повернутися Ї: кордон

Бжезинський радить українцям

Роман РАК

Поступ, 17 травня 2004 р.  http://postup.brama.com/ 

Відомий американський політолог Збігнєв Бжезинський висловив сподівання, що жовтневі президентські вибори в Україні будуть демократичними та чесними, і підкреслив, що Україна може вступити до Європейського союзу через 10 років. Таким чином політолог спростував заяву глави Єврокомісії Романо Проді, якій сказав, що Україна не ввійде в ЄС і через 20 років.

Під час своєї прес-конференції у Києві Бжезинський також зазначив, що в Україні не знають, хто стане наступним президентом, а тому є підстави говорити, що ці вибори будуть демократичними. "Я не знаю, хто буде наступним президентом у США, я не знаю, хто буде наступним президентом в Україні, але я знав, хто стане президентом у Росії. Якщо ми не знаємо, хто буде наступним президентом в Україні, можливо, вибори будуть чесними", -- сказав політолог.

Як повідомляє інтернет-видання "Українська правда", він також висловив сподівання, що у вибори в Україні не втручатимуться інші країни. "З практичної точки зору видно, що певні країни зацікавлені в результатах цих виборів. Але важливо створити можливості для українських людей зробити свій вибір", -- сказав Бжезинський. Проте, незважаючи на вищесказане, американський політолог не виключив можливості маніпуляцій на виборах. Окрім того, Бжезинський вагався щодо того, чи можливим є висування на третій термін Леоніда Кучми. "Я зустрічався з Кучмою кілька разів, і для мене нічого несподіваного не було під час цієї зустрічі. В дискусії ми обговорили ситуацію в Україні... Я не просив Кучму поділитися своїми планами. Думаю, що, не маючи додаткових фактів, не можу говорити про свої припущення переконливо", -- зазначив він.

Бжезинський поділився своїми думками і про реалії вступу України до ЄС. Зокрема він сказав, що нинішні заяви європейських офіційних осіб стосовно сумнівності перспективи членства України в ЄС треба сприймати критично: "Десять років тому вони казали, що прибалтійські республіки ніколи не стануть членами НАТО або ж Європейського Союзу. 15 років тому вони казали те ж саме про Польщу. У чиновників узагалі погано з політичною уявою".

Відомий американський політолог також переконаний -- якщо Україна і Росія в перспективі не вступлять до ЄС, безпека в європейському реґіоні істотно знизиться.

Під час візиту до Київа, Бжезінський побував на багатьох зустрічах, де говорив і про іракське питання в українському контексті. Зокрема, він порадив Україні не виводити війська з Іраку, але вимагати розширення присутності представників інших держав у цій країні.

"Моя порада вам така сама, як і Польщі, оскільки там виникали подібні суперечки. Не залишайте Ірак, але використовуйте свою присутність там, як спосіб заохотити американців залучати до вирішення проблем в Іраку ширшу, ніж досі, міжнародну коаліцію. Тоді й перетворення в цій країні значно пришвидшаться", -- сказав Бжезинський.