повернутися Ї: кордон

Представник Єврокомісії не згоден, що ЄС робить недостатньо для України

www.ПРАВДА.com.ua, 14.05.2004

Виконувач обов'язків голови представництва Європейської комісії в Україні Стеффен Сковманд не згоден зі звинуваченнями, що ЄС приділяє надто мало уваги розвитку відносин з Україною.

Про це він заявив у п'ятницю, виступаючи на конференції "Україна та Європейський Союз: спільні інтереси".

"Коли ви говорите, що ЄС недостатньо робить, то я хотів би запитати: у порівнянні з чим?" – запитав Скавмонд.

"Такий підхід – "все або нічого" – ні до чого нас не приведе", – сказав керівник представництва Єврокомісії.

На його думку, навпаки, за останні роки зроблено дуже багато, і відносини ЄС та України з кожним новим прийнятим документом поглиблюються.

"Ми вже переходимо від співпраці до інтеграції", – зазначив керівник представництва Єврокомісії, маючи на увазі ухвалений Комісією у середу План стратегії ЄС та визначену у ньому Європейську політику сусідства.

"Я не даю порад, що робити – це справа України, – підкреслив Скофманд. – Але не треба казати, що склянка напівпорожня, якщо вона напівповна".

***

У свою чергу, директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко висловив побоювання, що "під розмови про прагматизацію наших відносин з ЄС" Україна може відмовитися від виконання критеріїв, необхідних для вступу в ЄС.

З одного боку, вважає Сушко, політика сусідства, яка, на відміну від членства, обмежується економічною співпрацею і не ставить жорстких вимог щодо дотримання прав і свобод, "дає більш комфортабельні умови для співпраці з ЄС". Тому що "бюрократії і в Брюсселі, і в Києві зручніше мати справу з меншим колом умов".

Разом з тим, переконаний Сушко, Україна повинна йти шляхом наближення до європейських критеріїв, незалежно від часової перспективи членства в ЄС.

Проте, зазначив Сушко, тішить те, що сторони зараз намагаються прислухатися до позиції одна одної, і "на сьогоднішній день ми вже не кажемо про діалог німого з глухим".


Керівник представництва Єврокомісії в Україні повідомив "хороші новини"

www.ПРАВДА.com.ua, 13.05.2004

Виконуючий обов'язки голови представництва Єврокомісії в Україні Стеффен Сковманд вважає, що План стратегії ЄС, ухвалений Європейською Комісією у середу 12 травня, виводить відносини між ЄС та Україною на вищий рівень інтеграції.

У четвер, коментуючи ухвалений Європейською Комісією План стратегії ЄС, у якому, зокрема, визначено Європейську політику сусідства, та схвалений у її контексті Звіт ЄС про Україну, Сковманд сказав журналістам: "Це крок уперед у процесі, започаткованому у березні минулого року розповсюдженням комюніке Комісії про концепцію "Ширша Європа: сусідство".

"Ідея європейської політики сусідства виходить за рамки співпраці та включає значний рівень економічної і політичної інтеграції з Україною. Це принесе величезні здобутки усім задіяним сторонам", - додав керівник представництва Єврокомісії.

За словами Сковманда, комплекс пріоритетів у відносинах ЄС і України, визначених Європейською політикою сусідства, ЄС і Україна визначили, буде втілено у спільному Плані дій, розробка якого "вже на досить просунутому етапі". Комісія ставить метою завершити процес розробки та узгодження Плану дій до кінця червня, з тим щоб мати можливість у липні представити План дій Україна-ЄС державам-членам Європейського Союзу.

Основними сферами уваги Плану дій є політичний діалог і реформа; торгово-економічні відносини та заходи, спрямовані на поступову підготовку України до участі у внутрішньому ринку ЄС; правосуддя та внутрішні справи; енергетика, транспорт, інформаційне суспільство, навколишнє середовище, науково-дослідницька та інноваційна діяльність; соціальна політика та культурно-освітні контакти та обміни.

"Головним механізмом досягнення всіх цих цілей буде План дій", - підкреслив Скавмонд.

В.о. голови представництва Єврокомісії в Україні сказав, що План дій, скоріше за все, буде розраховано на два з половиною роки, але підкреслив, що він іще обговорюється.

Для реалізації намічених планів ЄС передбачає надати відповідну фінансову та іншу підтримку. Зокрема, на найближчі три роки планується виділити 20 мільйонів євро на програми сусідства, з яких у цьому році – 7 мільйонів. У наступних роках фінансування буде збільшене на 20-30%.

Крім того, у співпраці з Україною будуть використовуватися два нових практичних механізми технічної допомоги, які, за словами Сковманда, раніше використовувалися у співпраці з державами, які зараз стали новими членами ЄС.

Першим таким механізмом є програма Twining (від twin – близнюк), що передбачає відрядження коштом ЄС в Україну довгострокових консультантів з адміністрацій держав-членів ЄС, які тісно співпрацюватимуть з відповідними своєму фаху міністерствами та відомствами в Україні.

Другим механізмом є TAIEX (Бюро обміну та інформації про технічну допомогу ЄС), яке організовуватиме візити українських урядовців до Брюсселя, де вони матимуть змогу вивчати досвід роботи європейських інституцій у відповідних фахових сферах. Крім того, Бюро організовуватиме семінари в Україні, на які запрошуватимуться європейські фахівці та експерти.

Як повідомив Сковманд, у рамках угоди про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС відбуватиметься моніторинг впровадження Плану дій. Оцінка ж моніторингу стане основою для періодичних звітів Комісії щодо досягнутого прогресу.

Він також сказав, що ця ж основа використовуватиметься для прийняття рішень щодо наступних кроків у розвитку двосторонніх відносин, "які, можливо, знайдуть відображення у нових договірних зв'язках з Україною".

"Українська правда"