повернутися Ї: кордон

Створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС - кращий шлях ліквідації негативних наслідків розширення ЄС

15.12.2003  http://www.obozrevatel.com.ua

За результатами Шостого спільного засідання Комітету Україна - Європейський Союз, що проходив у Києві, був підписаний Позиційний документ щодо можливих змін у відносинах України з країнами-кандидатами на вступ до ЄС у зв'язку з розширенням Євросоюзу.

У документі, зокрема, мова йде про те, що Україна розглядає розширення Європейського Союзу як важливий фактор, що має стратегічне значення для майбутнього Європи й одночасно збільшує можливості співробітництва між Україною і ЄС, повідомляє Управління взаємодії з громадськістю і ЗМІ Мінекономіки.

Сторони погодилися, що процес розширення буде супроводжуватися істотними змінами в структурі і механізмі діяльності ЄС, і це матиме істотні наслідки як для усього світового співтовариства в цілому, так і для держав-сусідів ЄС, зокрема України.

За словами міністра економіки і з питань європейської інтеграції України Валерія Хорошковського, розширення ЄС матиме в цілому позитивний характер для нашої країни не тільки найближчим часом, але й на довгострокову перспективу.

Зокрема, пряме сусідство з ЄС буде сприяти посиленню ролі України в сфері зовнішньої й оборонної політики ЄС, підвищенню зацікавленості ЄС у посиленні режиму безпеки кордонів України по всьому периметрі і зміцненні ролі України як контрибутора регіональної стабільності, особливо в контексті рішення Придністровської проблеми.

До того ж, після наміченого розширення ЄС буде зацікавлений у стабільній, заможній і екологічно безпечній Україні. Євросоюз стане найбільш значимим ринком збуту українських товарів і джерелом росту і розширення спектра українського імпорту. Загальне зниження середньозваженого тарифу, а також уведення єдиної системи торговельних правил і адміністративних процедур у результаті розширення ЄС буде позитивно впливати на українських експортерів, будуть створені максимально сприятливі умови для інтеграції Українських енергетичних, транспортних і телекомунікаційних мереж у загальноєвропейську інфраструктуру.

Безпосереднє сусідство з ЄС сприятиме активному впровадженню в Україні європейських норм і стандартів у всіх сферах життєдіяльності. Україна одержить вигоду від поширення на нові країни-члени ЄС Генералізованої системи преференцій Євросоюзу. Очікується позитивний вплив на розвиток прикордонних регіонів України, приплив у них іноземних інвестицій і будівництво транспортної інфраструктури.

Однак, 2004 - 2005 року будуть пов'язані з ризиком скорочення доступу українських товарів і послуг на ринки нових країн - членів ЄС. Так, наприклад, через призупинення дії угод про вільну торгівлю з країнами Балтії Україна може втратити 14,8 млн. дол. США, можлива втрата частини ринку сталеливарних виробів у нових членах ЄС обійдеться Україні в 173,3-260 млн. дол. США. Загальний негативний ефект для України через скасування угод про вільну торгівлю і поширення на український експорт у країни-кандидати антидемпінгових заходів і кількісних обмежень - 284,6-384,8 млн. дол. США.

Загальні ж орієнтовані втрати України від приєднання десяти країн-кандидатів до єдиної тарифної політики і політики торговельного захисту ЄС (негативний ефект + позитивний ефект) - 249,0 - 349,2 млн. дол. США, повідомляється в прес-релізі.

З погляду України, створення Зони вільної торгівлі між Україною і ЄС - кращий шлях для ліквідації негативних наслідків розширення ЄС. З огляду на прогрес, досягнутий Україною на шляху вступу до СОТ, уряд України вже зараз готовий почати предметні консультації щодо підготовки відповідної угоди.