повернутися Ї: кордон

Литва щільніше прикрила кордони від українців

http://ukr.for-ua.com/news/2002/12/19/132829.html

ForUm 19 грудня 2002

Литва розширила перелік категорій громадян України, яким необхідно оформляти візи при поїздках до цієї країни з 1 січня 2003 року або перетині її території транзитом.

Як повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” у посольстві Литви в Києві у четвер, візи повинні оформляти тепер і громадяни, які мають свідоцтво про право на збереження громадянства Литовської Республіки, а також члени їхніх сімей, які прямують разом з ними і вписані в це свідоцтво. Крім того, члени екіпажів річкових і морських суден; автоперевізники, у тому числі й транзитники; працівники бригад пасажирських поїздів, а також головні механіки і механіки рефрижераторних секцій; громадяни, які перетинають територію Литви на пасажирських поїздах прямого сполучення.

Такі зміни вводяться відповідно до змін і доповнень Тимчасової угоди між урядами двох країн, які у свою чергу вносяться у зв’язку із вступом Литви до Євросоюзу і виконанням вимог ЄС у сфері візової політики.


№222 03.12.2002 «День»

Британська віза? Елементарно!

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»

«Ми прагнемо, щоб процедура видачі віз була якомога швидшою», — заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні пан Роберт Брінклі на брифінгу з нагоди переїзду консульського відділу посольства на вулицю Глибочицьку, 4. Старе приміщення було замале, адже цього року Посольство Британії в Києві видало вже 23 тисячі віз, а згідно зі статистикою, щороку у світі кількість бажаючих отримати британську візу зростає на 5%. До того ж, у новому приміщенні створено всі умови для комфорту відвідувачів. За словами пана Брінклі, зараз майже 90% віз конульство видає впродовж доби. Більшість додаткових інтерв’ю, якщо в них виникає потреба, працівники консулату проводять того ж дня. Відмовляють в отриманні візи 14% наших співвітчизників, які вирішили поїхати до Британії. Тепер посольство запровадило низку заходів, які повинні зберегти час та нерви тих українців, у відкритості намірів яких британська сторона не має сумнівів. Насамперед експрес-схема видачі віз діятиме для представників акредитованих фірм та туристів, що подорожують з акредитованими компаніями. Крім того, можна заздалегідь домовитися про дату співбесіди. Анкету можна скачати з інтернет-сайта посольства, а окремі категорії бажаючих отримати візу зможуть кожної п’ятниці просто опустити документи до спеціальної скриньки біля консульства, не витрачаючи час на чекання в черзі. Ви можете скористатися цією послугою, якщо: вам понад 65 років; ви вже були в Британії й повернулися звідти без пригод зі службою міграційного контролю; подорожуєте в складі організованої групи (не туристичної й не студентської); одружені чи є матеріально залежним родичем когось, хто має багаторазову британську візу терміном дії понад півроку; одружені чи є родичем громадянина Британії, що мешкає в Україні; є урядовцем чи дипломатом. Незалежно від того, власником якого виду паспорта ви є, посол Брінклі настійно радить подавати заяву на отримання візи не пізніше, ніж за три тижні до дати подорожі, й вказувати лише правдиву інформацію про себе.


Посольство Федеративної Республіки Німеччина інформує
Київ, 28/11/2002
www.german-embassy.kiev.ua

Запровадження віз із фотокарткою протягом 2003 року

Федеральний міністр внутрішніх справ Отто Шилі представив 26.11. в аеропорту Берлін/Теґель нову німецьку шенгенську візу. Вона містить вмонтовану фотокартку високого ступеню захисту і дозволяє таким чином поліпшити перевірку особи заявника в країні та за кордоном. Водночас можна краще запобігати порушенням візового режиму.

Від початку 2003 року в декількох перших закордонних представництвах Федеративної Республіки Німеччина почнуть видавати нові візи. Коли точно перейде на нову процедуру Посольство Німеччини в Києві, ще не відомо. Посольство вчасно і всебічно поінформує про це українську громадськість.

Вводячи візу з фотокарткою, Німеччина посідає передове місце в Європейському Союзі. Країни-члени ЄС на ініціативу Німеччини зобов”язалися протягом наступних п”яти років ввести візи з вмонтованими фотокартками. На пропозицію Німеччини Європейський Союз готується застосовувати ще й інші біометричні дані, які в закодованому вигляді мають вноситися у візу та дозвіл на перебування. Причиною цього є міркування безпеки та зростання загрози міжнародного тероризму.


http://kleist.dwelle.de/ukrainian 12.11.2002

Німецькі візи у Львові поки не видаватимуть

КИЇВ. Повідомлення про те, що з наступного року у Львові видаватимуться німецькі візи, посол Німеччини в Україні Штюдеманн назвав "м"яко кажучи, передчасним". В офіційній інформації від посольства ФРН у Києві зазначається, що наразі ведуться дискусії про спрощення видачі німецьких віз для громадян України, які мешкають не в Києві. Розглядаються зокрема і можливості відкриття в деяких регіонах України представництв посольства ФРН. Однак конкретних планів або рішень стосовно цього не приймалося.


Угорщина готова пом’якшити візовий режим для українців

ForUm 21 жовтня 2002 http://ukr.for-ua.com/news/2002/10/21/152908.html

Угорщина готова розглянути шляхи лібералізації візового режиму між нею та Україною в ході першого раунду українсько-угорських консультацій, які відбудуться в Будапешті 6-7 листопада.

Про це йшлося сьогодні на зустрічі міністра закордонних справ України Анатолія Зленка з послом Республіки Угорщина в Україні Ференцом Контрою у зв’язку із завершенням останнім дипломатичної місії в Україні, повідомили ForUm’у в прес-службі МЗС України.

В ході бесіди було обговорено також хід підготовки майбутнього візиту в Україну угорського прем’єр- міністра Петера Меддеші. Сторони погодилися, що цей візит має сприяти подальшому зміцненню договірно-правової бази двосторонніх відносин.

Особливе місце під час зустрічі посідали питання оптимізації взаємодії двох країн на євроінтеграційному напрямі.


Українські прикордонники в Криму переходять на спрощену процедуру перетину кордону іноземними туристами

Українські прикордонники в Криму переходять на спрощену процедуру перетинання кордону іноземними туристами. Про це у четвер на прес-конференції у

Симферополі повідомив командувач Азово-Чорноморського напрямку Прикордонних військ України генерал Віктор Назаренко.

З початком курортного сезону різко збільшилася кількість іноземних туристів, які прибувають до Криму. За даними на 19 липня, отриманими з Міністерства курортів і туризму автономії, щодня на півострів різними видами транспорту прибуває до 40 тисяч осіб, з них майже половина – з-за кордону, переважно – із Росії. І природно, що з таким напливом гостей прикордонники не завжди справлялися.

Тепер, за словами генерала Назаренка, у Криму розроблено цілу систему заходів, спрямованих на створення сприятливих умов для іноземних туристів, які прибувають на курорти Кримського півострова. Насамперед це стосується розширення інфраструктури у пунктах перетинання кордону, а також запровадження нового – спрощеного – порядку оформлення пасажирів круїзних суден і спрощеного порядку оформлення і контролю за плаванням у територіальних водах України іноземних яхт. Дуже важливо, що в Симферопольському аеропорту відкрився консульський пункт МЗС України для видачі віз для громадян країн ЄС, Сполучених Штатів, Канади, Швейцарії та Японії, потік яких до Криму останнім часом теж зріс.

Водночас Віктор Назаренко заявив, що таке спрощення прикордонних процедур ніяк не вплине на збільшення кількості нелегальних мігрантів на територію України. За словами генерала, досі до Криму масової міграції нелегалів не спостерігалося.

Додам, що з початку року азово-чорноморські прикордонники виявили 120 нелегальних мігрантів і 14 порушників кордону, що значно менше, аніж на заході чи сході України. За словами Віктора Назаренка, Крим відкритий для іноземних гостей.

Радіо "Свобода"

Дата: 26.07.2002 10:25
Джерело: http://www.intellect.org.ua/index.php?lang=u&theme_id=7227&material_id=15142


http://ukr.for-ua.com/news/2002/07/26/103337.html

З квітня наступного року у Львові можна буде оплатити отримання безкоштовної польської візи

З 1 квітня 2003 року генеральне консульство Республіки Польща у Львові розпочне видачу польських віз громадянам України. Візовий режим між двома країнами буде запроваджено першого липня наступного року.

Запровадження візового режиму викликане вимогами Євросоюзу, членом якого Польща має намір стати вже в 2004 році, нагадує “Німецька хвиля”. Консул Польщі у Львові Кшиштоф Савіцький передбачає, що з квітня наступного року значно зросте кількість відвідувачів польського дипломатичного представництва в місті. Він сподівається, що незабаром вдасться вирішити проблему з купівлею будинку під нове приміщення консульства. Одночасно триває розбудова теперішнього приміщення зі створенням відповідних терміналів для видачі віз.

Польський віце-консул Януш Яблонський попередив, що візи для українських громадян даватимуть право на в’їзд лише на територію Польщі. Наразі між міністерствами закордонних справ України та Польщі тривають переговори, які мають на меті встановити вартість процедури отримання візи.

Яблонський зазначив, що сама віза має бути безкоштовною, а оплачуватиметься лише процедура розгляду заяв. Причому ці гроші стягуватимуться незалежно від того, позитивним було рішення про надання візи чи негативним.


http://www.ua-reporter.com/

Західним туристам — пільговий візовий режим

Іноземців ваблять овиди Закарпаття, та цьому аж ніяк не сприяє бюрократична тяганина при перетині кордону з боку вітчизняних митників.

Географічне розташування області робить туризм та рекреацію одним із пріоритетних напрямків регіональної економіки. Тому Закарпатська облдержадміністрація звернулася до Міністра закордонних справ України, голови Держкомітету у справах охорони держкордону, в міністерства економіки та з питань європейської інтеграції з пропозицією запровадити на території області, як експеримент, пільговий візовий режим для туристів із розвинутих західноєвропейських держав. Запропоновано, зокрема, аби в Ужгородському аеропорту для тих, хто прибуває в область терміном до 72 годин, оформлювати короткострокові туристичні візи. Та щоб цей порядок розповсюджувався на візи, оформлені на основі документації туристичних компаній, список яких управління з туризму та курортів облдержадміністрації передасть у структурні підрозділи вказаних центральних органів. Реалізація цього проекту, повідомили у прес-службі облдержадміністрації, активно посприяла б розвитку туристичної індустрії регіону. Адже нині турсервіс краю може прийняти водночас 13 тисяч чоловік. А основним ринком для закарпатського туризму залишається все-таки зарубіжжя. Матеріали й пропозиції з питань впровадження пільгового режиму — на розгляді у відповідних міністерствах.


http://ukr.for-ua.com/news/2002/07/19/184353.html

Україна введе безвізовий режим для туристів деяких країн

Державна туристична адміністрація України ініціює прийняття найближчим часом низки нормативно-правових актів, які б надали можливість безвізового в’їзду в країну туристів-громадян країн Європейського Союзу, США, Канади, Японії та Австралії. Про це в п’ятницю на прес-конференції у Києві повідомив голова Держтурадміністрації Валерій Цибух, зазначивши, що йдеться про громадян тих країн, з якими в України немає “міграційних проблем”.

Як передає “Інтерфакс-Україна”, аргументуючи необхідність прийняття такого рішення, він послався на досвід Чехії, де внаслідок вжитих відповідних заходів вдалося збільшити кількість іноземних туристів в Празі до 20 млн. осіб на рік.

В.Цибух відмітив, що подібна практика існує в Польщі, Угорщині та інших країнах Східної Європи.

Голова Держтурадміністрації висловив надію, що відповідні доручення вже найближчим часом віддасть президент України Леонід Кучма, а згодом необхідні документи прийме Кабінет Міністрів. Він повідомив, що минулого року Україну відвідали в туристичних цілях, а також з метою відпочинку на курортах і санаторіях близько 6 млн. іноземців.

В.о. голови Держкомітету у справах охорони державного кордону України Павло Шишолін підтримав таке нововведення, зазначивши, що збільшення припливу іноземних туристів можна було б добитися шляхом встановлення спеціальних туристичних пунктів пропуску на держкордоні, а також введення практики надання віз безпосереднє в пунктах пропуску на кордоні.


Відвідини Польщі стали дорожчими

Іван ҐОР

Поступ 5 липня 2002

Із 2 липня в Польщі запроваджено нові розміри мінімальних грошових коштів, які мають мати при собі іноземці, що перетинають кордони країни. Отож, згідно з розпорядженням міністра внутрішніх справ та адміністрації від 20 червня 2002 року для покриття коштів перебування в Польщі кожна особа, якій виповнилося 16 років, повинна мати при собі 100 злотих на кожний день, залежно від того, скільки часу перебуватиме на території Речі Посполитої, проте не менше 500 злотих. Для осіб, які не мають 16 років, ці суми становлять відповідно 50 та 300 злотих. Ті, хто переїжджає через Польщу транзитом і не має наміру залишатись там більше трьох днів, мають мати при собі 300 злотих (старші 16 років) та 150 злотих (молодші 16 років). Дещо менше грошей повинні мати члени туристичних груп, учасники молодіжних таборів, спортивних змагань та всі, хто має підтвердження про оплату свого перебування в Польщі. Для них обов’язковою є норма по 20 злотих на день, але не менше 100 злотих. Подібні правила діють на польському кордоні вже кілька років, лише дещо змінені розміри грошових коштів (зокрема, для транзитників раніше вистарчало мати 200 злотих). Оскільки переважна більшість українців їде до Польщі не зі злотими, а з іншою валютою, нагадаємо, що на 4 липня офіційний курс долара США в цій країні становив 4,11 злотих, а євро – 4,01 злотих.


http://www.elvisti.com/2002/06/18/foreign.shtml

ОБСУЖДАЮТСЯ ВОПРОСЫ УПРОЩЕНИЯ ВИЗОВОГО РЕЖИМА МЕЖДУ УКРАИНОЙ И ЕС

18-19 июня в Брюсселе состоится заседание Подкомитета Украина-ЕС по вопросам таможни, трансграничного сотрудничества, инвестиций и внутренних дел. (укр.)

Порядком денним засідання передбачено розгляд таких питань, як митне та прикордонне співробітництво, управління міграційними процесами, боротьба з тероризмом, організованою злочинність і відмиванням грошей, юридична співпраця тощо.

Окремо планується обговорити напрямки співробітництва між Україною та Європейським союзом у контексті спрощення візового режиму між сторонами.

За результатами засідання очікується затвердження Графіку виконання Плану дій Євросоюзу щодо України у сфері юстиції та внутрішніх справ на півторарічний період.

Напередодні засідання 17 червня в Єврокомісії також відбулись робочі консультації щодо укладення Угоди між Україною і ЄС про реадмісію.

Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.


Росія вводить листок міграційного контролю для громадян країн СНД

Найближчим часом у Росії введуть Обліковий листок міграційного контролю, який дозволить контролювати кількість трудових мігрантів із країн СНД, передає Інтерфакс. Про це повідомив голова Федеральної міграційної служби МВС Росії Андрій Черненко. У листку робитимуться позначки про в’їзд та виїзд із країни, про місце перебування мігранта, про мету його приїзду. За словами чиновника, люди з країн СНД прибувають до Росії легально, але «їх залучено до нелегального трудового процесу». Він повідомив, що за експертними оцінками, близько восьми мільярдів доларів щорічно не потрапляють до місцевих бюджетів, оскільки не налагоджено облік трудової зайнятості мігрантів. Частину коштів громадяни СНД вивозять із Росії готівкою, в обхід усіх платежів. Передбачається, що міграційний листок видаватиметься за місцем прибуття. Трудовий мігрант реєструватиметься у федеральній міграційній службі. Експеримент із реєстрації мігрантів на основі міграційного листка передбачається провести до кінця поточного року. Ті, хто вже знаходиться в Росії, після введення міграційних листків будуть зобов’язані отримати їх за місцем перебування.

№106 14.06.2002 «День»


До Росії — із закордонним паспортом

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»

Не виключено, що з наступного року, вирушаючи до Росії, громадяни України повинні будуть мати при собі закордонний паспорт. Як повідомили Інтерфаксу російські дипломатичні джерела, консульські служби українського та російського зовнішньополітичних відомств ведуть відповідні переговори. Перехід на використання закордонних паспортів у поїздах між Росією та Україною зумовлений необхідністю боротися з нелегальною міграцією, пояснили «Дню» в Міністерстві закордонних справ України. Найбільше нелегалів потрапляють на територію України саме через східний кордон. На думку фахівців, підробити закордонний паспорт набагато складніше, ніж внутрішній, тому нові правила повинні стати на заваді приплину нелегалів. Щоправда, значна частина мігрантів, які незаконно потрапляють на українську територію, не є громадянами Росії, а проїжджають її транзитом. Тому роботи у служб імміграційного контролю все одно буде багато.

Термін запровадження нових правил іще не визначено, однак МЗС запевняє, що про зміни громадяни України дізнаються заздалегідь, щоб уникнути можливих труднощів та ускладнень. Наразі громадяни України та Росії можуть їздити одні до одних з внутрішніми паспортами (іще нещодавно існував список з кількох десятків документів, які дозволяли їхнiм власникам перетин українсько-російського кордону). З усіх держав СНД Україна має подібні двосторонні угоди тільки з Росією та Білоруссю. Донедавна з внутрішнім паспортом українці могли відвідувати й Молдову. До речі, більшість пострадянських республік або вже запровадили єдиний зразок паспорта для внутрішнього користування і закордонних поїздок, або вже на шляху до цього. Тому для них питання стоїть не так гостро (передусім, у фінансовому плані).

Для поїздок до інших країн Співдружності громадяни України повинні мати закордонний паспорт — це правило набуло чинності з 1 січня 2002 року. З Туркменистаном Україна має візовий режим.

№103 11.06.2002 «День»


http://www.zagran.kiev.ua/pages/127/sob2_f.htm

У Испании есть план против нелегалов

Испания предложит на ближайшем саммите Евросоюза в Севилье 21-22 июня план по укреплению внешних границ ЕС, чтобы более “решительно и действенно бороться” с нелегальной иммиграцией.

В понедельник глава испанского правительства Хосе Мариа Аснар дал указание министру внутренних дел и первому вице-премьеру Мариано Рахою, а также министру юстиции Анхелю Асебесу подготовить план действий, чтобы решить эту проблему, от которой страдают многие страны Союза. В плане должны быть предусмотрены более эффективные способы борьбы с мафиями, которые наживаются на ввозе иммигрантов в страны ЕС, создание единой пограничной службы, а также санкции воздействия на государства, правительства которых не принимают достаточных мер для пресечения исходящей из них незаконной иммиграции.

Вместе с тем Аснар отметил необходимость принятия мер для урегулирования иммиграции, чтобы она происходила на законной основе и приезжающие в Европу в поисках работы жители третьих стран могли бы легче интегрироваться, сообщает РИА "Новости".


Багата Україна пустить до себе всіх незаможних молдаван, не вимагаючи паспортів

ForUm 10 червня 2002 http://ukr.for-ua.com/news/2002/06/10/130654.html

У ході переговорів між Міністерствами іноземних справ України і Молдавії сторони ухвалили рішення про продовження до 2003 року терміну, протягом якого молдавські громадяни зможуть перетинати український кордон за посвідченням особи. Молдавська сторона мотивувала своє прохання важким економічним становищем, в якому перебуває більшість громадян Молдавії, що не дозволяє їм знайти кошти для оформлення паспортів.

Україна погодилася відстрочити введення закордонних паспортів для громадян Молдови після тривалих дискусій з представниками Молдови, передає “Repotrer.md”. Українська влада планувала ввести паспортну систему для в’їзду молдавських громадян з 1 червня цього року.


Rzeczpospolita 27.05.02 Nr 122

Візи для росіян, білорусів та українців коштуватимуть 10-12 Евро

Окремі прикордонні переходи для гостей зі Сходу

За словами Міністра внутрішніх справ і управління Кшиштофа Яніка візи для громадян Росії, Білорусі та Україні будуть їм по кишені. Вони мали би коштувати близько 10-12 Евро.

Ми хочемо встановити ціни за візи для громадян Росії, Білорусії та України на доступному рівні. Я думаю, що вони не мали б бути дорожчими 10-12 Евро за візу. Ми зробимо все, щоби підсолодити цю процедуру, але візу в паспорті все одно треба мати, - сказав журналістам у суботу в Ґданську шеф МВСУ. У Ґданську Янік брав участь у головних заходах свята прикордонників та відзначення 10 річниці утворення Морського відділу Прикордонної охорони. В лютому цього року уряд повідомив керівництву Европейського Союзу, що Польща від 1 липня 2003 року запровадить візи для росіян, білорусів та українців. Пан Міністр запевнив, що польська сторона зробить усе, щоб візовий обов’язок для тих, хто приїжджатиме з-за східного кордону, не був надто клопітким. Ми хотіли б призвичаїти їх до візового режиму, облаштовуємо окремі переходи, - говорить Янік. - Ми робимо це разом з МЗС, і сподіваюся, що 1 липня 2003 року ми будемо готові до цієї операції.

Міністр також запевнив, що прикордонники постійно пристосовуються до стандартів ЕС. Він зазначив, що Польща завершує переговори з країнами-членами ЕС про допомогу в ущільненні східного кордону Польщі. – Цей кордон буде спільним, а тому гадаю, що ще пару евро задля такої справи ми сподіваємося отримати. Звичайно, головний тягар лягає на польський бюджет - сказав Міністр. В прикордонних службах задіяні бл. 15 000 осіб, а ще треба було б залучити близько 4 000 осіб. За словами коменданта прикордонників генерала Юзефа Клімовіча найбільших клопотів завдає прикордонникам брак коштів на поповнення штату.


http://www.ua-reporter.com

Словацький консул про візи, закарпатських словаків та інше

Протягом 2-х років від впровадження Словаччиною для України візової системи перетину кордону Генеральне консульство Словацької Республіки в Ужгороді, яке обслуговує 4 західні області Західної України, видало нашим громадянам майже 45 тис. віз. Про ці та інші факти повідомив на прес-конференції Генеральний консул Словаччини в Ужгороді пан Ігор БАРТО.

Крім того, консульством оформлено 422 заяви на отримання дозволу на постійне та тимчасове проживання на території Словаччини, 309 заяв — на отримання статусу закордонного словака, засвідчено понад 100 документів із легалізації. Відкриття словацького консульства саме в Закарпатті, що відбулося 25 червня 2000 року, було надто актуальним. Адже, згідно зі статистикою, в нашому краї мешкає 7,5 тис. словаків. Та, за оцінкою словацької сторони, їх — у 2-3 рази більше. Втім, невдоволених впровадженням словацькою стороною візової системи щодо України вистачає по обидва боки кордону. Причому зі словацького боку більше економічно потерпають туристичні фірми та прості громадяни, які, перетнувши кордон майже на велосипеді, могли дешево отоваритись на ужгородських ринках. Та, якщо в 2000 році консульство видало тільки 8502 візи, то в наступному році вже — 26127. А нині біля консульства взагалі — черги! Винуваті в цьому, за словами Генерального консула Ігора Барто, передусім наші співвітчизники, багато з яких безповідповідально відносяться до оформлення власних документів, необхідних для видачі віз. Вони інколи по тричі на день відволікають працівників консульства, створюючи черги. Нині ж працівники консульства щомісячно оформляють 2-2,5 тис. віз. І це, певно, задовольняє словацьку сторону. А бажаючих — набагато більше, та отримати словацьку візу з 1 квітня цього року стало ще складніше. Адже в Словаччині набув чинності новий закон “Про перебування іноземних громадян на території СР”. Він передбачає більш суворіші умови перебування іноземців у цій країні. Зокрема, мова йде про обов’язкове медстрахування та фінансове забезпечення у вільно конвертованій валюті — на одну особу не менше половини мінімальної зарплати словака (4920 корун). Причому — на кожен день перебування! Хіба що фінансово вигідним для наших співгромадян є оформлення групових віз (від 5 до 40 осіб), де плата на 40 відсотків менше від початкової суми.

Та впровадити візи щодо України, як сказав Ігор Барто, Словаччину на засіданні Вишеградської “четвірки” змусила ...Чехія. А те, що словакам закидують: мовляв, угорці та поляки, які вже майже є членами ЄС та НАТО, не поспішають відгороджуватись “залізною стіною” від українців, так це їх право. Як і те, що кожна держава, за словами консула, вправі вирішувати, від кого відгороджуватись, а від кого — ні.


http://elvisti.com/2002/04/26/foreign.shtml

ПОЛУЧИТЬ БОЛГАРСКУЮ ВИЗУ СТАНЕТ ПОПРОЩЕ

Ориентировочно в конце мая вступает в силу соглашение между правительствами Украины и Болгарии о либерализации визового режима.

По сообщению пресс-службы МИД Украины, это соглашение обеспечивает максимальную либерализацию визового режима поездок украинских граждан в Болгарию, введенного болгарской стороной 1 октября 2001 года.

Соглашением предусмотрен отказ от виз для граждан Украины - владельцев дипломатических и служебных паспортов, членов морских экипажей и экипажей воздушных судов гражданской авиации, а также для лиц, которые имеют разрешение на пребывание или постоянное местожительство на территории Болгарии. Для ряда категорий украинских граждан соглашением предусматривается упрощенная процедура получения виз.

Аналогичные правила въезда-выезда и транзитного пребывания на территории Украины устанавливаются и для граждан Республики Болгария, сообщает УНИАН.


Шанси на пом’якшення візового режиму

Василь Грім

Джерело: "Поступ" 13 квітня 2002

Україна опинилася в досить скрутному становищі. З одного боку, Київ хотів би домогтися від країн Шенгенської зони пом’якшення візової політики, але з іншого – сама Україна не в стані виконати зустрічних вимог Брюсселя. Адже Рада міністрів Європейського Союзу передала Україні документ, у якому роз’яснює візову політику ЄС щодо третіх країн.

За умов виконання Києвом рекомендацій Брюсселя громадяни України могли б із часом вільніше пересуватися державами, які увійшли до Шенгенської угоди.

За повідомленням радіо Deutsche Welle, Україна ще рік тому передала свої пропозиції щодо візової політики з країнами ЄС. Нині отримано відповідь, у якій, утім, не сказано, чи зможе ЄС невдовзі пом’якшити візовий режим для українських громадян.

У документі роз’яснюється досвід Євросоюзу у візових проблемах із країнами-кандидатами на вступ.
Європейський Союз таким чином орієнтує Україну, над чим їй треба працювати для можливої лібералізації візового режиму. Йдеться про вдосконалення законодавства, облаштування кордонів тощо.

Виконання цих умов могло б спростити в’їзд українських громадян до країн Шенгенської зони.
Держсекретар МЗС України з питань євроінтеграції Олександр Чалий заявив в інтерв’ю радіо Deutsche Welle, що відповідь Євросоюзу дає Києву можливість офіційно розпочати роботу над пом’якшенням візового режиму.


Газета Заграница №15(120) квітень 2002

Посольство Дании в Украине прекращает выдачу виз

Посольство Королевства Дания в Украине закрывается 1 июня 2002 года. В связи с чем уже с 15 апреля посольство Дании в Украине прекращает прием документов и выдачу виз. Граждане Украины, которым необходимо получить визу, могут обращаться в посольства Дании в Москве или в Варшаве. Ожидается, что в будущем визы в Данию будут выдаваться одним из посольств европейских стран в Киеве, но конкретного решения пока не принято.

Напомним, что правительство этого государства с целью экономии бюджетных средств приняло решение закрыть еще 10 своих посольств в различных странах мира.

Изменены правила перемещения валюты через границу

Национальный банк Украины с 8 апреля внес изменения в Инструкцию о перемещении валюты Украины, иностранной валюты, банковских металлов, банковских документов и платежных карточек через таможенную границу. Об этом сообщили в пресс-службе НБУ.

Как отметили в Национальном банке, теперь граждане, которые направляются через территорию Украины транзитом, имеют право перемещать через границу средства в сумме до $30.000, чеки, эмитированные иностранными банками и небанковскими учреждениями, в сумме до $3.0000 и банковские металлы в виде слитков общим весом до 1.000 грамм. Юридическим лицам-нерезидентам, которые имеют (арендованные, зафрахтованные) транспортные средства, можно ввозить в Украину до $50.000. Кроме того, новыми правилами предусмотрено, что физические лица-резиденты могут вывозить из Украины корпоративные платежные карточки, эмитированные иностранными банками, на основании документов, подтверждающий факт работы этих лиц в официальных представительствах и международных организациях.

НБУ сообщает также, что капитан и члены экипажа судна, которое принадлежит (зафрахтованное) нерезиденту, могут вывозить из Украины иностранную валюту в пределах суммы, полученной от морского агента, снятой с его счета. Инструкцией также предусмотрена пересылка в Украину в международных почтовых отправлениях с объявленной ценностью платежных карточек международных платежных систем, эмитированных небанковскими учреждениями, принадлежащим физическим лицам-нерезидентам, у которых отсутствует подпись владельца карточки.


http://www.korrespondent.net/main/43839/

03 Апреля 2002, 11:05

Словакия перешла на новую визовую систему

С 1 апреля Словакия ввела новые правила въезда в страну иностранцев, а также переходит на другую систему выдачи виз гражданам Украины. Однако в течение апреля для иностранных граждан, пересекающих границу Словакии, в том числе и граждан Украины, будет действовать прежний порядок.

По информации посольства Словацкой республики, с 1 апреля должны были вступить в силу новые правила въезда всех иностранцев в страну, но пока официальные документы с перечнем изменений в посольства не поступили.

С 1 апреля иностранец при въезде в Словакию должен иметь при себе медицинскую страховку и сумму денег из расчета 50 долл на каждый день пребывания в стране

Напомним, что иностранец, желающий въехать в Словакию, должен иметь при себе медицинскую страховку и определенную сумму денег из расчета 50 долларов на каждый день пребывания в стране.

Кроме того, в связи с будущим вступлением Словакии в Европейский Союз, консульские пункты Словакии в Украине постепенно переходят на новую систему выдачи виз, так называемую систему "online", которую уже использует Чехия. Принцип системы "online" заключается в том, что решение открывать или не открывать туристу визу принимает не консульская служба, а словацкая полиция. В консульстве будут только принимать документы.

Словакия активно готовится к вступлению в Евросоюз

Как сообщает радиостанция "Немецкая волна", на украинско-словацком переходе сообщили, что пока что граждане Украины пересекают границу в обычном режиме без изменений.

19 декабря 2001 года парламент Словакии принял с изменениями и дополнениями закон о пребывания иностранцев на территории Словакии, который вступил в силу 1 апреля 2002 года.


В КРЫМУ ТЕПЕРЬ ИНОСТРАНЦАМ РЕГИСТРИРОВАТЬСЯ НЕ НАДО

Украина отменила обязательную регистрацию иностранных граждан, приезжающих на отдых в Крым.

Как заявил Министр туризма и курортов АРК Александр Таряник, теперь отдыхающим достаточно будет пройти обычную проверку на таможенном посту, что дает право пребывания и передвижения по всей территории Украины в течение 90 дней. А. Тараник отметил, что российским туристам для таможенного контроля даже не понадобятся иностранные паспорта, сообщает ИАЦ "ЛИГА".

Publication date: 10:07 27/03/2002