повернутися Ї: кордон

№109 19.06.2002 «День»

Німеччина кинула виклик «псевдотуризму»

Правила видачі туристичних віз стали жорсткішими

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»

Газета «Більд» та радіостанція «Німецька хвиля» повідомили про те, що правоохоронним органам Німеччини вдалося розкрити мережу злочинних організацій, що переправляли нелегальних мігрантів із країн Східної Європи на роботу до Німеччини та інших держав ЄС. Згідно зі статистикою німецької Федеральної прикордонної охорони, тільки з червня минулого по січень нинішнього року до країн Європейського Союзу таким чином потрапили понад 16 тисяч громадян України, Росії та Румунії. Керівники злочинних угруповань створювали у себе на батьківщині турбюро або торгові агентства, а потім подавали запит до німецьких консульств на в’їзні візи до ФРН — для членів «туристичних груп» або співробітників агентств «Рога и копыта». Майбутні нелегальні працівники, отримавши у посольстві Німеччині візу та в’їхавши до країни, або залишалися у ФРН, або ж, користуючись тим, що Німеччина входить до Шенгенської зони, прямували до інших країн ЄС — Італії, Іспанії, Португалії.

Перша версія повідомлення «Німецької хвилі» кинула тінь підозри на посольство Німеччини в Україні, оскільки у ній двозначно стверджувалося, що «доповідь, підготовлена Міністерством внутрішніх справ Німеччини, повідомляє про нещодавно розкриті махінації щодо оформлення віз у німецькому посольстві у Києві». Потім «Німецька хвиля» розповсюдила оновлену версію повідомлення, в якій йшлося лише, що «більшість віз організаторам псевдотуризму було видано посольством ФРН у Києві». Другий секретар посольства Німеччини в Україні з питань преси та протоколу Сабіне ШТЬОР заявила «Дню», що повідомлення «Німецької хвилі» про те, що німецьке посольство звинувачують у причетності до якихось махінацій, пов’язаних з виїздом нелегальних працівників до країн ЄС, було неправдою і найгрубішою помилкою. Однак, сказала пані Штьор, оскільки радіостанція визнала свою неправоту, питання вичерпано. Назвати можливі причини та організаторів цього випаду проти посольства Німеччини у Києві пані Штьор відмовилася, порадивши адресувати це питання «Німецькій хвилі». Газета ж «Більд», що спочатку розповсюдила цю інформацію, як відомо, є бульварним виданням. За словами Сабіне Штьор, посольство Німеччини у Києві не може ані підтвердити, ані спростувати той факт, що більшість віз нелегальні мігранти отримали саме тут. «Наш консульський відділ — найбільший зі всіх німецьких консульських відділів у світі. Ми видаємо 300 тисяч віз усіх видів на рік, і можливо, що відсоток тих, хто зловживає довірою Німеччини, великий», — сказала Сабіне Штьор.

«Фактом є те, що рік тому посольство виявило, що наша практика видачі віз туристичним групам є дуже ліберальною, — розповіла вона. — І з першого жовтня минулого року ми запровадили жорсткі правила для тургруп. Люди, які їдуть до Німеччини в їхньому складі, повинні з’явитися у посольство особисто. Раніше турагентства оформляли візи за списком. Нині кожний член групи, незалежно від того, як далеко він живе від Києва, повинен приїхати у консульство. Крім того, людям, які подають запит на туристичну візу, потрібно надати більше документів, зокрема, довідку про роботу. Ці документи ми ретельно перевіряємо. (Як повідомила «Німецька хвиля» з посиланням на прес- секретаря МВС Німеччини Інгрід фон Штумм, туристи також повинні документально підтвердити, що вони сплатили груповий тур ще до того, як звернулися за отриманням візи. — Ред. ) У результаті кількість віз, які ми щодня видаємо для членів тургруп, з 1 жовтня минулого року зменшилася вдесятеро. З одного боку, це свідчить про те, що рік тому ми, можливо, були дуже ліберальними. Але тепер наші заходи вже працюють.

Німеччина — відкрита країна і хоче такою залишатися. Ми не хочемо закривати всі кордони для українців. Ми все ж таки виходимо з того, що більшість українських громадян, які їдуть у Німеччину, не мають наміру переступати закон. Ті, у кого є такі наміри, візи не отримають».

Незважаючи на те, що посольство Німеччини в Україні назвало інцидент з «Німецькою хвилею» вичерпаним, найiмовiрнiше, він позначиться на роботі консульського відділу, який відтепер буде ще уважніше перевіряти документи, подані бажаючими отримати візу. Отже, практичний висновок для тих, хто незабаром збирається у Німеччину, один — пересвідчитися, що ваші документи у повному порядку.