цілісно при застосуванні індивідуального підходу, не суперечить інтересам України. Крім того, МЗС України схвалює положення, відповідно до якого пріоритети у відносинах ЄС з його новими сусідами на сході повинні відображати значення окремих держав для розширеного Союзу. Україна також підтримує ідею щодо необхідності поглиблення співробітництва з Європейським Союзом у рамках налагодження регіонального співробітництва.

У коментарі відзначається, що Україна розділяє точку зору авторів документа про те, що кордони ЄС повинні бути надійними, але не повинні перетворитися на бар'єри, і готова брати участь у розробці механізмів, що дозволили б зберегти і розвити позитивні надбання прикордонного співробітництва, що напрацьовані нашою державою у відносинах з його західними сусідами.

МЗС також схвалює готовність Німеччини і Польщі до більш глибокого долучення України до процесів європейської інтеграції, зокрема в рамках таких регіональних структур, як Веймарський трикутник і Вишеградська група. "Нам імпонує їх налштованість на активне використання існуючих механізмів українсько-польського співробітництва", - говориться в документі.

У той же час МЗС України відзначає, що в дослідженні відсутнє згадування про європейську перспективу України. Як відзначається в коментарі, "інтеграційною пропозицією", на думку авторів документа, могло б бути участь у європейському економічному просторі, концепція якого вже тривалий час дискутується на рівні експертів ЄС і Російської Федерації.

Європейському Союзу пропонується проводити стосовно України, Білорусії і Молдови цілісну політику сусідства в рамках регіонального співробітництва, що може допомогти нашій державі погодити різнобічні інтереси. МЗС України підкреслює, що наша країна не один раз і на найвищому рівні заявляла про те, що пріоритетом її зовнішньої політики є набуття асоційованого статусу, а в перспективі - повноправного членства в ЄС. "Все інше, у тому числі поглиблення співробітництва в рамках СНД і інших регіональних утвореннях, підкоряється цій стратегічній меті", - говориться в коментарі.

На думку Міністерства, сумнівним виглядає теза про те, що застосування ЄС регіонального підходу щодо зазначених держав "дозволило б мінімізувати взаємне суперництво".

МЗС підкреслює, що "за роки незалежності Україна практичними кроками послідовно підтверджувала свою відданість європейським цінностям і рішучість у досягненні стратегічної мети - інтеграції до Європи". "Ми підтримуємо усе, що наближає нас до членства в ЄС у довгостроковій перспективі. Разом з тим ми не можемо погодитися з тим, що цю перспективу підмінює", - відзначається в документі.

У МЗС України вважають, що, з огляду на нинішній стан розвитку України і ситуацію в самому ЄС, оптимальним було б дійти згоди щодо підтвердження відкритості ЄС для України у разі досягнення нею політичних і економічних критеріїв членства.

Крім того, міністерство вважає за доцільне укласти з Україною європейську угоду на манір угод, що були укладені з більшістю держав Центрально-східної Європи. Необхідно також, на думку МЗС, упровадити для України нові форми технічної допомоги, які б підготували нашу державу до набуття статусу держави-кандидата на вступ до ЄС.

"Ми з особливою увагою ставимося до оцінок з боку наших ЕСівських партнерів відносно євроінтеграційного руху України і вдячні за зусилля, яких вони докладають, щоб допомогти Україні на шляху європейської інтеграції", - підкреслюється в коментарі МЗС України.