повернутися Ї: кордон

Поступ, 2 березня 2005 р.  http://postup.brama.com

Інвестиційний конфуз

Обсяг іноземних інвестицій в економіку Львівщини торік зменшився, незважаючи на потуги обласної влади у заманюванні інвесторів

Надія ФОГЕЛЬ

Інвестиційні ріки міліють

2004 року обсяг іноземних інвестицій в економіку Львівської області скоротився на третину порівняно з 2003 роком: він становить лише 57 млн дол., тоді як попереднього року в економіку Львівщини було інвестовано 85 млн доларів з-за кордону. Загальна сума прямих іноземних інвестицій у область на 1 січня 2005 року становила 350,1 млн дол.

Заступник голови Львівської облдержадміністрації з питань економіки Валерій П'ятак у коментарі "Поступу" заявив, що таке суттєве скорочення "насамперед пов'язане з падінням темпів виробництва та відтоком певних інвестицій". Це, своєю чергою, "пов'язане з інфляційними очікуваннями та невизначеністю, які панували торік на макрорівні". На думку пана П'ятака, згадувані чинники особливо інтенсивно виявилися саме на Львівщині. "Інвестиційна ситуація в області була особливо специфічною та складною на тлі України загалом", -- стверджує він.

Загалом же в Україні, за підсумками 2004 року, маємо 23-відсотковий приріст іноземних інвестицій. Загальний їх обсяг на 1 січня 2005 було зафіксовано на позначці 8353,9 млн дол. За минулий рік у економіку країни було вкладено 1930,3 млн дол. Однак твердження пана П'ятака про негативний вплив на динаміку інвестицій є справедливими й у масштабі всієї країни. Річ у тім, що торік нерезиденти вилучили капітал на 472,7 млн дол. Тож чистий приріст іноземного капіталу за рік становить 1559,5 млн дол.

Звідки гроші?

Цікавою є географія походження інвестицій. У загальнонаціональному масштабі превалюють інвестиції зі Сполучених Штатів (13,8% загального обсягу); Кіпру (12,4%); Великобританії (10,7%); Німеччини (7,6%); Нідерландів (6,6%); Британських Вірґінських Островів (6,5%); Російської Федерації (5,5%); Швейцарії (4,9%); Австрії (4,1%) та Польщі (2,3%).

Водночас п'ятірка найбільших інвесторів Львівщини є зовсім інакшою. Найбільше торік у економіку області вклала Польща -- 66,96 млн дол. (19,1% від загального обсягу інвестицій). Другим за величиною таким партнером Львівщини є Німеччина -- 51,45 млн дол. (14,7%). На третьому місці -- Угорщина -- 38,15 млн дол. (10,9%). Четвертий партнер -- Великобританія -- 28,29 млн дол. (8,1%). Замикає п'ятірку найважливіших країн-інвесторів області Швейцарія -- 27,18 млн дол. Експерти пояснюють таку "невідповідність" тим, що Львівщина не є пріоритетною для так званих "офшорних" інвестицій, які зорієнтовані на продукування швидких грошей. Натомість у реґіон приходять інвестори, які організовують тут виробництво.

Скромна привабливість торгівлі

За галузевим принципом, 2004 року близько половини всіх іноземних інвестицій (45,8%) отримали українські підприємства промисловості -- 3824 млн дол. Інвестиційно привабливими в Україні є підприємства швидкоокупних видів економічної діяльності, таких як гуртова торгівля та посередництво в торгівлі. У них вкладено 1389,3 млн дол. (16,6% загального обсягу інвестицій). У харчову промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів -- 1123,7 млн дол. (13,5%). Не залишаються поза увагою нерезидентів підприємства машинобудування, в які вкладено 676,4 млн дол. (8,1%), транспорту та зв'язку -- 629,6 млн дол. (7,5%), хімічної та нафтохімічної промисловості -- 471,9 млн дол. (5,6%), металургії та оброблення металу -- 425,4 млн дол. (5,1%), а також організації, що провадять фінансову діяльність -- 687,5 млн дол. (8,2%), здійснюють операції з нерухомістю, займаються орендою та надають послуги юридичним особам -- 589,2 млн дол. (7,1%).

Одночасно найкращу динаміку приросту обсягів інвестицій продемонстрували підприємства гуртової торгівлі та посередництва в торгівлі -- 403,9 млн дол., хімічної та нафтохімічної промисловості -- 153,8 млн дол., харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів -- 117,2 млн дол., а також організації, що здійснюють операції з нерухомістю, пропонують оренду та послуги юридичним особам -- 196,8 млн дол., і суб'єкти, що провадять фінансову діяльність -- 183,2 млн дол.

Що ж до Львівщини, то найбільші суми інвестицій спрямовано в машинобудування (84,6 млн дол., або 24,2% від загального обсягу), харчову промисловість і переробку сільськогосподарської продукції (54,5 млн дол., або 15,6%), фінансову діяльність (41,1 млн дол., або 12%), виробництво деревини та виробів з неї (24 млн дол., або 6,9%), легку промисловість (20,3 млн дол., або 5,8%), гуртову торгівлю та посередництво в ній -- 19,5 млн дол., або 5,6%) та наземний транспорт (15,4 млн дол., або 4,4%).

Чиновники випромінюють оптимізм

Що ж до інвестиційних перспектив на цей рік, то Валерій П'ятак налаштований досить оптимістично. На його думку, якісна зміна відносин влади та бізнесу як на рівні найвищого керівництва країни, так і "вдома", на Львівщині, матимуть швидкий інвестиційний ефект. В інтерв'ю інформаційні аґенції ЗІК пан П'ятак, зокрема, говорив: "Конкретні обсяги залучення іноземних інвестицій залежатимуть від того, наскільки швидко ми зможемо розв'язати проблеми (телефонне право, корупція) та переконати інвесторів у незворотності змін у суспільстві, нашій свідомості".

Про серйозність намірів нашого реґіону ввійти до першої п'ятірки реґіонів-лідерів за обсягами вкладених іноземних інвестицій, за його словами, свідчить той факт, що область викликає дуже велике зацікавлення в іноземних інвесторів.

"З початку року нас відвідали кілька компаній-потенційних інвесторів, які отримали всю необхідну інформацію для роздумів, -- говорив П'ятак. -- Зараз ми розпочали конструктивний діалог з тими компаніями, які цікавилися реґіоном, але рішення ще не прийняли. На мою думку, зусилля реґіональної влади в поєднанні з ефективними кроками уряду дасть позитивний ефект уже найближчим часом".